0

Ц ентралните всекидневници обширно информират за две събития от неделния ден - третия извънреден конгрес на НДСВ и пленума на Висшия съвет на БСП.

"Вън от коалицията! Симеон: Оставаме!" е акцентът в публикацията на "24 часа".

Над 3000 активисти на НДСВ се събраха вчера в НДК на третия извънреден конгрес на царската партия. След поредица от скучни речи Соломон Паси разкритикува участието на НДСВ във властта.

Той прикани тези делегати, които искат излизане от коалицията да вдигнат делегатската си карта. И залата пожълтя от вдигнати ръце.

Часове по-рано Симеон беше категоричен, че НДСВ ще остане във властта. Ще бъда безкомпромисен към интригите в партията, закани се лидерът на жълтите в речта си сутринта.

"Интригите пречат на нормалната работа, създават публични инсинуации и изопачават образа на НДСВ", предупреди той.

Национално движение за стабилност и възход ще се казва занапред царската портия. Това гласува единодушно конгресът. Единодушно царските хора избраха и лидера си Симеон Сакскобургготски.

"Станишев се шегува: Два конгреса, една цел", отбелязва "24 часа". Със стар комунистически лозунг започна премиерът приветствието си към конгреса на НДСВ.

"Ситуацията не е точно същата, ние не сме еднакви, защото сме от различни политически семейства. Но сме заедно в една коалиция и действително имаме една цел - правителството, коалицията, мнозинството да реализираме успешен мандат - не заради себе си, а за доброто на България", каза Станишев.

В просторна реч лидерът на ДПС Ахмед Доган пожела "Бог да ви е на помощ, царю", отбелязва "24 часа".

Доган говори и за измеренията на партньорството: "Увлечени в еуфорични интерпретации, никой от анализаторите не забеляза, че политическият център в лицето на Либералния алианс - НДСВ и ДПС, си запази позициите на първа формация от 2005 г.

Явната доминация обаче ще си остане само в рамките на теоретичната политическа възможност, ако не са ясно дефинирани правилата и опциите на политическото партньорство. А в реалната политика веднъж постигнатата цел задължително предлага следващо разширено целеполагане."

На репортерски въпрос дали лидерът на ДПС смята за достатъчни промените в кабинета последва отговор: "Никой не ви е казал, че това са окончателните промени".

Лидерът на НДСВ Цветан Цветанов прочете пред конгреса писменото приветствие на Бойко Борисов. "Стандарт" извежда акцента в заглавие "Напуснете съюза".

"НДСВ ще остане неразделна част от най-новата история на България. Надявам се да преосмислите участието си в тройния съюз. Този ход би бил проява на политическа мъдрост и ще се оцени по достойнство. В политиката трябва да има морал към тези, които ни избират."

"Станишев почва чистка в БСП", пише "Сега". В словото си при откриването на пленума на Висшия съвет на БСП председателят му заяви: "Днес всеки от нас трябва да направи своя избор - дали ние като партия ще тръгнем по наклонената плоскост, ще разиграваме сценарии, на каквито сме били свидетели преди десетина години, ще търси ли всеки своята лична политическа изгода, ще играем ли на крила, групи, фракции, гледайки към следващия конгрес, или ще се мобилизираме, за да бъде БСП силна и единна."

Той нападна и онези, които по време на кампанията за евроизборите са говорели срещу партията.

Според Станишев партията трябва да си даде отговор на въпроса дали ще е политическа формация или ще бъде своеобразен холдинг на различни групи.

На пленума последен взе думата Румен Овчаров. "Приберете кинжалите, повече глави не трябва да падат - моята глава и на Корнелия Нинова стигат", призовал той.

По-късно Овчаров заяви, че не вижда причина да си подава оставката като заместник-председател на БСП и като шеф на градската организация на партията в София.

Пленумът одобри с огромно мнозинство оставката на Изпълнителното бюро на партията и предложението на Станишев за извънреден конгрес на 16 юни, който да очертае новата политика на БСП и подготовката за местните избори.

"Ще успее ли Станишев да овладее БСП", пита "Труд".

Изненадващият ход, който премиерът направи в събота, съобщавайки за приетите оставки на двама министри, сред които и на Овчаров, фактически върза ръцете на вътрешната опозиция.

Станишев изпревари опонентите си и отговори по недвусмислен начин на очакванията на обществото.

След словото му коментарите в кулоарите на соццентралата са, че това е първото истинско лидерско слово, което са чули от председателя си.

Съобщената от него дата за ново заседание на 46-ия конгрес на соцпартията - 16 юни, стъписа Висшият съвет. По този начин Станишев парира намеренията на вътрешната опозиция за конгрес след местния вот. Ако обаче председателят не свърши започнатото на конгреса, той е свършен, е мрачната прогноза.

"Само автогол може да събори БСП", е позицията на социолога Кольо Колев от "Медиана".

В "Стандарт" той отбелязва: "Коалицията ще катастрофира, ако соцпартията тръгне да прави ляв завой. Единственото разумно нещо за ръководството на левицата сега е да загърби общественото мнение и лявото крило в самата партия и да си върши работата.

Дали ще стане именно така, зависи до голяма степен от премиера Сергей Станишев. Ако ръководството на БСП тръгне да отговаря на левите въжделения и се опита да наложи политика на неправомерно и нереално увеличение на пенсии и заплати, това ще доведе до икономическа дестабилизация на страната."

"Сергей Станишев - обреченият губещ", е анализът в "Монитор".

Очертаващият се втори провал на млад министър-председател социалист в рамките само на десетилетие за сетен път доказва колко прави са тези, които твърдяха, че липсата на опит е пагубна и за премиера, и за държавата.

Лидерите на БСП не пожелаха да извлекат поуки от фаталните последици от управлението на незрелия Жан Виденов.

Всяко управление на БСП - било то самостоятелно или коалиционно, е изключително вредно и опасно за България и колкото по-бързо тройната коалиция падне от власт, толкова по-добре за страната, пише вестникът.

"БСП влезе в своя "син период", коментира "Сега". Премиерът Сергей Станишев не каза ясно защо отстранява Румен Овчаров, и така даде силен коз в ръцете на бившия министър, който се амбицира да оглави вътрешнопартийната опозиция.

Така социалистите успешно влизат в своя "син период". БСП тръгна уверено по един път, по който СДС се опитва да се върне от години - пътят на личностните лидерски конфликти.

Този път води до безкрайни партийни дебати, до тежки персонални нападки, до разделяне на хора и структури. Резултатът от целия този процес може да бъде само един - обезкървяване на партията и нова загуба на доверието към нея.

"ГЕРБ влиза официално в ЕНП", обявява пред "Монитор" неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В интервюто той казва още, че за оставки се говореше преди месец, а те станаха факт едва сега.

Месеци наред делото "Топлофикация" и всичко свързано с нето беше водеща новина, а сега излиза, че всичко това е било един фарс и че никой няма да си понесе последиците. Този, който носи отговорност да взима и решенията, категоричен е Борисов.

"Какво става в дясно", насочва вниманието "Сега". Според автора основният въпрос пред ДСБ е дали е възможно да съществува с лидер, различен от Иван Костов.

Иначе в момента формацията постъпва политически и тактически мъдро. Остави конференцията си за наесен, за да позволи на негативните чувства от последната загуба да се оттекат.

За разлика от костовистите седесарите постъпиха неразумно. Хвърлиха се в борба за власт преди да е станало ясно има ли въобще власт, за която да се борят, и награда, която да преразпределят.

В момента най-разумно е вместо да се излъчват преждевременни отговори и неясни послания, да излъчат определен тип хора, които да влязат в диалог и работни отношения помежду си относно съвместен проект за бъдещето.

"Който държи агенцията, ще държи държавата", твърди от страниците на "24 часа" Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Той разглежда два крайни сценария за предложената национална агенция за сигурност. Ако тя ще има само координационни функции ще стане поредната от многобройните агенции в държавата, които не е ясно какво правят.

Алтернативата е да си представим и мегаагенцията с оперативни функции в най-драматичната форма - изваждане на НСС и ГДБОП от МВР, контраразузнаването от Министерството на отбраната, финансовото разузнаване, митническото разузнаване плюс данъчен тип полиция от Министерството на финансите.

Ако се добави и някакво звено от следователи и прокурори, ще имаме едно мегачудовище. Този, който ще държи агенцията, ще съсредоточи огромна власт в ръцете си.

За да направиш обаче суперслужба трябва сложна организация, качествени и най-вече скъпи хора - юристи, финансисти, компютърни специалисти.

"Европари за суша идват чак догодина", обяснява пред "Труд" Светла Бъчварова, заместник-министър на земеделието.

"Трудно е да се гадае за реколтата, но мисля, че потребностите на страната - 2,1-2,2 млн. т, вероятно ще се покрият. Но няма да има зърно за експорт. А това означава увеличение на търговския дефицит и десетки милиони евро по-малко приходи за фермерите.

Колкото до пазарните цени, те със сигурност ще се повлияят от реколтата в Русия и Украйна", предвижда Бъчварова.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 12 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 13 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 1 час

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 2 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 3 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат