0

Ние, днешните българи, помним ли откъде сме дошли и как пазим състоянието на реката, край чиито брегове е основал държавата ни Аспарух от Дуло?

Хората така сме свикнали с употребата на водата, че за нас тя е нещо твърде обикновено, да не говорим за това, че е безцветна, няма вкус и мирис, ВОДА… Приемана като даденост, нещо наистина важно и природно, но което НИЕ, човеците, използваме твърде често, за да го оценим.

Напоследък екологичното здраве на планетата ни е разклатено. Хилядолетия наред човечеството мисли за собственото си оцеляване. Днес очакваме предсказанието за края на света да се сбъдне и дори откриваме форуми в Мрежата, но не правим кой знае какво, за да открием спасение. Голяма част от естествените води на Земята днес  са замърсени, а изчезващите живи организми в резултат на това и нарушаването на цялостното екологично равновесие истински вълнува единствено група учени, отчаяни природозащитници и сравнително малък процент от населяващите земята хуманоиди. Макар че РЕАЛНО сме загрижени /???/.

Купуваме си минерална бутилирана вода- модерно и здравословно /!!!/ е,- дестилираме част от водата си за пиене, ползваме SPA козметика и ходим на SPA процедури, а в действителност малко от нас наистина си дават сметка как ползват и опазват водата в своето ежедневие. Чрез по-голямата част от дейността си ние вредим на водите и убиваме живота на нашата планета. А така рефлектираме с разрушаване и на собствения ни живот.

Един съвременен бизнесмен, един от най-богатите, успели, но и мъдри хора на ексцентричното ни ежедневие, казва, че „Когато времената се променят…, земята наследяват онези, които се учат, докато добре научилите се се озовават добре екипирани ДА СЕ СПРАВЯТ С ЕДИН ВЕЧЕ НЕСЪЩЕСТВУВАЩ СВЯТ”. Разбира се, американският специалист по недвижими имоти и акции говори за успеха и делата на практическия човек, но ако се замислим по- в широта, ще видим, че мисълта му важи за съществуването изобщо. Не реагираме ли адекватно на промените, които сами налагаме, и следваме ли единствено инерцията на материалното благоденствие, някога- и този ден няма да е много далеч- сами ще се уловим в капана на ВРЕМЕТО. Природата ще се отвърне от надарените с разум,  както майка от неблагонадеждните си рожби.

Какво е водата ?... Тя е мир и съзидание, тя е покой и равновесие, извор на живот, тя е стихия с бурна мощ. Едва ли има някой, който да не обича да седи край брега, до  морските вълни, и да не се наслаждава на  плавното им движение. Водата пречиства, тя  лекува душевно, измива раните ни, извиква  в нас мъдростта. Морето, наречено „Мъртво”, е смятано за морето с най- лечебните води. Дали е съвпадение, че именно в него се вливат водите на реката Йордан, където е приел светото кръщение Исус, след като върху него слязъл Светият дух ? Съвпадение или мит, но мнозина учени от 20. и 21.  век откриват, че всяка година, на определена дата от месец януари, огромен космически поток  неутрони попада във водите на Мъртво море, и именно тези води още от езическите времена  имат стерилизиращо действие. Едва ли е само измислица приказката ни за златното момиче, където добрата дъщеря се потапя в „жълтата вода” и става красива като слънце, а вълните й донасят дар-ковчеже със злато; и „лошата дъщеря”, която се потопила в „черната вода”  и станала по-грозна отпреди, а щом заговорела, от устата й изскачали змии и гущери. Отдавна древните са прозрели магическата сила на водата.

Ако погледнем в Нета, ще видим, че без вода сме обречени: „Водата покрива около 70 % от повърхността на планетата Земя”; „Открита е вода в междузвездни облаци в нашата галактика”; „В човешкото тяло има около 70-75 % вода”, всички жизнени процеси в човешкото тяло са свързани с вода; „При новородено 80 % от теглото му е вода”; „ 90 % от човешкия мозък е вода”; в утробата на майката човешкият зародиш съзрява, заобиколен от околоплодните води, и т. н., и т. н.

При заселването в миналото важен фактор за народите били водните ресурси и водните пътища. Тигър и Ефрат, Нил, Яндзъ и Хуанхъ, Волга и Дунав, и редица други- малки и големи реки- са изворът  на живот за  велики цивилизации, имената им пътуват през времето чрез историческите свидетелства, в легендите и фолклора, в песните, спомените, в настоящето на хората и народите. В последните десетилетия започва да се налага като научно обосновавано схващането, че водата, също както „историята”, има памет. И ето как явления, смятани доскоро за магия, се оказват просто свойства на водата, нашата вода, която така често употребяваме, но все още докрай не пазим и не познаваме. Какво ли помни НАШАТА вода?

Ние, българите,също пазим национална памет за водите ни. Добрите ни поети и писатели са запечатали природните красоти на големите ни реки, възхитили са се от тях като от национално богатство, упреквали са съвременниците за лошо отношение, а Дунав, Вит, Осъм, Янтра, Искър, Места и Струма, Марица, Арда и Тунджа, както и всички -по-големи или по-малки български реки, съхраняват паметта за отношението на българите. Добре би било да погледнем настоящото състояние на  бреговите ивици на нашите реки и да ги превърнем отново в достойна наша гордост.

Казват, че най-лековита била бистрата, течащата вода, необременената от човешко посегателство. Една поговорка обобщава, че „Сърцето на мъдрия човек е тихо като бистра вода”. Какво по- добро от едно мъдро човешко сърце ?

Водата е в основата на цялостната енергия на съществуването. Твърди се, че ранните форми на живот са се зародили именно във водата. Липсата на вода застрашава планетата Земя и живота ни, а настойчиво замърсяваните естествени водоизточници също така настойчиво ще ни отвърнат със същото. Тогава, какво друго ни остава, освен постоянно да помним, че  не бива да превръщаме паметта на водата НИ  в блато, защото няма по-пагубно нещо от БЕЗПАМЕТНОСТ ! Код : червено !!!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 18 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 34 минути

Те ще играят нестандартна игра на покер

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната