0

Б ившият премиер на Пакистан Беназир Бхуто беше убита днес след митинг на опозицията в град Равалпинди. В критично състояние тя бе откарана в болница, но лекарите не са успели да спасят живота й.

При терористичния акт са загинали най-малко още 20 души. Сега парламентарните избори, насрочени за януари, могат да бъдат

отложени или отменени

Взривното устройство е избухнало близо до автомобилния кортеж на Бхуто няколко минути, след като тя говори на митинга.

Свидетели съобщават, че терористът-самоубиец се е опитал да се промъкне през полицаите, отцепили района, и сред загиналите има и служители на правоохранителните органи.

Абдул Карим, съветник на Бхуто, уточни, че терористичният акт е бил извършен в момента, в който колата на Бхуто е напускала района на парка Лиакат Бак, където се е провеждал митингът, предаде АП.

Прессекретарят на нейната партия каза, че бомбата е избухнала на по-малко от 50 м от колата й.

Според телевизионен канал Бхуто е била застреляна в главата. Атентаторът-самоубиец първо открил огън срещу нея, а след това се взривил.

Това не е първият атентат срещу бившия министър-председател

на Пакистан. Веднага след завръщането й в страната след дългогодишна емиграция в град Карачи на пътя на кортежа й избухнаха две бомби.

Тогава загинаха около 140 души, но самата Бхуто остана невредима. Тя продължи да получава заплахи от терористи от "Ал Кайда".

Днес при стрелба бяха убити четирима привърженици на друг бивш премиер на Пакистан - Наваз Шариф, съобщи Ройтерс.

Стрелбата е била около офиса на проправителствената партия - огънят е бил открит от самата сграда. Според източници от правоохранителните органи опозиционери са се опитвали да окачат плакат, когато били нападнати.

Властите осъдиха случилото се и заявиха, че не са причастни към престъплението.

Самият Шариф в този момент е бил на няколко километра от мястото на инцидента. Политикът заяви, че правителството не контролира ситуацията и животът му също е в опасност. През декември му беше отказано да се кандидатира за парламента.

На предстоящите през януари избори Бхуто възнамеряваше да се обяви против привържениците на президента Мушараф. Според правозащитници

изборите няма да бъдат честни:

противниците на властите не успяват да проведат пълноценна предизборна кампания. Мушараф обаче предварително заяви, че гласуването ще премине без нарушения

САЩ осъдиха днешния атентат. Държавният департамент подчерта, че убийството на Бхуто подкопава усилията за постигане на национално помирение в страната.

Нападението доказва, че в Пакистан все още има хора, които се стремят да подкопаят процеса на помирение и демократично развитие на страната, заявил пред журналисти говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

САЩ остро осъждат подлия акт на екстремистите и убийците, които се опитват да подкопаят демокрацията в Пакистан, каза американският президент Джордж Буш пред журналисти в Крофърд, щата Тексас, където ще посрещне новата година.

Президентът каза, че виновниците за убийството трябва да бъдат изправени пред съда. Той прикани пакистанците да почетат паметта на Бхуто, като продължат демократичния процес, съобщи Ройтерс.

Русия "осъжда остро" самоубийствения атентат, при който загина Беназир Бхуто, заяви говорителят на руското външно министерство.

Ние осъждаме остро този атентат, изказваме съболезнованията си на близките на Беназир Бхуто и се надяваме, че управляващите на Пакистан ще успеят да вземат необходимите мерки, за да осигурят стабилността в страната, заяви Михаил Каминин, цитиран от агенция Интерфакс.

Френският външен министър Бернар Кушнер осъди "ужасния акт", при който загина бившия министър-председател на Пакистан Беназир Бхуто, и призова международната общност да направи всичко възможно, за да осигури стабилността в страната.

Кушнер обяви в комюнике, че "почита паметта на Бхуто, видна фигура в пакистанския политически живот" и потвърждава "загрижеността на Франция за стабилността на Пакистан и демокрацията в страната, които трябва да застанат в центъра на вниманието на международната общност".

Британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че е "дълбоко шокиран" от атентата, отнел живота на бившия премиер на Пакистан Беназир Бхуто и призова към сдържаност и единство.

Италианският премиер Романо Проди заклейми с негодувание фанатизма, заради който Бхуто загуби живота си. Той призова да не се прекъсва трудния път към мира в региона.

Ватикана определи като "трагичен и ужасен" атентата срещу Бхуто.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че убийството на Бхуто е "нападение срещу демокрацията и срещу Пакистан".

"Научих с ужас за убийството на г-жа Беназир Бхуто, председателка на Пакистанската народна партия, станало днес в Равалпинди.

Европейската комисия осъжда най-сурово това отвратително терористично нападение, извършено само две седмици преди деня на изборите. Това е нападение срещу демокрацията и срещу Пакистан, се казва в негова декларация, разгласена тук.

Изпращаме нашите съболезнования на семейството на г-жа Бхуто, както и на семействата на другите жертви на терористичното нападение.

Надяваме се, че Пакистан ще остане твърдо на пътя, водещ към възстановяване на демократичното гражданско управление", се казва в декларацията на Барозу, публикувана и от името на Европейската комисия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е потресен и възмутен от убийството на опозиционния лидер Бхуто, което нарече "посегателство върху стабилността" в Пакистан.

Решително осъждам това долно престъпление и призовавам извършителите да бъдат изправени пред съда възможно най-бързо, каза още той.

Броени часове след смъртта на бившия премиер и опозиционен лидер Беназир Бхуто президентът на Пакистан

Первез Мушараф призова към спокойствие в страната,

съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.

Мушараф, който председателстваше извънредно заседание на правителството и на командващите въоръжените сили в президентския дворец в Исламабад, призова съгражданите си да запазят спокойствие, "за да бъдат осуетени пъклените замисли на терористите".

Той обяви тридневен траур и окачестви убийството като "огромна национална трагедия".

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание,

за да обсъди обстановката в Пакистан след убийството на Бхуто, съобщи говорителката на ООН Мари Окабе, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Консултациите ще започнат в 17.00 часа по Гринуич. Очаква се след това 15-те страни членки на Съвета за сигурност да направят изявление за убийството на Бхуто.

Беназир Бхуто беше първата жена в историята на страната, оглавявала правителство. Тя беше премиер на два пъти - в периода 1988-1990 г. и 1993-1996 г., но и двата пъти беше отстранявана заради "корупция" и "лошо управление", припомня АФП.

Съпругът й лежа в затвора за редица корупционни афери от 1996 до 2004 г., а самата тя предпочете да

избяга от страната през 1999 г. и живя в Лондон и Дубай,

за да не я сполети същата съдба.

От тогава тя беше един от главните опоненти на президента Первез Мушараф. На 18 октомври т.г. Бхуто се завърна в родината си с цел да участва в парламентарните и местни избори, насрочени за 8 януари.

На 54 години тя се завърна, без да се тревожи, защото Мушараф, който взе властта през 1999 г. с безкръвен преврат, я беше амнистирал след преговори между тях за бъдещо поделяне на властта.

Един месец по-късно обаче Бхуто му обърна гръб,

след като той въведе извънредно положение, позовавайки се на заплахи от ислямски терористи, докато тя го обвини, че се стреми да си запази властта с всякакви средства.

Беназир Бхуто е родена на 21 юни 1953 г. и е по-малката дъщеря на бившия премиер Зулфикар Али Бхуто, обесен през април 1979 г. Следвала е в Харвардския университет в САЩ и се е дипломирала със специалност философия в Оксфордския университет.

Завръща се в Пакистан през 1977 г., когато баща й е свален от ген. Зия Ул Хак, след което бива екзекутиран от неговия военен режим.

Лежала е в затвора и е била с мярка домашен арест и реорганизира основаната от баща й Партия на пакистанския народ (ППН).

От 1984 до 1986 г. живее в изгнание в Лондон, след което триумфално се завръща в страната. Отново влиза в затвора няколко дни след забранена демонстрация срещу ген. Зия Ул Хак и

оцелява при атентат през януари 1987 г.

През ноември 1988 г. ППН спечелва изборите и Беназир Бхуто става министър-председател. Отстранена от поста през август 1990 г. за корупция и непотизъм, в периода от септември с.г. до май 1991 г. е изправена пред специален трибунал да отговаря по обвинения за злоупотреба с властта и присвояване на пари, но е призната за невинна през 1994 г.

През октомври 1990 г. е победена в изборите и минава в опозиция, но през октомври 1993 г. отново поема управлението след победата на ППН, след което в края на 1996 г. отново е отстранена със същите мотиви, както и предния път.

Съдебното преследване обаче е прекъснато по време на изгнанието, докато през ноември т.г. е амнистирана от Первез Мушараф.

От 1987 г. е омъжена за Азиф Али Зардари и е майка на 3 деца.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 10 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 11 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 58 минути

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 1 час

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 2 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат