0

"България изгоря с 220 млн. евро заради двама недосегаеми", е водещото заглавие на "Сега". Недосегаемите са министрите Пламен Орешарски и Асен Гагаузов.

България загуби вчера безвъзвратно 220 млн. евро по програма ФАР, защото Европейската комисия реши да не поднови акредитациите на разплащателните звена към финансовото и регионалното министерство.

Колкото и да уверяваха, че нещата вървят добре, не успяха да убедят ЕК, че трябва да върне акредитациите на подчинените им разплащателни агенции, подчертава вестникът.

Изтъква се, че България е първата държава в историята на ЕС, която понася такова финансово наказание.

"Нямаше конкретни мерки, а само обещания за бъдещи действия на правителството", така в "Пари" цитира Оли Рен, еврокомисар по разширяването.

"Липсата на конкретни резултати, и мерки за коригиране на ситуацията носи риска, че подобни нередности може да се случат отново. За да не го допуснем трябваше да вземем това решение, за да защитим финансовите интереси на общността, което е задължение на Европейската комисия", е заявил Оли Рен.

"Правителството трябва да понесе отговорността за спрените пари", лаконична е Юлиана Николова, директор на Европейския институт. В интервю за в. "Класа" тя е категорична, че отговорността за загубените пари трябва да се понесе на ниво правителство.

Защото щетата за българската държава е имиджова, и е много по-голяма от 220 млн. евро. За България се говори като за най-корумпираната, най-бедната, най-нещастната държава.

За да се преодолеят недостатъците, няма да е достатъчно да се правят екшън планове. Трябва да се вземат някакви други мерки, смята Николова. Но ситуацията е толкова объркана и декларациите за връщане на доверието толкова се изчерпаха, че полезните ходове са малко.

"Връщат в Темида шуробаджанаците", алармира от страниците на "Труд" Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд.

Той посочва, че най-голямото постижение на законодателя беше първата поправка на конституцията през 2003 г., която записа мандати на административните ръководители срещу застоя в съдебната система и т.нар. пожизнени началници.

В Закона за съдебната власт пък е записано, че заместниците вървят заедно с мандата на началниците. Но Конституционният съд решил, че заместниците имат свой собствен мандат. Очевидно е, че някой иска да премахне мандатите. С измислени мотиви се връща статуквото на доживотните заместник-началници", предупреждава Пенчев.

"Миков: Да дадем отпор на законната проституция", е темата на вътрешния министър, за която пише "24 часа".

Политиците трябвало да дадат отпор на идеята за легализация на проституцията у нас, заявил министър Михаил Миков на кръгла маса по темата "Трафик на хора - време за действия".

"Искаш висше? Научи и два чужди езика", така "24 часа" цитира министъра на държавната администрация Николай Василев. Според него трябва да се въведе и задължителен стаж от поне 40 седмици за всички специалности.

Целта на практиката е да стане мост от теорията към реалния труд. Според Василев успешно висше образование предполага и всеки студент да изкара един семестър на обменни начала в чужбина.

Предложенията министърът направил на кръгла маса за връзките между бизнеса и университетите.

"Пенсионната възраст трябва да стане поне 65 години", е позицията на бившия социален министър Иван Нейков. В интервю за "Сега" той отчита, че пенсионният ни модел влиза в деветата си година.

Нейков предупреждава, че не бива да се допуска ерозия на пенсионната реформа. През 2009 г. например трябваше да преустановят своето действие всички преходни елементи на ранното пенсиониране. Желанието да си добър обаче отново надделя в парламента и за определени професии този срок беше удължен до 2014 г.

Това е опасното, това е ерозията, която води до промяна на параметрите на реформата, по думите на Нейков.

"В парламента скоро ще има група "Напред", обявява в интервю за "Труд" Петър Берон, който в момента е зам.-председател на Народното събрание.

Новата парламентарна група щяла да се оформи като група на коалиция "Напред", т.е. идеологът й да е разследваният за данъчни престъпления милионер Христо Ковачки.

Според Берон се водели разговори с редица партии за участие в нова коалиция "Напред". Сред тях били и Единната народна партия на Мария Капон и Елеонора Николова, "Гергьовден", Патриотичният съюз "Защита".

"Ние всички сме патриотични организации. Нито една не е създадена на космополитна основа. Смятам, че винаги ще намираме общ език помежду си. В тази евентуална група на едно място биха се оказали най-активните депутати в парламента", посочва Берон.

"Парите ще спасят Ковачки", коментира "Сега". Припомня се, че доста хора прогнозираха, че акцията на прокуратурата срещу Христо Ковачки ще повлияе негативно на движение "Напред". Самата конструкция на това предположение обаче е сбъркана.

Политическите амбиции на Ковачки ще се реализират дотам, докъдето самият той пожелае. Първата му цел е чрез "Напред" да получи пряко представителство в парламента, а втората - да влезе и в изпълнителната власт.

Ако сам не се откаже, което няма как да стане, със сигурност ще изпълни поне първото си намерение. Политически удар би понесъл, ако например 30-те му хиляди работници останат без заплата. Но не и от прокуратурата.

"Да, проверяваме големи от властта и бизнеса. Дори са повече от 325", потвърждава в интервю за "24 часа" Мария Мургина, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

Тя отбелязва, че немалка част от хората, които агенцията проверява са добре облечени бизнесмени или публично известни личности.

"Ние обаче сме се съсредоточили към разкриване на укрити доходи и печалби, а не към сензации, произтичащи от това. Тази година приоритетите ни са именно физически лица.

От началото на годината селектирахме над 50 хил. души, купили скъпи имоти и коли. След проверки продължихме с ревизии на 1800 физически лица, при които разминаване между имущество и доходи е най-сериозно."

"Обмисляме заем за "Булгаргаз", за да поскъпва газът по-бавно", казва за "Дневник" Галина Тошева, зам.-министър на икономиката и енергетиката.

"Булгаргаз" бил на загуба за деветмесечието с около 31 млн. лв. и до края на годината се очаква тя да достигне около 40 млн. лв.

Цените, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, били основна причина за състоянието на газовата компания. Ако комисията вземе решение за плавно увеличение на цената на природния газ, през първото тримесечие на следващата година "Булгаргаз" вероятно ще има проблеми с плащанията към "Газпром".

Възможно е да бъде отпуснат заем при търговски условия от Български енергиен холдинг към "Булгаргаз". Това ще даде възможност компанията да запази ликвидността си и при плавно увеличение на цените ще осигури по-благоприятна среда за бизнеса.

За "Данъчни облекчения за семейства с ипотеки" пише "Труд". Младите семейства, които теглят жилищни кредити през 2009 г., ще ползват данъчни облекчения. Няма да се облагат лихвите, които плащат. За това според вестника се били уговорили в управляващата коалиция.

Идеята, лансирана от НДСВ, е да се подпомогнат кандидатите за нов дом след драстичния скок на лихвите през последните месеци.

"Европа развърза кесията за фермерите", отбелязва в интервю за "Стандарт" земеделският министър Валери Цветанов.

И отчита: "За целия период до 2016 г. страната ни получава допълнително почти 60 млн. евросубсидии над първоначално предвидените. По този начин субсидиите, които получават българските фермери и тези от старите държави членки, почти ще се изравнят.

Удължен беше с една година и срокът, в който страната ни трябва да въведе във фермите европейските изисквания за хуманно отношение към животните. Държавните доплащания бяха увеличени от 30 на 50%, считано от 2010 г. С това решение България получи възможност да отпуска допълнително около 200 млн. евро за земеделските производители."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 9 минути

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 19 минути

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 2 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 2 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 2 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи

Партия „Зелено движение“

Партия „Зелено движение“

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Партия „Зелено движение“

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Партия „Пряка демокрация“

Партия „Пряка демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Партия „Пряка демокрация“

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Партия „Величие“

Партия „Величие“

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Партия „Величие“

Коалиция „БСП за България“

Коалиция „БСП за България“

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Коалиция „БСП за България“

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“