0

"Според бюджет 2008 цигарите поскъпват, ракия и бира -не",е челното заглавие на "Труд". Догодина ракията и бирата няма да поскъпват, поне не заради по-висок акциз, за сметка на това цигарите ще скачат всяка година до 2010 г. През 2008 г. цената на бензина ще се вдигне с 5 ст., съобщава вестникът.

Чиновниците, които получават бюджетни заплати до 430 лв., ще бъдат компенсирани с между 15 и 20 лева заради плоския данък.

"Вдигане на акциза - шок за "Булгартабак", коментира "Пари". "По-големият данък ще напомпа контрабандата с цигари", прогнозира изп. директор на холдинга Христо Лачев.

"24 часа" акцентира върху това, че кафето ще е без акциз от 2008 г. "С 44 на сто депутатите си вдигат заплатите", е челното заглавие на "168 часа". Според него това предложение е залегнало в проектобюджета за следващата година.

Избори

428 от кандидатите за кметове са били сътрудници на бившата ДС, съобщават вестниците, като цитират комисията по досиетата. "Бум на агенти на ДС по селата", пише "Труд". Сините, ГЕРБ, НДСВ и ДСБ ще се разграничат от кандидат-кметовете с агентурно минало, допълва изданието.

"БСП, ДПС и ГЕРБ с най-много кандидат-кметове от ДС", е челното заглавие на "Дневник". БСП е издигнала самостоятелно или в коалиция 76 кандидати с агентурно минало, ДПС - 55, ГЕРБ - 39, "Атака" - 27, а НДСВ - 20. СДС са посочили 6 и са влезли в 7 коалиции зад хора от бившата ДС, а ДСБ е в съюзи зад шестима, работили за бившите тайни служби.

Повечето партии обявиха, че в този момент няма как да спрат от участие осветените при проверката, а от ЦИК уточниха, че сега кандидат може да бъде оттеглен, само ако самият той реши, допълва вестникът.

Според "Стандарт" 40 ченгета са аут от изборите. 21 от тях са царски кандидати за кметове, останалите - сини, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и лидерът на СДС Пламен Юруков ги изтеглиха от надпреварата два часа, след като комисията обяви имената на агентите, пише изданието.

"Предсрочните избори ще са напролет", прогнозира пред "24 часа" сегашният кмет на София и кандидат за втори мандат Бойко Борисов. Убеден съм, че дори Станишев вече е видял, че в такъв вариант на управление с Доган и царя не го чака нищо по-добро от съдбата на Жан Виденов, така че се надявам той самият, за да си спаси партията, да отиде на предсрочни избори, заявява Борисов.

"Заимов се издаде, че е комбина с Овчаров", твърди в интервю пред "Труд" Борисов. Според него обявената от кандидата на ДСБ и СДС Мартин Заимов подкрепа за Георги Кадиев е била тежък удар за десните избиратели.

"Стандарт" публикува интервюта с Борисов, с издигнатия от БСП за кмет на София Бриго Аспарухов и с кандидата на СДС и ДСБ Мартин Заимов. "Бриго е ниска топка", коментира Борисов. Не аз, БСП и СДС участваха в модела "Софиянски", който ошушка града", заявява той.

"Бойко е бърборко", контрира Аспарухов. Според него при Борисов столицата е останала на самотек. Абсурдно е през 21 век да нямат канализация елитни квартали, отбелязва той.

"Генералите са от едно котило", заключава Мартин Заимов. Стари приятели са, имат общи тайни да делят за пред хората, аз тайни нямам и съм открит, казва той. Пред "Новинар" кандидатът за кмет на София от "Съюз БГ" Юлиана Дончева декларира:"Не се огъвам, не ме е страх, стоя зад всяка своя дума". Трудно е да достигнеш до обезверените сърца и да ги накараш отново да повярват и гласуват, допълва тя.

"24 часа" съобщава, че ДПС ще подкрепи кандидата на НДСВ за столичен кмет Антония Първанова. Решение за подкрепа ДПС не е вземало на централно ниво, а инициативата била на столичната организация.

"БСП ще бие ГЕРБ по кметове" прогнозира в "Труд" Кольо Колев от "Медиана". Според него по отношение на общинските съветници ГЕРБ ще постигне относителен паритет с БСП.

"Изненадата ще дойде от бизнессдруженията, прогнозира Мира Янова от МБМД. Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" смята, че ГЕРБ ще получи най-много гласове за общинска листа, но ще има почти еднакъв брой съветници с БСП, че "Атака" и ДПС ще си поделят третото място по брой регионални парламентаристи, а участието на съветниците на десните партии ще е скрито в местните коалиции и затова няма да е значимо.

В материал за "Стандарт" - "Дами канят за вота в София", Лариса Димитрова от "Афис" прогнозира, че кандидатът на СДС и ДСБ за кмет на София Мартин Заимов може да изхвърли Аспарухов от балотажа с женски гласове.

Ден преди вота фаворит си оставал Бойко Борисов. В "Дневник" Геновева Петрова от "Алфа рисърч" прогнозира "силна заявка от неполитически кандидати". ГЕРБ и Атака ще имат съществено присъствие, БСП ще продължи да бъде важен играч, ДПС ще увеличи тежестта си, а влиянието на десните партии и на НДСВ ще се свие, смята тя.Пред "Монитор" социологически агенции предричат втори тур в София между Борисов и Аспарухов.

Учителската стачка

"Учителите склониха на 650 лв. средна заплата", пише "Труд". Първи пробив в преговорите между синдикатите и правителството беше направен вчера, лидерът на КНСБ Желязко Христов и просветният министър Даниел Вълчев обявиха, че средната заплата на учителите до юли догодина ще е 650 лв., съобщава вестникът.

650 лв. средно за учителите бяха договорени миналата сряда в кабинета на премиера, но три часа по-късно синдикатите се отказаха от тях, припомня вестникът.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев отбелязал, че решението зависи от стачниците. Според вестника Даниел Вълчев съобщил, че с колкото процента се повишат учителските заплати, с толкова ще скочат и заплатите на преподавателите във вузовете.

"Труд" информира, че 12 000 педагози били на ръба да напуснат работа. Данните са на единния национален стачен комитет. "Учителите! Фенове след загубен мач", коментира "Сега".

Според него синдикалният елит е успял да стори това, което никой политик не е съумял - да свали ореола на хората на просветата. "Данъчна амнистия и за частните уроци!" предлага в анализа си "24 часа". Според автора за да се насърчат учителите да обявяват доходите си от частни уроци, е добре да се приеме вариант признаване на 50 на сто разходи от брутния доход от частни уроци или тези приходи да бъдат освободени от данък общ доход за 5 г.

Според "168 часа" тесен кръг около премиера тези дни обсъждал оставката на министър-председателя, ако стачката прерасне в национални протести. При екстремна ситуация и тежка загуба на изборите за БСП крайният вариант е Станишев да направи изявление, че ако цената за финансовата стабилност е оставката му, той е готов да я подаде, пише вестникът.

"Искам да оставя финансово стабилна държава", били думите на Станишев, казал близък до него депутат пред вестника.

"Натура 2000" покри 34 на сто от територията", съобщава "Труд". 47 нови зони включи вчера в "Натура 2000" Националният съвет по биологично разнообразие. Акцентът на "Сега" по темата е: "Супер ски курорти отпаднаха от "Натура".

Национален парк "Рила", където сега ще се развиват курортите Супер Боровец и Супер Паничище, няма да влезе в "Натура 2000", пише вестникът.

"Заловиха антики за близо 10 млн. лева", информира "Труд". Стотици килограми антични монети и предмети за над 10 млн. лева са били открити при мащабна операция срещу иманярската мафия. Антиките били изнасяни за страни от Западна Европа и САЩ, където били предлагани на частни колекционери и по аукциони.

"Тачева против махането на поемните лица", пише "24 часа". Гражданският контрол, който поемните лица осъществяват над полицейските действия, ще се запази, цитира вестникът думите на правосъдния министър Миглена Тачева.

Тя е стопирала внесените в правителството от вътрешния министър Румен Петков промени в Наказателно-процесуалния кодекс. В някои от европейските страни наистина няма поемни лица, но в тях контролът в досъдебното производство се осъществява от съдия и разследването се прави в присъствието на съдии, посочва тя.

Правосъдното министерство имало възражения и по сроковете за използване на специалните разузнавателни средства.

"Глухите" села на път да изчезнат", обещава Гергана Дрянска, изп. директор на Агенцията за социално подпомагане. Тя съобщава, че работна група подготвя законови промени във връзка с определяне на инвалидността.

Идеята е да се определя видът и степента на увреждането, а не процентите, както досега. Освен това настояваме лекарските комисии да бъдат три - за деца до 15 г., за възрастни над 65 г. и за хората в трудоспособна възраст, обяснява тя.

"Буш ни разбра!...Погрешно", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Ракетният щит на САЩ едва ли ще ни пази от Иран, но ще ни скара с Русия, пише авторът.

НЗОК залага 1,35 млн. лекувани в болниците за 2008 г. при очаквани 1,6 млн. сега, предвижда проекта за бюджет, одобрен от общото събрание вчера, цитиран от "24 часа". Планираните пациенти трябва да се вместят в 717 млн. лева, колкото са предвидени за клинични пътеки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер