0

Д нес празнуваме чисто български празник. "Честита Баба Марта!", възторжена е пресата.

А "Труд" е още по-въодушевен, защото предлага в коментара си на първа страница "Да пречистим душите си пролетно". Да забравим поне за миг сметките за парно, ток, данъци, мудното правосъдие. Болното здравеопазване дори, изброява вестникът.

"Тревогите да почакат - дойде време на широката усмивка. Зимата си отива все пак. Хванахме се за зеленото! Иде Цветница, Великден, лятото...

Но преди това да не забравим да си честитим днешния прекрасен ден. И да се накичим с мартенички за здраве, радост, дълголетие на децата ни, на родителите. И на нас самите", подканва "Труд", изпълнен с вяра, че "какво ли не е преживял българският род. И е оцелял. Ще ни бъде и този път!"

Вълната и усукването преливат магическа сила в мартеницата, разкрива "24 часа". Векове е била амулет срещу зли сили, а днес е изкуство, подчертава изданието и съобщава, че: "Деца изпращат дар на сестрите в Либия".

Смисъла на 1 март обяснява и "Дума". Снимката на първа страница на "Сега" е на деца от столично училище, изработили мартенички заедно с просветния министър.

Пресата вяло отразява дебатите по вота на недоверие срещу кабинета в петък. "Труд" обобщава: "7 часа речи, кабинетът оцелява утре".

Шест часа дебати за диагнозата на здравеопазването, включва се и "Дневник" с други цифри. "Безпредметно надприказване", краен е "Монитор".

По-важни са обаче детайли като онези, които откриваме в 24 часа. На снимки на челната страница са показани премиерът и вицето му - външния министър.

Сергей Станишев се опитва да изчисти нещо от сакото на Ивайло Калфин, но накрая последният сваля сакото и се захваща сам със задачата.

"Защо е невъзможен сега ремонт на коалицията" - на този въпрос се опитва да даде отговор "24 часа" в свой анализ. Според вестника смяна на премиера и водещи министри е равна на самоубийствен политически ритуал.

Изданието описва различни сценарии, които витаят напоследък. Посочва се обаче, че противно на чертаните схеми лидерите на БСП замислят единение, а не разцепление в навечерието на местните избори.

Сред последните идеи е да се свири сбор за нещо като предизборен конгрес около датата на традиционния събор на Бузлуджа. Защото, според "24 часа", Бузлуджа е ритуал, който дава сили на социалистите.

Конгрес точно преди качването на върха е схемата, която вече на два пъти даде отлични резултати, отбелязва всекидневникът. И припомня, че на нея БСП заложи, когато тръгна към парламентарните избори с номинацията на Станишев за премиер, както и за да стартира кампанията за втори мандат на Първанов.

"Страховете на левицата" е озаглавен анализът в "Сега". Вестникът ги назовава: коалиционен, вътрешнопартиен и избирателен. И отсъжда, че и по трите си проблема БСП няма ясна стратегия, а се стреми да ги решава по интуиция.

Изданието е на мнение, че социалистите действат по този най-примитивно ефективен начин - подчинявайки се на страховете. Липсата на ефективност в политиката, както на величие за историята, се поражда от факта, че дори не им минава през ума, че биха могли да ги опитомят и превъзмогнат, подчертава "Сега".

"Дума" пита реторично: "Защо БСП си остава първа сила?", опирайки се на сондажите.

"Болен вот за здраве" е озаглавен коментарът на "Труд", който ни връща към дебатите в парламента по повод вота на недоверие към правителството, поискан заради болното ни здравеопазване.

Според всекидневника проблемите няма да бъдат решени с брътвежи от парламентарната трибуна и с циничната игричка "метни камък в двора на съседа".

Изводът на "Труд" е, че, както е казал народът, на крива ракета космосът й пречи. На това "Дума" контрира, цитирайки премиера: "Няма криза, има наследени проблеми".

Иначе пресата се е групирала по отношение на водещите си теми. "Новинар" и "Сега" съобщават, че от лятото ще ползваме по-евтин роуминг.

Мобилните оператори ще бъдат принудени да намалят драстично цените на роуминг услугите на едро и дребно в общността заради нов регламент на Европейската комисия за регулиране на тарифите на едро на роуминг услугите в общността.

"Стандарт" и "Труд" пък разказват защо чужденци се установяват у нас.

Чужденци купиха имоти за 1 млрд., информира "Труд". Данните са за миналата година. Инвестициите са в къщи, земи, офиси и магазини.

Англичани се спасяват у нас, продължава темата "Стандарт". Това е разказ за британско семейство, което избягало в Странджа от бандитите на Острова.

Новината звучи сензационно на фона на паниката в кралството заради очакваното нахлуване на орди мафиоти и проститутки от Балканите, отбелязва Стандарт.

От днешния празник правим скок към предстоящия национален. Предложението е на "Дневник", на чийто страници четем анализа "От Константинопол през Цариград до Истанбул".

Трети март дава повод за дълбок размисъл. Самообезличаването не може да е нашият принос в принципа "Единство в многообразието", категоричен е авторът проф. Витан Стефанов.

"Единствено възможният принос минава през самоуважението и паметта, през усвоените стандарти на разума и свободата - двата допълващи се образа на европейската цивилизация.

И, разбира се, през закърмилия човешкото достойнство, толерантност и правото на другия - радикализирания от християнството принцип на любовта.

Отново е времето на волята тези принципи да се защитават с вярата, че можем, защото трябва. В историята е важно всяко поколение да преоткрива за себе си топлата вода, но не чрез горчив опит", четем в "Дневник".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 9 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 11 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 11 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 11 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 12 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности