0


Всеки месец получаваме писма от читатели на PC World за проблеми, които те имат с техните машини. Не можем да отговорим на абсолютно всички, но ще се опитаме до отговорим на най-често задаваните.

Защо моят компютър работи странно?

Имаме доста вариации на следния въпрос:?Защо еди какво си неможе да се зареди, откакто ъпдейтнах някакъв драйвер?? или ?Защо моето PC (марка и модел) блокира всеки път, когато стартирам (име на програмата)?? Независимо от симптомите, определени диагностични трикове са необходими, за да помогнат.

Преди да започнете да правите каквото и да е, си направете резервно копие на системния регистър на Windows. Ако някоя от тези поправки влоши нещата (това винаги е възможно) вие ще сте мого доволен от тази стъпка. Windows XP's System Restore, автоматично прави резервни копия на регистъра и някои други важни системни файлове на Windows, но програмата не е много надеждна. По-добра в това отношение е безплатната програма ?Emergency Recovery Utility NT? (ERUNT). След като свалите от Интернет и инсталирате програмата, потребителите на Windows XP ще трябва да направят началнo резервно копие от точката, от която биха били искали да се върнат, ако настъпят някои проблеми след това. Потребителите на Windows 2000 трябва да поставят връзка към ERUNT в тяхното StartUp меню, така че да се стартира всеки път при зареждане на Windows.

Проверка за вируси: Това винаги е било добра идея да се грижите, за да имате чиста машина.

Обновяване на драйверите: Не смятаме, че обновяването на драйверите е част от редовната експлоатация. Защо да се обновяват, ако не са повредени и работят добре? Но от друга страна, ако някой драйвер създава проблеми, или се е повредил, то обновлението му се яваява сравнително лесно решение. Веднъж като определите кой драйвер се нуждае от обновление, в Интернет отивате на страницата на производителя на съответния хардуер и си изтегляте най-новата версия.

Спиране на автоматично стартиращите се програми: Автоматично стартиращите се програми при всяко зареждане на Windows създават много проблеми. След стартирането на Windows погледнете малките икони във вашата системна област, която се намира долу вдясно на работния плот (до часовника). Тези икони показват вашите автоматично стартиращи се програми, които изсмукват ресурси и по този начин спъват работата. Дори по-лошо, някои от тези проблемни програми може да не оповестят присъствието си. За да видите всички автоматично стартиращи се програми и за да ги изключите, изберете от Start менюто Run, напишете в полето msconfig, натиснете <Enter> и щракнете с ляв бутон на мишката върху етикета Startup (при Windows 2000 липсва msconfig; добра алтернатива е безплатната програма Startup Control Panel). Обърнете внимание кои програми от списъка са с отметка и кои не (ако се появят проблеми може да се наложи да се върнат тези настройки). След това ги отмаркирайте, рестартирайте компютъра си и вижте дали има някакви проблеми. Тези настройки изключват софтуера за сигурност, и ако компютърът има работеща Интернет връзка, не ги оставяйте неотмаркирани за дълго, и бъдете изключително предпазливи със сайтовете, които посещавате.

Ако проблемите изчезнат, означава, че една от автоматично стартиращите се програми е проблемна. Тогава по метода на пробите и грешките, открийте ?пакостника?. За целта маркирайте всичко с изключение на първа позиция от списъка, рестартирайте, и ако проблема пак съществува, тогава маркирайте позицията и размаркирайте следващата по ред, рестартирайте отново и т.н. Ако виновникът е вашата защитна стена, антивирусна или друга програма за сигурност, отново им сложете отметка и се обърнете за помощ към доставчика или пък обмислете смяната и с друга конкурентна. Другите програми от списъка ги оставете неотметнати. Има начин да получите повече информация за програмите, които са в списъка: посетете www.sysinfo.org. Или опитайте във всички търсачки, като въведете името на програмата и добавите msconfig.

Като чудовище в лош филм на ужасите, някои неотметнати програми продължават да се издигат от руините. Софтуерът се опитва да коригира вашата ?грешка? да я зключите от модула за автоматично стартиране. За да го направите, потърсете в менюто на програмата опция за автоматично стартиране при зареждане на Windows. Като я намерите, я изключете. Ако не намерите такава опция, се посъветвайте с доставчика или погледнете към конкурентен продукт.

Това може да не е Windows: Проблемът може да е във вашия хардуер. Лесен начин да изключите Windows от подозрението, както и да тествате вашия хардуер, е да пробвате да стартирате на вашата машина друга операционна система. Добра идея е за целта да ползвате малкия безплатен Puppy Linix или Live CD на някоя друга дистрибуция. Ако проблемът остане, значи е свързан с хардуера.
[pagebreak]

Кой е най-добрият начин да опазя моите данни?

Хората обикновено не питат как да защитят машините си до момента, в който нещо не им се случи. По-долните пунктове дават стъпките, които трябва да извървите предварително, за да се минимизират последствията при евентуален бъдещ проблем.

Архивиране: когато вашата система работи безпроблемно, направете резервно копие на твърдия си диск, включвайки настройките на Windows.

Ако започне след време Windows да проявява нестабилност, възстановяването от архивираното резервно копие е много по-лесно, отколкото преинсталацията. За съжаление все още търсим съвършената програма за създаване на резервни копия. Използваме Dantz Retrospect, която е доста мощна, и веднъж инсталирана не изисква някаква особена интелигентност за работа с нея. Проблемът е инсталирането: бърз поглед е достатъчен, за да се убедите, че при проектирането на потребителския интерфейс, девизът е бил "Ние не можем ли да направим това по-трудно?". Също така харесвам и NovaStor, NovaBackup и Acronis True Image, разбира се с някои резерви.

Подгответе се за невъзможността да заредите Windows: ако Windows не иска да зареди, тогава добре направено резервно копие може да ви помогне много. Но може и да не ви помогне. Дори и да помогне, може да има много по-лесно решение от възстановяване от резервно копие. В дните на Windows 9x, вие просто трябваше да направите стартираща дискета, която зареждаше DOS (помните ли DOS?) и имаше всички необходими диагностични инструменти. За съжаление, никакво такова щастие неможе да ви споходи с Windows 2000/XP. DOS дори неможе да види NTFS дял. Затова трябва да си набавите за ?черни дни? някои от множеството полезни помощни програми в Интернет, които многократно сме разглеждали в различни броеве на списанието.
[pagebreak]

Защо да коригирам регистъра?

Регистърът на Windows е голяма база данни, която съхранява уникална информация за вашия персонален компютър. В зависимост от това кого сте попитали, хранилището на този огромен код може да се окаже неоценим инструмент за справка за целия софтуер на вашия компютър или пък бунище, което разваля всичко наоколо. Истината лежи вероятно между тези две крайности. Както отбелязах по-горе, вие може да направите резервно копие на системния регистър с безплатната програма ERUNT. Веднъж като имате резервно копие, вие може спокойно да почистите регистъра.

Почистване на къщата: предпочитаната от нас програма за почистване на регистъра е Reg Organizer. Инструментът ви помага да проучите всички ваши автоматично стартиращи се приложения, типове файлове и други специфични проблемни места на вашата система. Програмата също така има невероятна функция за търсене и заместване. Регистърът може да го почистите автоматично (ако не сте любител на ръчните методи) или пък ръчно. Лошите новини? Програмата не е безплатна и струва $30. Безплатна алтернатива е EasyCleaner, с подобна функционалност и върши почти същата работа.

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Срещат се приятели. - Защо обикаляш така? - Търся сина си. Няма го в интернет клубовете, и в кафето, в дискотеката също. - Може да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Любопитно Преди 5 часа

Тя e ексклузивен гост в подкастa “Кухнята след Ада”

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 5 часа

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 6 часа

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 7 часа

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 7 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 7 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 7 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 8 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 8 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 9 часа

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 9 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 9 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 9 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 9 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 9 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 9 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи