0
Оа анизирайте сами система за наблюдение на офиса, дома или бебето в детската стая с помощта на безжичната уеб камера Linksys WVC54GCA.

Днес, когато високоскоростният достъп до Интернет вече не е лукс, а ежедневие, все по-лесно и безпроблемно е да използваме ресурсите на глобалната информационна мрежа за пренос на видео, и то с много добра резолюция. Все повече български домакинства имат достатъчно качествена връзка, за да използват уеб камера, без да се губят кадри, без да има насичане и прекъсване на видеопотока и без да се налага преминаване в абсурдно ниски резолюции, в които лицето на човека отсреща е с размерите на пощенска марка. Уеб камери се използват не само за видеоконферентна връзка и чат, но и като удобна безплатна алтернатива на сложните и скъпи системи за видеонаблюдение. Досетливи и технически грамотни татковци и майки купуват уеб камери, за да ги използват в ролята на бейбифон. Всички тези решения обаче имат един съществен недостатък – уеб камерите се свързват към компютър през USB порт, което на практика означава, че сте сериозно ограничени и трябва да разположите устройството в непосредствена близост до домашното PC. Какво става обаче, ако трябва да наблюдаваме случващото се в помещение, в което няма компютър (като например детската стая)? Пробиваме дупки, опъваме кабели и разхвърляме USB хъбове? Има далеч по-елегантно и удобно универсално решение, и то се нарича безжична уеб камера.

За съжаление, сред многообразието от уеб камери на българския пазар изключително рядко се срещат модели с Wi-Fi връзка. Сред тях изпъква Linksys WVC54GCA, която освен с високото качество на образа ще ви зарадва и с цял куп екстри, правещи я дори още по-удобна и функционална.

Безжичната камера на Linksys използва CMOS сензор, за да улавя и предава в мрежата видео с VGA резолюция от 640 х 480 пиксела. Ако желаете да освободите допълнителни мрежови ресурси (за да използвате система от няколко едновременно работещи камери, например), може да превключите и в QVGA режим от 320 х 240 пиксела, или дори в минималния 160 х 128 пиксела. Обективът е с фиксиран фокус и е настроен така, че да дава максимално ясно и всеобхватно панорамно изображение на наблюдаваното помещение.

Без някакви специални технически познания може да съоръжите система от до 9 едновременно работещи камери, или пък да получавате образ от една и съща камера на 4 отделни компютъра, разположени в нейния обхват. Всъщност, Linksys WVC54GCA изобщо не се нуждае от компютър, за да функционира. Тя притежава вграден енкодер за поточно видео, както и самостоятелен уеб сървър и на практика сама предава аудио и видео потока към безжичната ви мрежа, откъдето вече може да бъде видяна от всяка точка на света през всеки компютър с уеб браузър.

Камерата разполага с няколко много полезни и хитроумни функции, за които нейните създатели заслужават адмирации. Една от тях, която ни стана любима, е възможността за включването и в т.нар. Security Mode, при който устройството напълно автоматично изпраща мейл с прикачен към него кратък видеоклип на указан от вас адрес всеки път, щом засече движение в помещението. Това е супер удобно – не се налага да следите непрекъснато екрана на монитора, в който нищо не се случва, но достатъчно е нещо в дома ви да помръдне във ваше отсъствие и тутакси на служебния мейл адрес ще се появи писмо с прикачен клип, който ви информира за ситуацията и уличава евентуалния злосторник.

Поддържаните формати за видеоклипове са MPEG-4 и MJPEG, а камерата е Wireless-G, което всъщност означава, че отговаря на стандарта 802.11b/g. Не е спестен обаче и стандартния Ethernet конектор за традиционните 10/100 Mbps мрежи, в случай че решите да го използвате. Удобният форм фактор, стабилната основа и безжичната свързаност ви позволява да монтирате камерата навсякъде, включително и на трудно достъпни места (в това число и върху стена), където тя няма да пречи на никого, но ще бди зорко над сигурността на дома и семейството ви.

В зависимост от личните ви предпочитания, камерата може да предава това, което се разиграва пред нейния обектив публично в Интернет, или само на оторизирани потребители, които разполагат със съответния акаунт и парола за достъп до него. Заедно с камерата получавате и едногодишна регистрация за услугата TZO домейн, която ви позволява да зададете лесно за запомняне име на своята камера и да го използвате за връзка към нея, независимо дали я „виждате” на статичен или динамичен IP адрес. На практика TZO използва динамична DNS клиент-сървър технология, за да присвоява фиксирани имена на домейни на динамични IP адреси.

Заедно с Linksys WVC54GCA получавате и диск с полезен софтуер, от който чудесна работа ще ви свърши Viewer & Recorder приложението, с което записвате заснемания видеопоток върху твърдия диск на компютъра – на живо или пък в предварително дефиниран отрязък от време.

За повече информация посетете www.comelsoft.com.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 17 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 1 час

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 3 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 3 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие