0

П о всичко личи, че соченият за една от най-силните фигури в БСП Румен Овчаров скоро няма да се измъкне от лепкавия скандал с "Топлофикация", но ще доведе ли това до финал, какъвто предричат най-върлите му противници? Едва ли.

Особено ако прословутото "коледно" писмо с инициалите Р. Овч. се окаже последното разкритие, което го свързва с аферата. Обнадеждени след поредното разгаряне на скандала, с искания за оставка отново се впуснаха единични играчи от типа на Илия Божинов - представител на лявото крило в БСП, и бившия секретар на МВР, сега член на Висшия съвет на социалистите Цвятко Цветков.

"Втората" атака обаче се посреща повече като дежа вю. Броженията срещу Румен Овчаров напомнят тези от лятото, когато след малко вътрешнопартиен шум и неконкретизирани обвинения в корупция всичко утихна.

Откъде идват атаките

Двамата червени функционери, които подновиха фронта срещу Овчаров, всъщност имат само подържаща роля. Кореспонденцията от ареста на бившия шеф на "Топлофикация", известен като Вальо Топлото, с адвокатите му стана достояние на медиите благодарение на издателя на вестниците "Земя" и "Република" Димитър Иванов.

Някогашният шеф на Шести отдел на Шесто управление на бившата Държавна сигурност от доста време е в студена война с Румен Овчаров и хората около бившия майор от ДС са тези, които най-активно разпалват както вътрешнопартийните, така и публичните атаки срещу министъра.

Враждата между двамата може и да е започнала някъде назад в миналото, но първите по-публични сблъсъци се случиха това лято. Тогава двата вестника публикуваха няколко "разследващи" статии за енергийно лоби около министъра и намеци за негови тайни сметки в чужбина. Овчаров от своя страна разпоредил да бъдат прекъснати договорите за реклама на "Булгартабак" и "Булгаргаз" - фирми, чийто принципал е неговото министерство.

Някъде в този период като нов рекламодател на вестниците се появи акционерът в Общинска банка с подчертани интереси към енергетиката Христо Ковачки. Той осигури на "Република" цели страници с реклами на веригата магазини "Европа", които са негова собственост.

Пред "Капитал" съдружничката на Димитър Иванов в изданията Светлана Шаренкова отрече слуховете, че Ковачки е купил вестниците, като заяви, че става въпрос само за рекламни договори. Дори "включването" му да не е повлияло на редакционната политика на изданията, енергийният играч също има зъб на Овчаров. Един от задочните им спорове беше около ТЕЦ "Сливен".

Ковачки поиска несъстоятелност на централата още през 2003 с идеята да я придобие по схемата "дълг срещу собственост". Сливенският ТЕЦ доставя въглищата си от притежаваната от него мина "Черно море".

Екипът на Румен Овчаров обаче обжалва несъстоятелността и попречи на приватизацията. Вторият сблъсък между двамата беше по повод "Бобов дол". Ковачки проявяваше интерес към централата и мините, но мината беше дадена под наем на свързания с БСП бизнесмен Красимир Паргов.

Напрежението между Румен Овчаров и Димитър Иванов пък беше допълнено от пикантен скандал с фотокореспондента на "Земя" в Москва Румен Байчев. През февруари миналата година заместник-министър Корнелия Нинова, която била в командировка в руската столица, попаднала на гола фотосесия на руски девойки върху български мотокар в Центъра на българската промишленост, стопанисван от Министерството на икономиката.

След направена проверка се оказало, че офис в този център държи именно Румен Байчев, който издава списание, рекламиращо масажи и други услуги.

Според в. "Политика", за да потулят скандала в Москва, са ходили Димитър Иванов и Светлана Шаренкова. Въпреки това през август договорът между фирмата на Румен Байчев и Центъра на българската промишленост е развален.

Овчаров и Иванов не са в добри отношения и по партийна линия. Бившият шеф от Шесто е един от учредителите на генералското движение в БСП, създадено по времето на Жан Виденов от червените генерали, бивши служители на ДС като о.з. ген. Любен Гоцев, о.з. ген. Бриго Аспарухов и о.з. полк. Цвятко Цветков.

Един от последните сблъсъци между хората на Овчаров в парламента - сред които Илияна Йотова, Татяна Дончева и Михаил Миков и старите генерали, беше законът за досиетата, с който беше отнета скритата власт на бившите ченгета.

Сложни баланси в БСП

Скандалът с "Топлофикация" теоретично е добра възможност и за разчистване на вътрешнопартийни сметки с Овчаров. Той не е харесван от доста от социалистите, които неофициално го упрекват, че винаги успява да се сдобие с власт, че е "бизнесмен" и че "печели" на гърба на партийния имидж.

В ръководството на БСП обаче няма сигнали за задаващи се промени в кабинета, които да го застрашават.

За премиера и лидер на партията Сергей Станишев интригите около един от най-важните министри са на пръв поглед неприятни. Ако не доведат до по-сериозни сътресения обаче, те ще държат "по-ниско" властовия център около Овчаров в партията. В същото време лидерът на БСП има нужда да се избави и от генералското ядро, което ще бъде поне частично обезоръжено около отварянето на досиетата.

По тези сложни причини, дори да не послуша поредния призив на столичния кмет Бойко Борисов "кажете дали стоите зад Овчаров", Станишев и ръководството на партията едва ли ще предпочетат да го извадят от строя. Не могат обаче и да си позволят категорична защита, без да са сигурни дали развитието на скандала "Топлофикация" няма да поднесе нови изненади.

Може би затова засега тактиката е на единична подкрепа. Един от първите, който отново застана зад колегата си, беше Румен Петков. "Не виждам основание Овчаров да се притеснява", каза вът­решният министър. Лична подкрепа оказа и Татяна Дончева.

Самият министър на икономиката отсега опитва да неутрализира ново припламване на скандала около предстоящия разпит в прокуратурата. На няколко пъти той заяви готовност да съдейства на разследващите органи, но вмени на обвинението и задължение да обърне внимание на "истинските покровители на дружеството".

"Предполагам, че не е тайна кой управляваше Столичната община в последните 15 години и "Топлофикация" в последните 10 години - кметът Стефан Софиянски, хората около него, като се започне от Евгений Бакърджиев, Антоан Николов, Любомир Павлов, последният кмет на София - Бойко Борисов", изреди Овчаров.

Така или иначе коледните епизоди от сагата "Топлофикация" върнаха разследването в правилната посока - вместо да търсят удобни "бушони" сред подчинените на Валентин Димитров в дружеството, прокурорите трябва да насочат вниманието си нагоре. Там, където се намират политическите покровители на бившия шеф на столичното парно. А те далеч не са само в БСП.

Прокуратурата разпита Румен Овчаров в кабинета му

Министърът на икономиката и енергетиката, е бил разпитан от наблюдващият разследването по "Топлофикация" прокурор Бождидар Джамбазов. Разпитът е станал в петък, в кабинета на министъра и е продължил около един час. Юристи определиха като странен, но напълно законен факта, че наблюдаващият прокурор е отишъл лично при Румен Овчаров. В официално съобщение до медиите, Овчаров заяви, че очаква от прокуратурата да разкрие цялата истина по случая и че информацията, която е предоставил би могла да разшири кръга от заподозряни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 13 минути

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 54 минути

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 1 час

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 1 час

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 1 час

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 1 час

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 1 час

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 2 часа

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

България Преди 2 часа

Дъщерята на потърпевшата жена, пожелала да запази анонимност, разказва как мним полицай измислил история, с която да излъже пенсионерката

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 2 часа

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Свят Преди 3 часа

14-годишният Даниел Анжорин бе ранен фатално във вторник, докато отиваше на училище в Хейно

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

България Преди 3 часа

На границата с Република Северна Македония и на границата с Турция трафикът е нормален

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Свят Преди 3 часа

Свидетели разказват пред местните медии, че са чули силен шум и са видели как зад тях се е отворила дупка с ширина няколко метра