0
Ри или сте да смените стария си твърд диск и търсите подробности по темата и около актуалните в момента модели? Ние ще ви помогнем със съвети при покупката и ще ви дадем напътствия за инсталацията

Времената, в които мислите за капацитета на бъдещия ви твърд диск бяха на първо място, останаха в миналото. Вместо това обърнете внимание на предназначението, начина на свързване, скоростта и т.н. Нашите съвети ще ви помогнат при покупката на твърдия диск, а също така ще отговорим на най-важните въпроси около тези устройства.

Съвети при покупката

1. Предназначение

От устройство за вграждане или външен твърд диск се нуждаете? За първия вариант трябва да са изпълнени няколко изисквания. В РС кутията трябва да има достатъчно място за твърдия диск или допълнителния такъв, а дъното да предлага свободен SATA или IDE интерфейс. Повечето дъна обаче разполагат само с един IDE вход, който най-често веднага се заема от записвачката или първия/основния твърд диск. Важно е и да сте убедени в способността си собственоръчно да инсталирате новия модел. С твърдия диск за вграждане ще получите по-голям капацитет на по-ниска цена.

Външният е подходящ в случай, че се нуждаете от допълнителен твърд диск за архивиране или просто да сте мобилни. Този вариант е подходящ за носене навсякъде, както и за използване с повече от един компютър ? стига операционната система да поддържа устройството. Все пак външните твърди дискове също изискват място, а и допълнителен контакт. Освен това са по-скъпи, често и по-бавни от тези за вграждане.
[pagebreak]

2. Твърди дискове за вграждане

Твърдите дискове за вграждане съществуват в два варианта: 3,5-инчови модели, предназначени за настолен компютър и 2,5-инчовата версия за лаптоп или мини РС. И двата варианта предлагат по два начина за свързване ? IDE (PATA) и SATA.

IDE: В тази област актуални са стандартите Ultra DMA/100 (максимална скорост за пренос на данни: 100 MB/s) и Ultra DMA/133 (до 133 MB/s). На практика обаче повечето твърди дискове с паралелен пренос на данни достигат само 45 до 55 MB/s. Паралелният интерфейс означава, че при 16-битова шина за пренос на данни пластините предават по 2 байта (2х8 бита = 16 бита) данни за такт. За пренос на данни твърдите дискове използват както покачването, така и понижението на такта. Стандартът Ultra DMA/100 например използва такт от 50 MHz.

SATA: За момента съществува стандартът SATA I (SATA/150) със скорост на трафика до 150 МВ/s, както и SATA II (SATA/300) ? максимум 300 МВ/s. При нашите тестове обаче ходовите части достигнаха едва 50 ? 75 МВ/s при четене и запис. Твърдите дискове SATA работят последователно ? пренасят само 1 бит за такт. За да постигнат сравнително висока скорост при преноса на данни, дисковете SATA използват много по-висока честота ?около 1500 MHz при SATA I.

Инсталация

SATA дисковете не само са по-бързи, но и притежават много удобни за наместване в РС кутията кабели. Те достигат до 1 m дължина, но са едва няколко mm широки, което позволява по-добра циркулация на въздуха. Освен това не е нужно използването на джъмпери. IDE твърдите дискове използват кабели, широки до 5 cm и дълги до 30 cm, които изискват доста място в кутията на компютъра.

3. Външни твърди дискове

При външните дискове избирате между 3 начина на свързване ? USB 2.0, Firewire и външен SATA (E-SATA).

USB 2.0
Този вариант предлага теоретична скорост за пренос на данните от 60 МВ/s и е изключително лесен за инсталация (Plug&Play). Предлагат се в 3,5- и 2,5-инчов вариант. Последните не се нуждаят от собствен кабел, тъй като се захранват от входа в дънната платка. Това обаче не винаги е така и тъй като при по-сериозна работа изискват и повече ток, добре е за по-голяма сигурност да са снабдени и с кабел.

Firewire
Тук наличните стандарти са 400 и 800. Очаквайте обаче скорост на трансфера от 50 респективно 100 МВ/s. Твърдите дискове поддържат Plug&Play, но използват различни начини за включване. 3,5-инчовата версия винаги разполага със собствен кабел, а 2,5-инчовата не изисква допълнително захранване.

Външен SATA порт
Според стандарта 3,5-инчовите дискове пренасят до 150 или 300 МВ/s. Дънната платка трябва да има външен SATA порт, в противен случай трябва да свържете кабел с вътрешния и да го изведете от кутията, за да включите външния твърд диск.

Скорост
Външните твърди дискове със SATA интерфейс са по-бързи от Firewire, а тези с USB 2.0, въпреки високата теоретична скорост, се нареждат на последно място по бързина в нашия тест.

Материал на кутията
Металът е по-здрав от пластмасата, но и по-скъп. Ако често ще пренасяте твърдия диск, изберете алуминиева кутия, която е истински стабилна и лека, въпреки че не е евтин вариант.
[pagebreak]

4. Капацитет

За да прецените твърд диск с какъв капацитет е най-подходящ за вас, първо трябва да сте решили за какво ще ползвате устройството. За видеозаписи се нуждаете от възможно най-голям капацитет ? 1 час видеоматериал в MPEG 2 формат изисква от 2 до 3 GB. Днес се предлагат дискове от 150 до 750 GB. При избора обърнете внимание на съотношението цена ? производителност. Ако цената за GB излиза на 50 ? 90 ст. ? купувайте, без да се замисляте.

5. Скорост

Новият твърд диск трябва да е истиснки бърз, така че да не бави компютъра. Това не може да се провери предварително в магазина, но има някои индикатори за скоростта.

Кеш
Колкото по-голяма е кеш паметта на диска, толкова по-бързо се обработват данните. От 8 до 16 МВ е нормално и с по-малко не бива да се задоволявате.

Брой на оборотите
Той играе второстепенна роля. Актуални са вариантите с 5400 и 7200 оборота в минута, понякога дори 10.000. За по-дълъг период на употреба ? при сървъри или за съхранение на видеозаписи, изберете твърд диск с по-малко обороти за минута. Те не се загрявят прекалено и така имат по-дълъг живот. Освен това не са шумни.

Трансфер на данните
Високата скорост на пренос на данни е важна, когато съхранявате и преглеждате обемни файлове като филми и музика. Тогава дори сложните програми се зареждат и работят много по-бързо.

Време за достъп
То показва колко милисекунди средно са необходими на четящите/пишещите глави за обработката на определен обем данни. Времето за достъп е особено важно при извършването на всякакъв вид търсене. Затова при по-големи бази данни е добре да изберете твърд диск с възможно по-кратко време за достъп до тях.

Основи

6. Ново дъно, стар диск

Въпрос: Искам да сменя дънната платка. Ще мога ли след това безпроблемно да използвам стария си твърд диск?

Отговор: Добри шансове имате ако използвате IDE твърд диск. Все пак от голямо значение е и до каква степен са различни двете дъна. Преди смяната активирайте стандартните IDE драйвери на Windows. За тази цел в Device Manager изберете ?IDE ATA/ATAPI controller?. Ако дъното ви е с Intel чип, ще откриете вариант за всеки от двата IDE канала, който започва с ?Intel (R) ??. Кликнете с десен бутон на мишката върху първия и изберете ?Update driver?. В следващия прозорец маркирайте ?No, not this time?, а след това ?Install from a list or specific location (Advanced)?. Накрая изберете опцията ?Don`t search. I will choose the driver to install? и кликнете ?Next?. В списъка с драйвери сега изберете ?Standard Dual Channel PCI IDE Controller? и продължете с ?Next?. Повторете всичко и с втория IDE канал. Вече може да смените дъното и да инсталирате IDE или тези на чипа драйвери от производителя на платката.

При твърдите дискове SATA тази процедура не е никак проста, заради което и препоръчваме преинсталация на Windows.
[pagebreak]

7. FAT32 или NTFS

Въпрос: За форматирането на твърдия диск Windows XP предлага две файлови системи. Коя да избера ? FAT32 или NTFS?

Отговор: За да използвате механизмите за сигурност на Windows XP, дискът трябва да се форматира с NTFS. Тази система се справя и с файлове от над 4 GB. Външен диск, който искате да използвате и с други операционни системи, ако изобщо функционира с NTFS, ще бъде ограничен. В такъв случай изберете FAT32.

8. Създаване на копие

Въпрос: Как да създам стартиращо от външен носител подсигурително копие на твърдия диск, в случай, че операционната система рухне?

Отговор: С допълнителен софтуер, като True Image 10 Home от Acronis, се създават копия на отделни файлове или цялото съдържание на твърдия диск, които се прехвърлят за съхранение на носител по ваш избор. При нужда това копие се инсталира отново и в резултат имате отново чиста операционна система.

Ето как става
Стартирайте True Image и изберете партишъна или твърдия диск, който ще копирате. Следва да посочите устройството, където ще създадете копието ? допълнителен твърд диск или някакъв преносим носител. Може да посочите и нивото на компресия. Сега софтуерът ще изгаси РС-то и ще го включи отново в DOS режим, като започне да създава копието. Щом процесът приключи, компютърът ще стартира с Windows от твърдия диск. Трябва да поставите и дискета за спешен случай.

Използване на създаденото копие
За да може при нужда да използвате създадения Image, се нуждаете от CD за стартиране на операционната система от Acronis или от дискета за спешен случай. Стартирайте диска/дискетата и следвайте инструкциите на асистента.
[pagebreak]

Професионални съвети

9. Възстановяване на данни

Въпрос: По погрешка изтрих важен файл и след това изпразних кошчето за боклук. Как мога да върна информацията обратно?

Отговор: С PC Inspector File Recovery може да възстановявате изтрити файлове от твърди дискове, карти памет и USB Sticks, единственото условие за което е носителят да няма механичен дефект. Стартирайте програмата и изберете устройството, на което се намират изтритите файлове. Инструментът претърсва носителя и в отделна папка възстановява всички спасени данни.

10. Окончателно изтриване на файлове

Въпрос: Искам да продам твърдия си диск. Как напълно и безвъзвратно да изтрия всички файлове?

Отговор: Не е достатъчно да изтриете файловете или да форматирате твърдия диск. За напълното отстраняване на файловете се нуждаете от помощен софтуер, например Disc Drive Secure Erase, създаден от Калифорнийския университет в Сан Диего. Безплатната програма се стартира от стартова DOS дискета. Платен софтуер с графичен интерфейс е Shredder от Abylon и Data Eraser от Ontrack. Shredder използва метода на Петер Гутман, при който съдържанието се презаписва 35 пъти по различни начини. Data Eraser използва повече начини. Така предварително дефинирани, но поправими модели могат да се запишат на твърдия диск и да изтрият всички налични файлове.

11. Системата RAID

Въпрос: Какво ми носи системата RAID и как функционира?

Отговор: Една RAID връзка (Redundant Array of Independent Discs) събира и подрежда логически няколко твърди диска, при което най-малкият и бавен от тях определя капацитета и скоростта. Според типа RAID системата става или по-сигурна, тъй като файловете съществуват по два пъти, или пък скоростта й се повишава. За създаването на RAID система се нуждаете от RAID контролер, който най-често е интегриран при по-новите дискове.
Най-важните видове RAID са:

RAID 0
Файловете се разпределят измежду всички свързани дискове, като общият капацитет е сума от отделните. Недостатък: ако някой от дисковете се повреди, всички данни стават неизползваеми. Разпределеният върху няколко дяла достъп обаче покачва скоростта.

RAID 1
Тази система копира записаните файлове върху всички дискове. В случай, че в един от дяловете се появи проблем, данните се извличат от останалите. Недостатък: използвате само половината от общия капацитет.

RAID 5
Този вариант е за предпочитане, когато използвате поне три диска с еднакъв капацитет или дори три еднакви модела. Файловете се разпределят сред съставните части на системата, а допълнителна сигурност осигуряват специалните паритетни дялове. Те позволяват например два от три диска да възстановят информацията от третия. Недостатък: при запис системата RAID 5 е значително по-бавна от самостоятелен твърд диск. Това се дължи именно на паритетните дялове, които трябва непрекъснато да се актуализират. Освен това, не се използва пълният капацитет на всяка от частите.
[pagebreak]

12. Външна медия за стартиране на ОС

Въпрос: Искам да инсталирам Windows XP върху USB твърд диск и стартирам операционната система от там. Възможно ли е това?

Отговор: Стартирането на ОС от USB е проблем при Windows, тъй като не са създадени за портативни носители. Препъникамъкът тук са USB драйверите, които се зареждат от операционната система и това прави инсталацията невъзможна. В Интернет се носят различни ръководства, с които драйверите би трябвало да се заредят навреме. Нашите опити да проведем тази процедура докрай обаче се провалиха.

С Bart PE Builder създавате мини Windows, който лесно се качва на USB флашче. Новият Windows Vista идва с инсталиран мини Windows.

Проверка на BIOS
За да проверите дали системата ви може да се стартира от USB, влезте в BIOS с клавишите Backspace или F2 докато зареждате Windows (клавишите може да са различни при някои дънни платки). В ?Advanced Bios Features? трябва да може да изберете USB устройство като първа медия за стартиране на операционната система (?First Boot Device?). Ако опцията не е налична, опитайте с ъпдейт на BIOS.

13. Повече скорост

Въпрос: Как да извлека повече скорост от твърдия си диск?

Отговор: Много твърди дискове с помощта на функцията Automatic Acoustic Management (AAM) понижават шума си при работа за сметка на бързия достъп. С програмката AAM Tool сами определяте колко скорост да пожертвате за по-тихата работа на диска. Съществува опция напълно да изключите AAM режима. Как се отразява решението ви на времето за достъп ще разберете с помощта на интегрирания бенчмарк.

Процедурата: Стартирайте инструмента и изберете ?Scan for IDE harddisks?. След секунди виждате списък с наличните твърди дискове. След това остава само да изберете времето за достъп и да експериментирате със скалата ? ?тихо? и ?бързо?. Веднъж намерили оптималната стойност на AAM може да я изберете за постоянно.

14. Тунинг

Въпрос: Твърдият ми IDE диск е прекалено бавен. На какво може да се дължи това?

Отговор: Подобно поведение е признак за неправилна настройка на режима за достъп. Първо проверете в Device Manager (кликвате с десен бутон на My Computer, избирате Properties, Hardware, Device Manager) кой е избраният режим. За целта кликнете върху ?+? пред ?IDE ATA/ATAPI Controllers?, с двойно кликване върху канала, към който е свързан диска, отворете менюто и изберете ?Advanced Settings?. В ?Current Transfer Mode? изберете ?DMA if Available?. Повторете това и при останалите IDE канали.

15. Дефрагментиране

Въпрос: Струва ли си дефрагментирането при най-новите модели?

Отговор: Това може да повиши скоростта на твърдия диск, преди всичко при напълно и силно дефрагментирани устройства. Оттук нататък редовно използвайте функцията в ?Start ? Programs ? Accessories ? System Tools ? Dics Defragmenter?. Едно кликване върху ?View Report? показва дали почистването на диска си е заслужавало.


Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen