0

"Узряха ли политиците за нова избирателна система", коментира "Труд". За първи път от началото на прехода се дискутира радикална промяна на избирателния закон. Авторът на публикацията - журналистът Иван Гарелов, предлага да бъде приет пакет от мерки, който да обхване въвеждане на преференциално гласуване по партийните листи, но без изискване за необходим брой гласове, за да се преподреди листата.

Даване на допълнителни бонуси за първата и втората партия, дори да спечели с един глас, за да поеме отговорността за управлението и да не прибягва до безпринципни коалиции, а втората да формира силна опозиция.

Готови ли са политическите партии да направят тази стъпка? Ако БСП е наистина реформирана партия, тя не би трябвало вече да се страхува да управлява сама, както беше в началото на прехода. СДС на пръв поглед няма интерес, ако се има предвид сегашното му електорално влияние, но един такъв смел ход би дал мощен тласък за обединяването на десницата.

ГЕРБ има интерес, ако не желае да бъде временно явление, но ще трябва да се пребори с традиционната десница за овладяване на дясното пространство. ДПС ще загуби част от предимството, което има с дисциплинирания си електорат, но ще увеличи шансовете си да се превърне в общобългарска партия. Пред НДСВ и другите либерални формации стои същият проблем - или се окрупняват, или играят ролята на сателити на големите партии.

Във властта сме догодина, но не на всяка цена, заявява пред "Труд" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е скептичен за евентуален ремонт на кабинета, защото е повече от ясно, че правителството има противоестествена политическа формула.

Една промяна ще е само козметична и тя няма да прекрати компромисите, които тройната коалиция прави, за да запази властта.

"Сигурни сме, че през 2009 г. така или иначе ще сме в управлението на страната. Но възстановяването от задълбочаващите се и нерешени проблеми ще ни отнеме повече време, за да вкараме институциите в нормален ритъм на работа", предупреждава Цветанов.

МС приема девет нови закона за 6 месеца, съобщава "Дума". Законодателната програма на правителството за първото полугодие на 2008 г. включва 49 проекта, съобщи правителствената информационна служба.

9 са предложения за нови закони, 29 - за изменение и допълнение на съществуващи, 10 са ратификациите, има и един кодекс. 12 от всички проекти въвеждат европейски норми в българското законодателство.

Новите законопроекти са свързани с продължително дискутирани в обществото теми като енергийната ефективност, студентското кредитиране, подпомагането на земеделието и развитието на селските райони, училищното обучение и предучилищната подготовка. Работи се също по нов Семеен кодекс, закон за МВР и др.

Войската спасява от бедствия само през деня, цитира "24 часа" обяснение на министъра на бедствията Емел Етем защо войската се е намесила с 6 часа закъснение в спасителните работи при голямото задръстване на пътя София-Бургас на 2 януари.

Тя представи вчера пред правителството доклад за всички действия по време на снежната блокада. На първо място Етем постави недостатъчния контрол при изпълнение на договорите за снегопочистване, липсата на крайпътни дървета и предпазни бариери срещу навявания. Проблем имало и с неопитността на новите кметове да действат в бедствени ситуации.

Премиерът Сергей Станишев е дал 1-седмичен срок на Етем и останалите ресорни министри да подготвят доклад какво да се направи, за да не се стига до подобни снежни блокади.

Николай Николов и Иван Драшков стават заместник-шефове на ДАНС, посочва "Дума". Правителството определи Иван Драшков и Николай Николов за заместник-председатели на Държавната агенция "Национална сигурност" за срок от 5 години, съобщиха от правителствената информационна служба.

Те ще заемат новите си постове след издаването на укази от президента за освобождаването им от длъжностите директор на Национална служба "Сигурност" - МВР, и директор на служба "Сигурност" - военна полиция и военно контраразузнаване - МО.

Валентин Петров чака указ за главен секретар на МВР, информира "Сега". Независимо че прокуратурата ще проверява дали Валентин Петров е покровителствал наркопроизводство у нас, вчера правителството предложи на президента да издаде указ за назначаването му за главен секретар на МВР.

Премиерът Сергей Станишев лично е докладвал пред министрите точката за назначението. Валентин Петров сам поиска прокуратурата да провери твърденията на отстранения заместник-шеф на разградската полиция Тодор Димов, че е разпънал "чадър" над наркобоса Будимир Куйович.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов вчера за пореден път настоя правителството да не избързва с назначението на Валентин Петров, докато новата агенция "Национална сигурност" не разнищи случая.

Мафията си напазарува полицаи и политици, казва в интервю за "Стандарт" журналистката Велислава Дърева. "Престъпниците си имат свои хора в полицията, имат си собствени политици. Това е мафията - така се роди петата власт у нас. Тя е отровна комбинация от пари, политика, престъпност и "правосъдие".

Петата власт първо купуваше политици, после партии, сега избиратели и избирателни комисии. 18 години никой не може да й отнеме властта. Защото парите искат власт за себе си, политиците искат пари, за да имат повече власт - кръговрат. Преливат си пари, власт и влияние."

Закриват 100 болници, акцентира на първа страница "Труд". Близо 100 болници трябва да бъдат закрити, предвижда Националната здравна карта.

Според нея нуждите на страната покриват близо 260 болници, а в момента здравната каса е подписала договор за финансиране с около 350 лечебни заведения. "Ако депутатите гласуват картата да има задължителен характер, ще останат около 260 болници", каза здравният министър проф. Радослав Гайдарски.

Някои от излишните според документа болници могат да се превърнат в старчески домове или в стоматологични клиники.

От 980 до 1200 лева издръжката на ученик за една година, отбелязва "Монитор". Между 980 и 1200 лв. ще бъде годишната издръжка на учениците, която държавата ще превежда на общините, решиха вчера министрите.

Сумата ще зависи от броя на населението и неговата гъстота, както и от местоположението им.

Така например максималният размер на издръжката - 1184 лева за един ученик ще получават най-малките общини - тези с население под 10 000 души, както и тези, които са разположени в планините.

СДС е готов да си върне "сините люспи", съобщава "Труд". Опит за обединение на СДС с формациите на бившите седесари Евгений Бакърджиев и Стефан Софиянски - БДС "Радикали" и ССД, замисля лидерът на сините Пламен Юруков. Това стана ясно от думите му пред журналисти вчера.

"В момента юристите мислят как може да стане това взаимодействие", обясни той. Имало възможност например партиите да използват структурата на сините и да получат няколко гласа в Националния съвет на партията.

Това обаче не означавало "сливане" или "претопяване" на по-малките партии в СДС, а форма на взаимодействие, уточниха сините. "Скоро СДС ще бъде обединен и силен", отсече оптимистично Юруков.

22 000 000 лева дават на животновъдите, е водеща новина в "Земя". 22 млн. лева може да даде държавата на животновъдите, заяви вчера аграрният министър Нихат Кабил.

11 млн. лева от тях ще бъдат за качествено сурово мляко, а останалите - за поддържане на националния генофонд и на популацията. Повече от тези средства на този етап не могат да се предоставят.

Няма да приемем нито едно решение под диктат и заплахи за блокиране на страната и ликвидиране на животните, категоричен бе министърът.

"Топлофикация" има нужда от пълководец, смята Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

В интервю за "Класа" той предлага: "Това предприятие по никакъв начин не трябва да се приватизира във вида, в който е в момента. "Топлофикация" не може да бъде със същите активи и същите клиенти и да стане частна.

Трябва да бъде преструктурирана сериозно, за да се създаде конкурентна среда в София. Веднага да се отделят производствените мощности от топлоснабдителната мрежа, за да се направят малки централи, които да предлагат гореща вода на собственика на мрежата.

Освен това съществуващите топлорайони могат да се разделят на отделни дружества, които да влязат в конкуренция помежду си. "Топлофикация" има нужда от пълководец с достатъчно сила и воля, за да извърши радикалните промени."

Работим поне за 220 лева, съобщава "Стандарт". Минималната работна заплата официално стана 220 лева от 1 януари.

Това реши правителството на вчерашното си заседание. До края на миналата година възнаграждението беше 180 лева. С промените минималната заплата се вдига с 22 на сто.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 1 минута

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 34 минути

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 1 час

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 1 час

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 3 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 3 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 3 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 4 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

Какви пожелания отправиха политиците за Възкресение Христово

Какви пожелания отправиха политиците за Възкресение Христово

България Преди 5 часа

Те честитиха светлия празник в социалните мрежи

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 5 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 6 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 7 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 7 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна