"Пари": Туристическите фирми у нас удариха джакпота
"Пари": Туристическите фирми у нас удариха джакпота   
Източник: БГНЕС
23

Ранните записвания за лято 2011 са се увеличили с 20% до 90% на годишна база за различните пазари.

Все още е рано да се прогнозира какво ще отчетем в края на сезона, но резултатите едва ли ще паднат под прогнозите за 15-20% ръст на туристопотока.

Високата заетост на хотелите ще им гарантира и по-добри печалби въпреки новия туристически данък и повишените цени на храните и електроенергията.

И всичко това ще се случи без провеждането на специална държавна политика в туристическия сектор или заради по-голяма активност от страна на работещите в бранша.

Причините за този джакпот са две - засилването на интереса към България след размириците в Египет и Тунис и възстановяването на европейските икономики.

Печалбата от конфликтите в Северна Африка

Заради военните конфликти в Северна Африка преките туристически конкуренти на Египет и Тунис ще отчетат значителни печалби.

В началото на годината туроператорите връщаха парите за направените резервации през февруари-март и спряха да продават пакети за тези две дестинации. За летните месеци те се преориентираха и вече предлагат алтернативни места с много слънце, добро обслужване и забележителности.

"От ситуацията в Египет и Тунис спечелиха най-много Турция и Испания", коментира Калин Сутев, представител на германския туроператор ITS за България.

Той и всички негови колеги са категорични, че Черноморието не е "заместител" на екскурзия до пирамидите или почивка в Сус и Хамамет на брега на Средиземно море и въпреки това хилядите германци, британци и руснаци, които няма да могат да отидат там тази година, се насочват и към България.

Едно от обясненията е, че капацитетът в Турция междувременно вече се запълни почти 100%, а друго - тук все още е сравнително евтино за чужденците.

И Европа работи за нас

Конфликтите в Северна Африка естествено не са единственото обяснение за по-добрите резултати за лято 2011. Влияние оказва и съживяването на европейските икономики.

Основните пазари, от които идват туристи през лятото, като Русия и Германия отчетоха стабилни ръстове на БВП, съответно 4 и 3,6% в края на 2010 г. Възстановяването на Великобритания е по-бавно, но и там тенденцията е положителна.

"Добрите икономически новини и тенденции накараха хората да се замислят за летните си почивки", казва Любомир Панковски, собственик на "Алма Тур".

Заетост почти 100%

По данни на различни туроператори ранните записвания се увеличават на годишна база с 50 до 90% при туристите от Русия, при тези от Германия ръстът е между 20 и 40%, а от Великобритания - около 20%.

По-добри резултати има и от не чак толкова добре развити пазари като Финландия и Холандия, отчитат туристическите компании. Наскоро и представители на 17 италиански туроператора, които дойдоха в България, коментираха, че можем да очакваме много повече италианци в българските морски, спа и уелнес хотели.

Хотелите, които предлагат качествени услуги, вече са пълни 80-90%, а някои, които работят на "ол инклузив", дори спират офертите си за ранни записвания, казва Христо Гълбачев, управляващ директор на "Астрал Холидейз".

Бързайте с резервациите, че накрая може и да няма места, коментира наскоро директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. В същото време Гълбачев допълва, че някои туроператори вече оферират хотели, в които местата са изчерпани.

Така туристите може да платят за един хотел, а в последния момент да бъдат настанени в съвсем друг, което е в нарушение на потребителските им права.

Добър старт, неясен финал

"Трябва да се отбележи, че значителният ръст на ранните записвания може да не се проектира директно и върху крайните резултати за пазара от съответната държава", отбелязва Любомир Панковски.

За да се задържи случайният и неочакван интерес към България, оттук нататък трябва държавата и самият бизнес да бъдат по-активни. Много е важно да се наблегне на по-засилена реклама на България през април-май, след като приключат ранните записвания, отбелязва Христо Гълбачев.

А хотелиерите и туроператорите да се опитат да предлагат висококачествени услуги, за да задържат интереса на "случайните" туристи и през следващите години, когато обстановката в Северна Африка ще се стабилизира, а икономиките в Европа ще отчитат и по-добри резултати от сега.

Цените са старите, а отстъпките дори по-големи

Офертите за почивките в България и тази година запазват цените си от 2010 и 2009 г., отчитат от бранша. Те няма и накъде повече да се намаляват, коментира Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Отстъпките за ранни записвания обаче в някои случаи дори са още по-големи в сравнение с предишни сезони. Ако през 2010 г. те варираха между 10 и 15%, за лято 2011 г. вече са били между 15 и 20%, отчитат от "Астрал Холидейз".

Новост тази година е и това, че отстъпките за ранни записвания са били комбинирани и с екстри като това да платиш за 5 или 6 нощувки, а да получиш 7.

Преди офертите бяха или отстъпка, или бонус нощувки, но не и двете заедно, казват туроператори. Големите намаления не бяха съобразени със събитията в Северна Африка и бума на туристите, е едно от обясненията.

И въпреки по-високите цени на храните, новия ДДС и въвеждането на туристически данък обаче очакванията (или поне надеждите) са, че туризмът ще отчете по-добри приходи, а оттам и печалби. Основният довод е високата заетост и евентуално икономиите от мащаба, които може да бъдат реализирани.

Нищо чудно обаче повишаването на приходите да дойде и за сметка на завишените цени на допълнителните услуги и забавления в хотелите и курортите.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности