0
Ка ато зададете на едно малко дете въпроса: "Какъв/ каква искаш да станеш, щом пораснеш?", можете да чуете всевъзможни отговори. Някои момиченца виждат в себе си бъдещи грациозни балерини, талантливи певици или красиви принцеси. Момченцата пък обичайно заявяват: „Искам да стана полицай", „Супермен" или нещо от този род. Но нито едно дете няма да спомене: „Искам да бъда екозащитник ", защото то все още не осъзнава колко е важно да се запазят уникалните цветове на природата въпреки бурното развитие на световното стопанство. Дори въпреки консуматорската същност и увеличаващия се „апетит" на много хора,  въобразяващи си, че благата на Земята са създадени, за да се ползват единствено тук и сега.

Не оставяйте с впечатление, че аз мога да се нарека истински екозащитник. Далеч не. За което съжалявам искрено. Като малко дете не отговарях по този начин на неизменния въпрос: "Каква желаеш да станеш, щом пораснеш?" Освен това, сега не се занимавам съвсем активно с такива дейности, както ми се иска. Но поне смятам, че нагласата ми за опазване на природните богатства е правилна. А щом съзнанието на един човек говори настойчиво, то тогава действията се подчиняват безпрекусловно. Затова ме боли, когато гледам различни репортажи и научнопопулярни филми относно замърсяването на околната среда в световен мащаб или когато разбирам, че в родното ми градче, Тутракан, повечето хора нехаят относно красивата природа и чистотата на река Дунав. Каквото зависи от мен, мисля, че го изпълнявам- вървя пеш, старая се да пестя водата и електричеството вкъщи, изхвърлям отпадъците си разделно и само на определените за това места. И все пак единствено моят ентусиазъм не стига...

Наскоро гледах някакво предаване, в което попитаха един младеж, жител на САЩ, какво мисли за замърсяването на водите и бъдещия недостиг на чиста вода в световни измерения. Той просто сви рамене и каза: „Да му мислят следващите поколения!"по най-безцеремонния начин. Аз останах направо изумена от нахалството и безотговорността на този човек. Според мен всички природни елементи са ценни и важни за хората, но да се говори по такъв начин за водата- това е непростимо...Надявам се да ме разберете, защото изпитвам искрена симпатия към водните басейни и изобщо към водата. Дори според моя зодиакален знак-Риби, тази връзка е очевидна. Досега винаги съм живяла в близост до Дунава, обичам го  и обожавам да стоя на брега, наблюдавайки спокойните вълни. Това за мен е едно от най-хубавите места за размисъл и душевно успокоение.

Привързаността ми се затвърди още повече, когато прочетох една малка книжка, разкриваща интересни научнодоказани факти относно водата. От изданието научих, че водата е не просто един от четирите елемента, а представлява свръхматерия, която съхранява кода на живота в молекулите си. Първоначално това твърдение ми се стори съмнително, дори налудничаво. Но, четейки нататък, аз долових, че е самата истина. Според нови научни открития законите на природата са записани във водата. „Златното сечение" (ирационално число в математиката, приблизително равно на 1,618, превърнало се в символ на „Божествената същност", на красотата и хармонията  в изкуството) е закодирано в молекулите на снежната вода. Може би тя е звеното от веригата, което съединява Космоса и живата природа? 

Водата е в нас и навсякъде около нас. Научно е доказано, че животът е насочен информационен процес, който изцяло е свързан с определени качества и свойства на водата. Неслучайно животът на Земята се е зародил преди милиони години именно във водата. Тя изгражда живите организми и участва в природните процеси. Не би било възможно да има жива материя, още повече- тя да еволюира, без водни молекули, които си предават информация чрез отдаване на  енергия. Хипотезата за паметта на водата е доказана от японския учен Масару Емото. В  своята книга „Посланията на водата" той потвърждава, че тя реагира на всяка информация, като се структурира по определен начин. Освен че успява да я съхрани, тя я обменя с обкръжаващата среда. Това ясно личи при наблюдение с микроскоп- водната молекула променя формата си под въздействието на думите и чувствата, които изпращаме като послание. При замръзването и последвалото разтопяване натрупаната информация се изтрива с изключение на едно- основната програма на живота. 

Човекът влияе ежедневно на света чрез посланията, които отправя. Думите и дори мисълта му променят структурата на водата- както в собственото му тяло, така и в природата. Затова словото може да разрушава и разболява или да изгражда и изцелява. Водата прекрасно усеща нежността и добротата, реагира на скандалите, злобата, завистта, насилието и други. Водната среда на нашия организъм е отражение не само на физическото ни здраве, но и на емоционалното. От нея не можем да скрием лошите си мисли . Когато човек разговаря с водата, той все едно говори със себе си чрез огледало.


Тези истини са проумени още от нащите древни прародители. В Свещеното писание водата е нещо повече от физическа субстанция. Тя се свързва с идеята за живота, защото е въплътила замисъла на Твореца и в нея са закодирани образите на всички бъдещи микроорганизми. Освен това в много религии и култове водата се счита за божество. Тя е извор на живот и олицетворява прераждането. Никога не се възприема като неутрална или пасивна. Счита се, че има силата да трансформира този свят и да изчиства от греховете. Тя отмива мръсотията и пречиства физически и символично. Водата е жива и духовна субстанция, служеща като посредник между хората и боговете. Тя често представлява границата между земния и отвъдния свят. Неоспорим факт е, че водата е живо същество и има памет. Тя е като компютър и може да бъде кодирана. От нея можем да очакваме помощ, защото има огромни очистителни, магически, здравословни и плодоносни сили.

Всичко започва от водата и свършва в нея. Сега  за сетен път се питам наум: „Нима не проумяваме, че във водата се крие шифърът на живота? Защо не оценяваме какъв огромен дар от природата са малките капчици, дъщерите на водата? Защо продължаваме безумно да я пилеем, щом в някои страни бедните хора биха дали всичко, за да имат този безценен дар? Защо сме такива егоисти, при положение, че нашите деца след години може би няма да виждат кристално бистри потоци и буйни реки?" Въпросите в главата ми текат един след друг... Но аз не мога да им дам точни отговори. Само знам, че всеки човек трябва да се замисли, може би да поседи на брега на някоя река, както аз стоя и съзерцавам вечния Дунав, и да си направи равносметка. Все пак ние, живите организми, сме тези, които не можем без малките капки вода... И вие мислите така, нали?

 

 

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 5 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 29 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек