0

8 области са с незаконно надписани сметки за ток, извежда "Сега".
В 8 области в Югоизточна България сметките за ток са незаконно надписани, стана ясно вчера. Австрийската фирма EVN, която обслужва района, е изчислила консумацията на свои клиенти по завишени тарифи.

Най-честото нарушение е, че в сметките за август и септември не са отчетени 75-те киловатчаса електроенергия, които се таксуваха по 9,8 ст. По закон евтината тарифа отпадна едва на 1 октомври. Така част от жителите на Бургас, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Сливен, Стара Загора и Кърджали са ощетени, защото цялата им консумация е изчислена при цена 17,4 стотинки.

Енергийното министерство е затрупано от оплаквания за надути сметки в тези райони и Румен Овчаров нареди проверка, която трябва да приключи до края на седмицата. Все още не е ясно колко са сгрешените сметки, но абонатите са милион и половина.

Гражданите защитени от неверни данни за заеми, четем в същото издание.
Гражданите и фирмите ще са по-защитени от неверни или остарели данни за заемите, които са изтеглили. Това предполагат промени в наредбата за кредитния регистър, които влизат в сила от 1 декември.

Клиентите вече ще имат право да изискват от банките поправки в кредитния регистър, ако открият там невярна или неактуална информация за себе си. От 2004 г. в кредитния регистър вече се отразяват всички, включително и потребителските заеми, но досега никой кредитополучател нямаше право да иска промени на данните, отнасящи се до него, дори ако те са грешни.

Овчаров почва проверка и на цените на хляба, отбелязва още вестникът.
Поскъпването на хляба е спекула, обяви в Хасково министърът на икономиката. Той предупреди, че ще започнат масови проверки във фирмите производители, за да стане ясно как са изчислили повишението на цените.

През последните седмици хлябът поскъпва във всички градове на страната. От браншовите съюзи се оправдават с растящите цени на пшеницата и с въвеждането на строгите европейски норми във фурните.

Шефът на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов бе категоричен, че е недопустимо да се говори за "спекула". Това, което се случва в момента, е нормализиране на цената на хляба, която през последните 15 години бе поддържана ниска чрез различни политически лостове, добави той.

"Мобилтел" пускат шест апарата с тв, информира "Сега".
"Мобилтел" пуска на пазара шест вида мобилни апарати, които са приспособени за услугата "Vodafone life", съобщиха вчера от мобилния оператор. Тя позволява гледане на телевизионни програми.

Четири от апаратите са разработени специално за "Vodafone" или за ползване на самата услуга. Това са Nokia 6070, Samsung X680, Sony Ericsson K310i и Nokia 6234. Цените им се движат от 209 лв. до 379 лв. в зависимост от модела и от това дали са купени с карта на "Мобилтел" или без нея.

"Вивател" с нова комбинирана тарифа, пише още изданието.
От вчера "Вивател" пусна на пазара нова тарифа, която предвижда в месечната такса да бъдат включени няколко вида услуги. Сега тарифите на мобилните оператори предвиждат или само определен брой безплатни минути, обикновено за разговори в същата мрежа, или безплатни съобщения, или теглене на определено количество данни.

В тарифата "Freedom 30" на "Вивател" е предвидено срещу 20 лева месечна такса абонатът да получава услуги за 30 лева, които се равняват на 83 минути разговори до всички мрежи, 214 SMS-а, 9,5 мегабайта или 70 минути разговори с фиксирани мрежи в чужбина.

За заверка на документ в общината вече ще се плаща, отбелязва вестникът.
За всички удостоверения, които общините издават по различните закони, вече ще се плаща такса.

Гражданите ще внасят такса и при всяка заверка на документи в общината. Това гласят промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от ведомството на финансовия министър Пламен Орешарски. Те трябва да влязат в сила от Нова година.

Досега такси имаше само за издаване на удостоверения и други документи по гражданското състояние на лицата, но не и други видове удостоверения. Общините ще определят цената на конкретната услуга. От МФ препоръчват размерът й да покрива разходите, а не цените да се слагат свободно.

Странен посредник се появи в обществените поръчки, смята "Дневник".
Нерегламентиран посредник в обществените поръчки се е появил на пазара преди дни, съобщиха няколко компании. Те са получили рекламни послания от Първа частна агенция за обществени поръчки, която вече организирала и първите си търгове като междинно звено между анонимни възложители и изпълнителите.

Нито Законът за обществените поръчки, нито наредбата към него обаче регламентира възможността за подобен посредник. Според закона единствено държавната Агенция за обществени поръчки (АОП) е отговорна за търговете както на бюджетните организации, така и на няколкото "секторни възложители" от икономиката, изброени в закона.

Самата организация на търговете пък е отговорност на възложителя на поръчката. Обявите на частната агенция могат да се видят в сайта й FPPA.com - като структура и отличителни знаци той повтаря изцяло дизайна на официалния сайт на държавната Агенция за обществени поръчки.

Искът срещу "Топлофикация" влиза в съда, информира всекидневникът.
До края на седмицата Федерацията за защита на потребителите ще внесе в Софийския градски съд колективния иск срещу "Топлофикация - София".

Основният мотив е безконтролното отчитане на топлоенергията, което нарушава правата на потребителите, обясни адвокат Незрет Бабучев, който ще представлява гражданите. В колективния иск са се включили около 1500 души.

Желаещите са били много повече, но федерацията засега е спряла да приема жалби. Според Бабучев е целесъобразно искът да бъде задвижен в този му вид. От федерацията уточниха, че след това желаещите ще могат да се присъединят с индивидуална молба в двумесечен срок.

Близо 7500 инженери могат да проектират, пише изданието.
С пълна проектантска правоспособност са 7431 инженери, а с ограничена 1444, съобщи Камарата на инженерите в инвестиционните проектиране (КИИП). През последния месец право да проектират са получили 92 инженери.

Камарата е органът, който издава сертификатите за проектиране. Управителният съвет на камарата е взел решение инженерите проектанти, които не са си платили членския внос в срок, да могат да възстановят своята правоспособност само ако имат регистрирани договори в областните колегии до края на юни.

Атака срещу "Белене", извежда "Стандарт".
Антиядреното лоби в Европа започна яростна атака срещу строежа на АЕЦ "Белене". Природозащитници започнаха масова атака срещу изграждането на централата. Протестни акции ще бъдат проведени в 23 европейски страни и в САЩ, обявиха италиански електронни медии.

Целта е да заставят италианската финансова група "Уникредит" да се откаже да кредитира изграждането на АЕЦ. Проектът е опасен, защото се намира в сеизмична зона. Площадката е само на 14 км от Свищов, където при земетресението на 4 март 1977 г. загинаха хора, пишат италианските сайтове "Унимондо" и RSI news.

Активисти на Кампанията за реформа на Световната банка, на природозащитната организация "Протегнати ръце" и на "Грийнпийс" вече раздават диплянки пред офиси на "Уникредит" в Милано и други градове. 

Банките на лов за клиенти, свалят такси и лихви, твърди ежедневникът.
Банките се надпреварват да правят промоции по заемите. Четири трезора обявиха вчера отстъпки за клиенти.

На изложението "Стройко" ипотечни кредити без такси за управление ще дават Булбанк, HVB Bank Biochim и Хеброс Банк. Наполовина по-ниска ще е таксата за разглеждане на ипотечен заем, а еднократната комисиона за отпускане за кредитите ще е с 50% намаление.

Пак на "Стройко" Пощенска ще дава бързи потребителски заеми с преференциална лихва за първата година от 10,5%, както и жилищни и заем "Енергийна ефективност".

Керемиди от боклуци показват на "Стройко", обявява още изданието.
Керемиди, които са изработени от пластмасови отпадъци и пясък, ще покаже за първи път у нас родна фирма по време на изложението "Стройко 2000" в София.

Екологичните изделия, произведени по американската технология, са практически нечупливи. Въпреки че една керемида тежи едва 2 кг, тя може да понесе тежестта на новородено слонче (150 кг). Освен това не задържа сняг и влага.

Продават се с 50 години гаранция при цена от 1,55 лв. за керемида. Квадратният метър излиза около 14 лв. Фирмата производител "Стройком-2001" предвижда скоро да пусне на пазара и плочки от пластмаса. От днес до 24 октомври в Националния дворец на културата над 700 фирми представят всичко за дома и строителството на 27-ото издание на "Стройко 2000".

Екоразрешително проваля сделката за ТЕЦ "Бобов дол", информира "Монитор".
Чрез Агенцията за приватизация Държавното предприятие за електричество (Public Power Corporation РРС), Гърция, иска от МОСВ промяна в комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол", за да продължат преговорите по придобиването на държавните акции. Това съобщи Владимир Каролев, консултант на гърците.

В сегашното комплексно разрешително въобще не е предвидено, че топлоелектроцентралата може да работи и след 2014 г., когато изтича преходният период за прилагането на евродирективата за големите горивни инсталации, заяви Каролев.

Предвидени са много по-строги мерки за опазване на околната среда, отколкото за такива инсталации в ЕС. Затова РРС иска неговата промяна и облекчаване на изискванията, така че да може да се изпълнява инвестиционната си програма и дружеството да работи и след 2014 г.

Забраниха продажбата на наранени и развалени зеленчуци, пише "Новинар".
Само цели, здрави, чисти и свежи домати трябва да се предлагат в магазините. Продаваните картофи не трябва да са срязани или наранени при ваденето им, да нямат петна от ръжда или куха и черна сърцевина. Това гласи Наредба за опаковане и маркиране на пресни плодове и зеленчуци, публикувана в "Държавен вестник".

Търговците задължително трябва да слагат етикети върху опаковката на плодовете и зеленчуците, ако е невъзвожно, на видно място в търговския обект трябва да има табела с данните на продукта. Върху етикетите трябва да има информация за вида и произхода му, за класа и качеството му, както и адреса на лицето, което го е експедирало или опаковало.

Балкански разпри заради газ и АЕЦ, отбелязва вестникът.
"Булгаргаз" е почти изцяло собственост на руската "Газпром", обяви неочаквано македонска телевизия Канал 5. Всъщност "Булгаргаз" е 100% собственост на българската държава.

Медията съобщи, че България и Италия договарят нов газопровод, който ще минава през Македония, ще стига до Италия и ще заобикаля Гърция. Италианската компания "Енел", чиято била идеята, преговаряла директно с "Булгаргаз", твърди македонската телевизия. Руската компания щяла да осигури газа.

След влизането в ЕС ще се покачат цените само на част от новото и качествено строителство, посочва "Сега". Ако някой е решил, че ще се събуди на 2 януари с имот, който ще струва два пъти повече, значи е изпаднал в заблуда, твърди президентът на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI)- България Валентин Съйков.

Темата е във фокуса и на "Пари". Изданието се спира на прогнозата на брокери на водещи агенции в страната, според която собствениците на имоти ще се опитат да тестват пазара с надути цени.

Председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков коментира обаче, че тези които очакват след 1 януари да се събудят много по-богати, ще осъмнат разочаровани.

"Кабинетът намалява осигурителната тежест" - тези думи на премиера Сергей Станишев са изведени в заглавие на материал в "Дума".

Всекидневникът разказва за посещението на министър-председателя в Севлиево. Той посочил, че най-сериозните проблеми пред икономиката ни при приобщаването към ЕС са нейната конкурентоспособност и административния капацитет.

Станишев подчертал, че квалифицираните кадри, които трябва да отговарят на европейските изисквания, трябва да се създават с по-добро образование и с помощта на местния бизнес.

"Квадратурата на обръча" е заглавието на темата в броя на "Дневник". Акцентът е върху това, което се случва с поземления и горски фонд на България, с екологично защитените територии и с плановете за развитие на бизнеса върху тях.

"Първа българска фирма сключи договор с НАТО", обявява "Дума". Фирмата "Глобал Консултинг" е поела ангажимент да проектира комуникационно-информационни системи, да разработва софтуер и база данни за алианса, посочва вестникът.

"Ще участваме в проекти на агенция на НАТО", извежда "Българска армия". Цитирайки министъра на отбраната Веселин Близнаков всекидневникът информира, че България ще участва в бъдеще в разработването и работата на различните проекти в областта на комуникацията на Агенцията на НАТО за консултаци, командване и контрол.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 44 минути

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 1 час

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 2 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 3 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 3 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 3 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 11 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 11 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 12 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 12 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 13 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 13 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 15 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил