0

Б лизо 200 населени места в страната са без електрозахранване, а над 20 - без водоснабдяване, съобщиха от "Гражданска защита". Снегът и силния вятър са причина за авариите.

Най-голяма е снежната покривка в Северна България, където на места тя достига в равнинната част до 40-50 см, а в планинските райони е до 60-70 см. Най-тежка е пътната обстановка в Централна, Северна и Североизточна България.

В момента има навявания в Русенско, по пътя Варна-Русе. Над 100 автомобила са закъсали. Очаква се до няколко часа колоната да бъде изтеглена.

Повече от три часа пък прекараха в снежна пряспа шуменски ученици, след като автобусът им закъса.

През нощта валежите от сняг се усилиха в почти цялата страна. На някои места са се образували преспи, а в Северна България и особено в Добруджа има виелици. Пътната обстановка в Дунавската равнина е сложна.

Затруднения има по автомагистрала "Тракия" в районите на Вакарел и Ихтиман, където обилен сняг се натрупва на пътното платно. Значителна снежна покривка има и по платната на автомагистрала "Хемус" в района на Витиня.

БНР съобщи, че тази сутрин е било спряно движението на тежкотоварните автомобили по магистрала "Хемус".

Най-много сняг е паднал в Северна България, по данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В 8 ч. тази сутрин в Плевен и Лом са измерени 33 см снежна покривка, във Видин и Враца - 31 см, в Монтана и Ловеч - 26 см.

Към същия час 23 см е била снежната покривка в София, 17 см сняг е натрупал в Пловдив и Благоевград, 16 см - в Пазарджик, 20 см - в Сандански. Най-малка е снежната покривка в Югоизточна България - 2 см в Кърджали и 7 см в Хасково.

В 6.30 ч. започна почистването на спирките на градския транспорт, твърдят от Столична община. (виж фоторепортаж от софийските улици днес на Георги Димитров-Бруно от Нетинфо.бг) Имало е обаче затруднения по тролейбусни линии 1 и 5 поради заледени участъци.

За повече от половин час бе спряно движението на трамваи номера 5 и 19 заради катастрофа на бул. "Цар Борис ІІІ".

Проблеми за превозните средства на градския транспорт е имало по булевардите "Добринова скала" и "Братя Бъкстон" и при моста на "Бакърена фабрика", но обстановката в тези участъци се нормализира.

Столична община призовава

софиянци да ползват градския транспорт, а не личните си коли

По данни на фирмите концесионери общо 250 автомобила - снегорини и песъкари, са работили през цялата нощ по почистването на столичните улици.

Кметът на София Бойко Борисов изтъкна, че лично контролира работата на фирмите, ангажирани със снегопочистването, като в 3.00 ч е обиколил голяма част от основните пътни артерии, за да установи качеството на работа.

Всички пътни артерии в София са проходими при зимни условия, твърдят от общината.

Шофьори и граждани, на които се наложило да се сблъскват с условията по столичните пътища, обаче алармират, че движението в София е изключително затруднено, защото основни булеварди и улици не са били почистени навреме.

Концесионерите ни дават данни, че тази нощ са почиствали 250 автомобила, но ако сравним данните с тези, които ни дават РПУ, според полицейските справки по улиците са били 41 автомобила, съобщи за "Дарик радио" столичният кмет.

Събрах концесионерите на чистотата и ги пратих да ми доказват маршрутите на всички камиони и им казах, че една стотинка няма да им дам, ако не ми докажат. До 6:50 ч. лично съм проконтролирал и

ако утре сутрин градът не е в идеално състояние, концесионерите могат да се срещнат с мен в съда, каза Бойко Борисов

и добави, че не е спал цяла нощ. Единственото, което можех да направя повече е да се кача и аз на един самосвал и да почна да ръся и аз сол из града, заяви още Борисов.

Силният снеговалеж продължава и това допълнително утежнява ситуацията. Тя не става по-лека и от недобросъвестни шофьори, които запазват маниера си на шофиране от времето с далеч по-лека метеорологична обстановка, както и от водачи, чиито автомобили не са напълно подготвени за движение в тежки зимни условия.

17 души са потърсили помощ в института за спешна медицинска помощ "Пирогов" от началото на деня днес заради поледицата, съобщи пресаташето на болничното заведение Пенка Койчева.

Тя уточни, че по-голямата част от пострадалите са със счупени крайници като резултат от падането на заледени участъци.

Има отменени както пристигащи, така и заминаващи полети на летище София, въпреки че снегопочистващите машини работят непрекъснато, съобщиха от пресцентъра на летището.

Част от полетите се пренасочват към други летища. Закъсняват полети от Париж и Лондон, както и за Амстердам и Аликанте. Самолетът от Виена е пренасочен към летище Скопие, а от Прага - към летище Бургас.

Проблеми има и с почистването на улиците и движението на градския транспорт в Пловдив. Затворено е летище Пловдив.

Всички влакове се движат със закъснение поради снеговалежа, съобщиха от "Български държавни железници" ЕАД.

Закъснението на пристигащите влакове е в интервала от 15 до 80 минути на Централна гара - София, а заминаващите закъсняват от пет до 15 минути. От БДЖ информираха, че нормализиране на обстановката се очаква при подобряване на метеорологичните условия.

Проходът Шипка е затворен за всички моторни превозни средства от 8,30 ч. тази сутрин, съобщи БТА. Причината е образуването на преспи и снегонавявания откъм южната страна на прохода, са уточнили от областното пътно управление. Имало и няколко аварирали автомобила.

Снежната покривка на Шипка надхвърля 50 см, температурата в планината е минус 10 градуса.

Затворени са и проходите Троян-Кърнаре, Етрополе-Златица, Твърдица-Елена, Върбишки.

Всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета по пътищата в района на Велинград, Батак-Доспат, Ардино, Станке Лисичково и през проходите Предела, Рожен, Пампорово, Превала.

Товарните автомобили да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътищата в Самоковско. Товарните автомобили да са с вериги през прохода на Републиката.

Временно е спряно движението за товарни автомобили по автомагистрала "Хемус"-Кюстендил-Гюешево, Кюстендил-Дупнца, Кюстендил-Стражите.

Забранено е движението на автомобили с маса над 3 т. по пътя Устрем- Радовец, Младиново-Свиленград и Левка-Студена-Радовец; над 5 т. по пътя Червен бряг-Рупци и Димово-Извор-Костичовци; над 10 т. по пътя Сливен- Стара река, София-Дупница и Черница-Сунгурларе-Чубра; над 15 т. по пътя Черноочене-Кърджали.

Затворен е пътят Пловдив-Раковски-обходен маршрут:автомагистрала "Тракия"-Белозем-Раковски.

Въведени са следните ограничения: Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан и по пътищата Батак-Доспат, Белово-Юндола и Велинград-Сърница.

Опасност от падащи камъни има по пътя София-Самоков, Искърското и Кресненско дефилета и прохода на Републиката.

Товарните автомобили от Перник към София през Владая се спират ежедневно за времето от 05:30 до 8:50 и от 16:30 до 19:50.

Ремонтни дейности се извършват на автомагистрала "Хемус" от 30-ти до 33-ти км при тунела "Топли дол", и по пътищата Русе-Разград, Русе-Бяла, Ябълково-Коняво, Челопеч-Карлово, Роман-Златна панега, Бистрица-Железница-Ярема, Костенец-Самоков-София и участъци от околовръстния път на София.

От 7.12.2007г. поради ремонт на мост се затваря пътя Дреновец-Белоградчик. В село Дреновец има обходен маршрут. По време на ремонта се забранява движението на тежкотоварни автомобили с дължина над 15 м. За тях обхода е Ружинци - Димово -Дунавци - Арчар.

От 12.12.2007. започнаха строително-ремонтни дейности на пътя София - Самоков в участъка между с.Долни окол и Пасарел. Движението се осъществява двупосочно в платното, в което не се работи.

Времето в планините е неблагоприятно за туризъм, съобщиха от Планинската спасителна служба и препоръчаха да не се предприемат туристически излети.

Обилен снеговалеж има по всички български планини, натрупаната нова снежна покривка е с дебелина около 23 см.

Прекъснат е достъпът до някои от хижите, напр. хижа "Младост" над Казанлък. От Планинската контролно-спасителна служба съветват туристите в хижите с помощта на хижарите да се опитат да стигнат до централни пътища.

Повишена е лавинната опасност в планините, почти навсякъде духа силен вятър. Между минус 5 и минус 15 градуса са температурите по върховете.

Ски трябва да се карат само по обработените писти на зимните курорти.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 17 минути

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 42 минути

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 55 минути

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 1 час

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 1 час

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 1 час

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 1 час

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 1 час

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 1 час

Поне така смятат някои експерти

Остров Груинард

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Любопитно Преди 1 час

Много от младите поколения не са и чували за остров Груинард... едно от най-зловещите места в Европа

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Свят Преди 1 час

Кристи Ноем застреляла козата, защото била "гадна и злобна" и миришела "отвратително"

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 2 часа

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 2 часа

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

България Преди 2 часа

Мястото е оградено с полицейска лента и се охранява непрекъснато от служители на РУ-Кирково

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 2 часа

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа