8

Всички животни в село Кости ще бъдат умъртвени, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба.

Към момента 37 от над 1600 взети проби са положителни за болестта шап, се посочва в съобщението.

Резултатите от изследванията с референтната лаборатория на НВМС потвърждават положителните проби от овце, кози, говеда и свине, отглеждани в с. Кости, в чието землище бе застреляно диво прасе с шап.

За спирането на разпространението на болестта се налага да бъдат умъртвени всички животни в селото - приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине.

Животните са под карантина, а умъртвяването им ще започне възможно най-скоро и ще се осъществява чрез инжектиране на специален препарат (по хуманен начин).

Труповете ще бъдат погребвани на специално определено място, тъй като не е препоръчително превозването им до екарисажите във Варна и Шумен.

Собствениците ще бъдат обезщетявани по оценка на комисия. Продължава взимането и изследването на кръвни проби от животни на територията на граничните общини Царево, Малко Търново и Средец.

До момента няма положителни проби от други населени места. Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов е заминал на спешна инспекция в с. Кости.

В Шуменска област се въвеждат мерки за ограничаване на заболяването

В региона спира издаването на здравни сертификати за търговия на животни, застрашени от шап, с държави от ЕС и с трети страни.

Забранява се и издаването на ветеринарни свидетелства за търговия с животни в региона, с изключение на предназначените за незабавно клане.

Въвеждат се мерки за дезинфекция на хора и транспортни средства в животновъдните ферми, а суровото мляко се насочва за термична обработка в предприятия, чиято технология гарантира унищожаването на вируса на шапа.

Всички предприятия, които преработват месо от кланици в региона, трябва да реализират продукцията си само на територията на област Шумен.

В момента обстановката в региона е спокойна, но ограничителните мерки се налагат, защото в Шуменско се отглеждат много диви прасета, които се придвижват бързо и създават заплаха от зараза с шап, каза директорът на РВМС - Шумен д-р Катя Димитрова. Министърът на земеделието и храните

Мирослав Найденов е разговарял по телефона с еврокомисаря по здравеопазването

Джон Дали във връзка със ситуацията с шапа в България. В сряда експерти на Европейската комисия ще пристигнат в България, за да се запознаят на място със ситуацията и да окажат техническа и експертна помощ на българските власти.

Мирослав Найденов и Джон Дали са обсъдили и възможностите за компенсиране на България и на самите фермери за унищожаването на животните в засегнатите райони.

Еврокомисарят е съобщил, че ще предложи максимално обезщетение за България, защото българските власти пазят границите на целия Европейски съюз.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@