0

"Станишев най-накрая призна, че България навлиза в криза", пише в. "Новинар".

България за първи път навлиза в истинска капиталистическа криза, казал премиерът. Въпреки че за момента България е най-слабо засегната в сравнение с останалите страни от ЕС, догодина се очаква голямо понижение на износа и на чуждите вложения в страната, посочил той. Премиерът наредил през следващата седмица всички министри да пишат антикризисни програми.

Всички вестници информират за резултатите от дискусията "Заедно срещу кризата", организирана спешно под патронажа на премиера Сергей Станишев.

"Обсъждат два варианта за бюджета, излишъкът може да падне на 1%", обявява на първа страница "Класа".

Първият вариант предвиждал да не се правят промени, а разходите да бъдат на принципа "колкото пари влязат, толкова да се харчат", а вторият вариант - да се преработи цялата макрорамка.

Сигурно според "Класа" е, че излишъкът догодина няма да бъде 3, вероятно 2 на сто, но не било изключено да падне и до 1%.

"Бюджетът трябва да е ориентиран към кризата, а не към изборите", препоръчва пред "Класа" председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Затова ние държим да се съхранят макроикономическите параметри, които гарантират стабилността на страната, допълва той. Според него темата за спрените европари ще е част от дневния ред на предстоящата среща на тройната коалиция наред с обсъждането на бюджет 2009.

"С 5.6 млрд. лв за инвестиции в бюджета ще борим кризата", е акцентът в "Труд". Тези пари са част от плана на правителството за справяне с проявленията на световната криза у нас.

"Светът върви към нулеви лихви, у нас остават високи", пише от първа страница "Дневник". Вестникът дава пример, че Европейската централна банка понижи основната си лихва с 0.75%, "Банк ъф Ингланд" свали ставката с 1%, а Швеция ? с 1.75%.

"За България подобни крайности изглеждат нещо, случващо се в друга вселена, причината е, че в момента нашите банки набират ресурс основно от депозити в страната и ги използват след това за отпускане на заеми", коментира вестникът.

"Лихвите са достатъчно високи, трябва вече да се спре", посочва пред "Дневник" Виолина Маринова, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на банка ДСК.

Не бива повече да се вдигат лихвените проценти както по депозитите, така и по кредитите, смята тя. Маринова прогнозира тежка година за банките, но отбелязва, че банките в България са доказвали, че успяват да се справят, да бъдат консервативни и внимателни.

"Скъпите влогове ще ударят икономиката", е прогнозата на Петя Славова, собственик на Инвестбанк. Тя също смята, че е крайно време БНБ да сложи таван на лихвите.

"Всяка седмица получавам десетки писма от благодарни граждани", твърди вътрешният министър Михаил Миков в интервю за "Новинар". Лошото е, че медиите не отразяват благодарностите на хората, много по-интересно за тях е това, което не сме успели да свършим, но сигурно такава е логиката на свободния печат в цял свят, коментира министърът.

На въпрос има ли развитие по някои от случаите на неразкритите убийства, тъй като те са една от сериозните критики на ЕС, Миков отговаря, че бумът на показните убийства е било по времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР.

Разбира се, служителите в системата продължават да разследват, има и редица показни убийства, които са разкрити, допълва той, но посочва, че колкото повече се отдалечава разкриването от момента на извършването, толкова по-трудно е установяването на извършителя.

"Ревнуват добрите ни идеи, но оставаме в коалицията", категоричен е пред "24 часа" зам.-председателят на НДСВ Огнян Герджиков. От гледна точка само на интересите на партията, изглежда изключително ефектно НДСВ, ако не ни бъдат приети предложенията, да каже: ето, ние с тази коалиция не можем да работим, посочва Герджиков. Но това няма да допринесе до нищо добро за страната, в тежката финансова криза ние да си играем на обидени и да напускаме коалицията - това не звучи градивно, допълва той.

"Избори сега, да не пилеем времето", призовава пред "Труд" Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ.

"Търсим обединение вдясно около политически цели. Да изпратим в опозиция, БСП, НДСВ и ДПС, да се изправят виновните за небивалия провал пред съдебната власт, да спасим България от престъпността и от изолацията от ЕС, да отстраним мафията и олигархията от властта", апелира тя.

По строги санкции и глоби за насаждане на расова или етническа омраза чрез медиите предвиждат проектопромени в Наказателния кодекс, внесени от депутати на ДПС, съобщава "Сега".

В предложението е записано затвор до 4 г. за всеки, който чрез слово, печат, средства за масова информация проповядва или подбужда към расова, национална или етническа омраза. Предвижда се и глоба до 10 хил. лв и обществено порицание.

"За лекарствата в болница няма да се плаща и лев", обещава пред "Труд" доц. Йорданка Узунова, която оглавява комисията по позитивния лекарствен списък, чиято задача е да определи кои медикаменти да плаща държавата и в какъв процент от стойността им.

В извънболничната помощ ще има ограничения. Само така лекарите ще имат възможност да работят с голям спектър от медикаменти и в същото време да са наясно какво се плаща от касата и в какъв размер, мотивира се Узунова.

"Защо ни взеха 220 млн. евро", обяснява "Труд", като цитира писмото на директора на главна дирекция "Разширяване" в Еврокомисията Майкъл Лий до зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски.

"Слабостите в системата за усвояване на фондовете станаха още по-очебийни след отнемането на 23 юли на акредитацията на двете разплащателни агенции в министерствата на финансите и на регионалното развитие", пише Лий.

Той запознава Ивановски с резултатите от проверка, извършена между 23 септември и 8 октомври, на произволни 35 договора по ФАР, които се изпълняват след юли.

Само един от тези проекти не предизвиква загриженост у Лий, два са със забележки, а останалите 32 са сключени в сериозно нарушение на правилата. Предприети са известни стъпки за подобряване на управлението и контрола на договорите по програма ФАР, но все пак има голямо безпокойство, пише още Лий. Според него остава рискът от политическа намеса в управлението на фондовете.

"Премиерът вини ЕК в липса на солидарност", пише "Сега". "Смятам, че някои решения на Европейската комисия не отговарят на общата тенденция на солидарността в ЕС и прозрачността на вземане на решения", цитира изданието думите на премиера Сергей Станишев по повод спрените 220 млн. евро.

Той допълнил, че не бива да изпадаме в ситуацията на обидени и възложил на вицепремиера Меглена Плугчиева да изготви справка дали всички проекти с нарушения са одобрени от българската администрация.

Всеки ще може да гледа в апартамента си всякакви домашни любимци, без да иска съгласие от съседите си и без даже да ги информира, съобщава "Труд".

Такъв текст е приела парламентарната правна комисия, която е обсъдила някои от спорните текстове в Закона за етажната собственост. Общото събрание няма да дава съгласие за ремонти и други шумни действия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 2 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 2 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 5 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 5 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 6 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 6 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 7 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 7 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 8 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 8 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 8 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 8 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 9 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 9 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 9 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок