0
Иа азването на външния министър на митинга, с който стартираха честванията на 100 години от установяването на българо-американските отношения на площад "Батенберг" (пълен текст):

Г-н президент на Република България,
Г-н председател на Народното събрание,
Г-н министър-председател на Република България,
Г-н държавен секретар,
Г-н кмете,
Г-н президент Желев,
Г-н президент Стоянов,
Уважаеми народни представители,
Ваши превъзходителства,
Драги сънародници,

Нека всички заедно да приветстваме с традиционното българско "Добре дошъл!" държавния секретар на САЩ Колин Пауъл. Нашият европейски народ умее да цени своите приятели така, както и американският народ прави това. Приятелството между нашите две държави надмогна превратностите на историята и навърши вече цяло столетие.

Този площад, на който сме сега, по един удивителен начин е събрал свидетелства за стогодишната история на отношенията между нашите две страни.

Всичко започна тук. В Княжеския дворец на 19 септември 1903 г. Джон Джаксън - най-ранният предшественик на Джим Пардю - връчи акредитивни писма като пръв американски държавен представител в България. Това стана в една славна и тежка за българския народ година - 1903-та: - годината на Илинденско-Преображенското въстание. Тогава американският народ стана съпричастен с героизма на поборниците за свобода. И днес е вълнуващо да се четат кореспонденциите в "Ню Йорк Хералд" на журналиста Джеймс Баучър, живял около 30 години тук, на този площад, в хотел "България".

Баучър продължи делото на един друг американски журналист, чието име е скъпо за всеки българин - Макгахан, който като кореспондент на "Дейли Нюз" обикаляше заедно с американския дипломат Юджийн Скайлър опустошената след Априлското въстание България. По-късно такава благородна мисия изпълни и анкетната комисия, изпратена от Ендрю Карнеги.

Американската съпричастност не се изчерпва само с дипломатически акции. Десетилетия наред Американският колеж в София, основан през 1860 г., селскостопанското училище и болниците, построени у нас от фамилията Рокфелер, дейността на комисията "Фулбрайт", а днес, в по-ново време, и Американският университет в Благоевград, са част от примерите за това друго измерение на сътрудничеството ни.

Особената притегателна сила на Америка струеше по време на Студената война от витрината на американското посолство пак тук, край този площад. Тази витрина крепеше надеждата за промяна у нас. И тя дойде.

Действително - както бе констатирано при срещата на премиера Симеон Сакскобургготски с президента Буш - отношенията между България и САЩ се развиха изключително позитивно и днес те са по-продуктивни и по-перспективни, отколкото когато и да било преди. България подкрепи активно усилията на САЩ и партньорите още при операция "Пустинна буря", както и в мисията в Босна и Херцеговина, и особено при Косовската криза. След трагичния 11 септември 2001 г. нашето правителство и нашият парламент обявиха, че страната ни ще бъде фактически съюзник на САЩ и НАТО в борбата срещу тероризма. И то не само на думи. Решително се включихме в антитерористичната коалиция, участваме в международните сили ИСАФ в Афганистан и подкрепихме недвусмислено операцията "Иракска свобода". Парламентът и правителството взеха трудни решения, но ние ще продължим усилията си и за възстановяването на Ирак.

Когато в историята България и САЩ са били заедно, те винаги са печелили. И развитието на кризата в Ирак показа, че когато България и САЩ са заедно, победата е по-бърза и на по-малка цена. А което е вярно за България, то е вярно и за Европа. И затова, когато Европа и САЩ са заедно, успехът им е предопределен. Така ще е и за в бъдеще.

Символично е, че през настоящата година ние честваме и още един вековен юбилей: 100 години от рождението на Джон Атанасов, изобретателят на първия в света дигитален компютър, който е истински символ на резултатите от българо-американските общи усилия. Българи, заселили се в Америка създадоха и други технологични чудеса. Ще изброя някои от тях:

- първия в света многоцелеви самолет "Дъглас ДС-3",
- летящи крепости "Боинг Б-17 Фортрес" и "Боинг 29 Супер-Фортрес",
- тежкия изтребител "Лайтнинг П-38";
- реактивните двигатели на модула, с който на 21 юли 1969 г. американските астронавти за първи път в историята на човечеството кацнаха на Луната,
- противозачатъчното хапче.
След ратификацията в Сената вече няма пречки тези чудеса да се правят и тук, у нас, и на българска територия.

Г-жи и г-да,
След края на Втората световна война чрез плана "Маршал" САЩ протегнаха ръка на Западна Европа. А миналата седмица чрез ратификацията за разширяване на НАТО със 7 нови държави САЩ протегнаха ръка на цяла Европа. Благодаря ви за личния ви принос, уважаеми г-н Пауъл. Ясно си спомням срещата ни с вас през 1991 г., когато споделих нашето желание да се присъединим към НАТО. Вашият отговор беше: "Ще трябва много здраво да поработите за това." И се оказахте прав. Щастлив съм, че след 13 години наистина усилна работа България вече е на прага на пълноправното си членство в НАТО.

Ние помним и думите ви, г-н Пауъл, по повод подписването на договорите за присъединяване към ЕС на 10-те страни кандидатки. Тогава вие казахте: "Съединените щати ще продължат да бъдат силен поддръжник на разширяването на ЕС. Разширяването е добро за отделните страни, включени в него, за Европа като цяло, както и за трансатлантическите отношения." Благодаря ви за тази подкрепа!

Уважаеми г-н държавен секретар,
Ще завърша този разказ за историята на нашите двустранни отношения с една последна спирка на този площад. В градинката пред нас една птица извива криле от мрамор. Това е скулптурната фигура "Крилете на свободата", дар от едно семейство американски българи. На нейния постамент са изсечени думите на президента Рейгън, за когото падането на Желязната завеса беше повече от цел: "Никоя битка не е последна. Всяко поколение трябва само да извоюва свободата си - този свещен и безценен дар".

Това не ви ли звучи, г-жи и г-да, като казаното преди един век от Апостола на българската свобода Васил Левски: "Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.".

Нека си пожелаем общ успех, защото това е нашият общ път!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 1 час

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 2 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 4 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 4 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 4 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 4 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 5 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 5 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 6 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 7 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 7 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя