0

М ъка, голяма мъка е на южното околовръстно шосе на София - колите пъплят с 10 км в час, а мечтаното разширение напредва с милиметри вместо с метри, както се изрази строителен работник.

За разлика от държавния обект в непосредствена близост до пътен възел Драгалевци - където според плана за разширението трябва да се изгради кръстовище на две нива, с ударни темпове се строи поредният лъскав бизнес център.

Липсва задължителната указателна табела какво точно се вдига, но от пръв поглед е ясно, че засега държавата губи битката с частника в надпреварата за околовръстното шосе.

Копка след копка

Иначе желанието на властта да предаде обекта навреме е огромно. Първата кирка беше забита от премиера Сергей Станишев пред комплекса "Царско село" с фанфари, в обкръжението на строителния министър Асен Гагаузов и кмета Бойко Борисов още на 7 ноември (иначе разрешението за строеж е от 15 декември).

Кметът Борисов тогава поиска 4.5-километровата отсечка от "Симеоновско шосе" до бул. "България" да се пусне преди септември 2008 г., когато изтича договореният срок. Шефът на "Главболгарстрой" Симеон Пешов му отговори, че става, но е необходима помощ за разчистване на обектите край пътя.

Във вторник на тържественото място си личеше, че е покопано още малко, но строителни дейности не се извършваха. В непосредствена близост до него са разположени фургоните на строителя - "Обединение юг" с водещ партньор "Главболгарстрой инфраструктурно строителство".

По-усилен труд кипеше на кръстовището със "Симеоновско шосе", където три багера прокопаваха канал за отвеждане на повърхностните води от пътното платно според обясненията на ръководителя на обекта. После ще се строи подпорна стена, защото участъкът е върху тресавище.

Около пътя също е тресавище от временни обекти за строителни материали, дърва за огрев, бензиностанции, автокъщи и, разбира се, лъскави бизнес сгради и търговски центрове.

"От този магазин отсреща, който продава фитнес оборудване, ще трябва да забършем едно-две стъпала, няма как", съчувствено обяснява работник. Пак по думите му лъскавият магазин на фирма "Аико" няма да пострада, само дето колите ще минават пред витрините му.

Базата за ремонт на ауспуси на "Крафт", както и един ресторант обаче ще трябва да се съборят, защото са на трасето.

Битката е за всяка педя земя

Собствениците на имоти не желаят да освободят терените, въпреки че имат разрешения за временни постройки. Това твърдят и от общината, и от държавния фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Кълнат се, че по три пъти са обикаляли собствениците и са им връчвали предупреждения да освободят парцелите.

Общо 249 имота трябва да бъдат отчуждени, като половината от тях са временно застроени по данни на пътния фонд. Нещата стават полека, защото не искаме напрежение, каза шефът на фонда Веселин Георгиев.

Последната мярка е принудително влизане в частните терени със заповед на областния управител Тодор Модев. Ако се наложи, се прибягва и до силите на МВР. Кажете, какво повече може да направим, безпомощно кърши ръце висш общински началник.

На практика нещата се оказват по-различни. "Вместо Софиянски, пардон, Бойко Борисов да обикаля и да връчва заповедите за освобождаване на терените, нашите началници правят това", ядосва се строителен работник на обекта.

Собственици потвърждават думите му. "Какви са тия от "Главболгарстрой" да идват в земята ми и да ми търсят сметка защо още не съм се изнесъл. Има си закони, ред и органи в тази държава, които трябва да се спазват. Освен това до миналата седмица дори не ни бяха превели парите за парцелите", възмущава се собственик на имот.

"Абе един, дето продаваше камъни, също не искаше да се изнася, ама като дойдоха 15 коли с полицаи, разчисти терена за отрицателно време", репликира работник. И двамата изрично настояват да останат анонимни.

Прекрояването на трасето

Голямата питанка, когато се изминава разстоянието от "Симеоновско шосе" до кръстовището с бул. "България", е как новият път ще минава прав през множеството бензиностанци и лъскави обекти, осеяни край сегашното околовръстно шосе.

Дори и непрофесионално око може да различи поне 5 сгради и бензиностанции, които би трябвало да се съборят. От общината и пътния фонд твърдят, че най-големият им проблем е със собственика на събирателно дружество "5 - Копривщица - 90 Георгиев и сие". Димитър Георгиев е построил бензиностанция, газстанция и автокъща в непосредствена близост до пътен възел Драгалевци, където трябва да се изгради мостово съоръжение.

"Не съм срещу разширението, но искам справедливо обезщетение", каза Георгиев. По думите му от 2680 кв.м държавата му отчуждава само 525 кв.м срещу 112 хил. лв. Останалата земя никой не му плаща, но и не може да я ползва, защото остава нещо като остров в бъдещето съоръжение.

За нагледна представа дава за пример бензиностанцията на OMV на бул."Цариградско шосе" по пътя към летището, но с разликата, че неговата ще бъде съборена.

Пак по думите на Георгиев първоначалното трасе не предвиждало пътят да минава през неговия имот, затова построил бензинстанцията. През 2002 г. обаче трасето било сменено, защото засягало бензиностанцията на "Шел" при "Горнобански път". Така коригираха трасето според интересите на големите компании за сметка на малките като мен, твърди Георгиев.

Борбата за обезщетения

Неговият проблем е, че не е подал иск в съда в законоустановения срок и сега няма почти никакви шансове да получи справедливо обезщетение.

Иначе съдът е отредил обезщетение от 1694 лв. за квадратен метър за съседен подобен обект. С решение от декември Върховният административен съд е присъдил на собствениците на "Рафа" ООД обезщетение от над 1 млн. лв., докато държавата им е давала 156 хил. лв.

Върху парцела от 606 кв.м "Рафа" са построили три газови колонки, административна сграда и търговски обект, които ще бъдат сринати.

Именно високите обезщетения, които собствениците успяват да извоюват в съда, ядосаха неотдавна пътния шеф Веселин Георгиев. В края на януари той заяви, че строителството на пътя (около 40 млн. лв.) ще излезе два пъти по-евтино от сумите, които държавата ще плати за отчуждения.

Предишните управници на София трябва да се срамуват, защото до 2000 г. имотите са били общински, каза тогава Георгиев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 7 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 9 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen