0

В несения от опозицията вот на недоверие към кабинета е сред основните теми в днешния печат.

"Опозицията "сваля" кабинета другия петък", пише "Труд". 80 депутати сложили подпис под искането за вот на недоверие. Дебатите по него ще са следващия четвъртък, а в петък ще е гласуването му.

Четвъртият опит за сваляне на кабинета "Станишев" е заради корупцията във властта, припомня изданието. "Да, корупцията е проблем, с който трябва да се справяме, същественият дефект на този вот обаче е, че е неискрен", коментира в рубриката "Позиция" на "Труд" министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Няма политик, който да не се е обявил срещу корупцията, хаотичното говорене срещу корупцията, особено в парламента, отблъсква хората и декорира държавата по неприятен начин, смята тя.

Според анализ на "Монитор" "Вотът ще покаже жизнеността на опозицията". Публичният дебат е единственият възможен начин за формулирането на най-добрите политически решения, пише авторът.

"Гордея се с миналото си", заявява пред "Труд" бизнесменът и бивш министър на администрацията Димитър Калчев, за който комисията по досиетата е установила принадлежност към бившата ДС. Не съм злословил против никого, не съм написал и ред, посочва той. Гордея се с това, което съм правил през годините, допълва Калчев. Според него отварянето на досиетата е чиста проба отвличане на вниманието.

"Съдът няма да взриви досиетата", казва пред "Труд" председателят на ВАС Константин Пенчев. След решение на КС, след комисията "Андреев", въпросът беше трябва ли за всички, за които има някакви данни за принадлежност към ДС, да се каже, че ги има, и отговорът на новия закон е - да, отбелязва той.

Съдът няма друг избор, освен да приеме, че, щом са представени съответните документи, комисията по досиетата е била права в обявяването, коментира той. По повод рекорда по новообразувани 13 600 дела за миналата година Пенчев казва, че това показва, че надеждите Административно-процесуалният кодекс да разтовари ВАС са се оказали напразни.

"Може да се работи за още присъди срещу Митьо Очите", казва пред "Сега" заместник-председателят на ВКС Румен Ненков. Той обаче отбелязва, че очевидно масовата публика не разбира какво означава наказание от 4-5 години лишаване от свобода и такова наказание съвсем не е леко.

Целта на наказанието не е да създава престъпници, а да въздейства върху виновника и да успокои обществото, посочва той.

"Може да питаме народа и за плоския налог", казва пред "24 часа" Янаки Стоилов от БСП, който е вносител на законопроект за референдумите.

Ако не увеличим възможностите за пряко участие на гражданите в управлението и за преодоляване на кризата на представителността на партиите, недоверието към политиката ще се задълбочава, смята той.

"Виетнам ни праща шивачки", е челното заглавие на "Труд". Първите 60 виентамски работнички пристигали у нас през май.

България изпитва остра нужда от работници в строителството, машиностроенето, енергетиката, туризма, леката промишленост, съобщава вестникът. Премиерът Станишев, който е на посещение в Молдова, очаква да спечели за каузата стотици нашенци, живеещи там, пише изданието.

"Трафикът в София поне още 4 години в блокада", прогнозира "Пари". Ще минат години, докато се реализират мащабните проекти на столичното кметство за борба със задръстванията, пише изданието.

"Браво на Бойко за кръговото движение", казва пред "Труд" ген. Богомил Бонев. Според него в Европа решават проблемите със задръстванията именно като въвеждат кръгово движение.

"Въвеждаме електронна система за студентите от 2008-2009 г.", съобщава пред "Класа" ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Иван Илчев.

Има отпуснато финансиране и се надявам да се случи, въпреки че се сблъскваме с много проблеми, казва Илчев и отбелязва трудностите това да се направи в университет с 24 000 студенти.

Пред "Стандарт" ректорът на УНСС Борислав Борисов коментира: "Матурата е ниска летва". Той обяснява, че академичното ръководство все още няма доверие към стойността на оценките, които се крият зад матурите.

Властови кланове въртят корупцията в България и това силно влошава качеството на действие на институциите у нас, цитира "Монитор" политолога Огнян Минчев по време на дебат "Корупция и институционална ефективност" на "Трансперънси интернешънъл".

Според социолога Антоний Гълъбов пък е необходимо българските институции ясно да артикулират с кои части на доклада на ЕК са съгласни и къде смятат, че нещата не са представени в правилната светлина.

Най-малко 712 млн. долара са инвестирани в 454 дружества с българско участие зад граница по времето на комунизма, които след промените държавата е загубила, пише от първа страница "Дневник".

Вестникът се позовава на оригинални документи на МС за периода 1961-1991 г., както и на новооткрити архиви на бившите Министерство на външната търговия и Министерство на външноикономическите връзки, смятани за изчезнали.

"Засилването на икономическите отношения между България и Молдова беше основната тема на разговорите между премиера Сергей Станишев и молдовския му колега Василе Тарлев вчера в Кишинев", информира "Труд".

"Утре ще се обърна към представителите на българския бизнес с думите, че сега е моментът да се инвестира в Молдова", цитира изданието думи на Станишев.

Промените в приватизационния закон са коментирана тема в днешните издания. За "Раздор в коалицията кои болници да се продават", съобщава от първа страница "Сега".

ДПС и НДСВ обявиха, че за продажба трябва да се дадат всички болници в държавата, а БСП и проектът на МС предвиждат приватизация само на общинските лечебници и запазване на собствеността на големите държавни болници, пише изданието.

Темата е водеща за "Дума" и "Земя", които допълват, че 50% от средствата от приватизация на лечебни заведения ще отиват в сребърния пенсионен фонд. "Стандарт" съобщава за поредна разпродажба на дружества с участие на държавата.

37 предприятия щели да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация. 20 от тях вече са заличени или продадени, а 17 ще бъдат обявени за приватизация, пише изданието. Сред най-значителните били ВМЗ Сопот, ТЕЦ "Бобов дол" и топлофикациите в Перник и Шумен, както и "Булгартабак".

"Властта гласи бърза и тайна приватизация на "Булгартабак", според "Сега". "Булгартабак" вероятно ще бъде изваден от списъка на най-важните държавни предприятия, които могат да се продават само след приемане на специална стратегия за приватизация - червени депутати ще внесат това предложение между двете четения на промените в закона, пише изданието.

"Пак отлагат преносимостта на номерата", пише "Труд". Ще има около 7 часа, през които хората, които поискат смяна на мобилния си оператор, няма да могат да ползват телефона си и затова е най-добре смяната да става нощем.

Новият най-оптимистичен срок за старта на услугата вече е април, а не първи март, допълва изданието.

"А защо не отличници по ниски данъци?", пише в анализ за "24 часа" заместник-председателят на НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев.

Неотдавна Световната банка постави България на първо място по качество на данъчните реформи през последните години. България го заслужи заради смелостта си да въведе най-ниските преки данъци в цяла Европа, коментира Велчев.

Можем да сме отличници и в пенсионното осигуряване, ако го пожелаем, отбелязва той. Според него приемането на принципа за съфинансиране на осигурителната система от страна на държавата, обсъдено от управляващата коалиция в Хисаря, е безпрецедентен пробив.

"Странни смеси "убиват" коли за няколко стотинки по-евтино гориво", отбелязва пред "24 часа" Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Скоро ще предложим програма на служители на агенция "Митници" и на НАП, които контролират горивата, за да не бъдат лесно мамени, посочва той.

"Топлофикация-София" не трябва да се приватизира на 100%", смята общинският съветник от СДС Николай Желев.

Всички виждаме проблемите около "Софийска вода" и концесията с чистотата, тук ще е още по-страшно, защото при водата активите са публична общинска собственост и този договор винаги може да се развали, смята той.

В материал "Новият рай - Шенгения" "Сега" коментира: "Какво ще се промени за българите след влизането им в Шенгения? След премахването на вътрешните граници всеки ще изпита удоволствието да преминава в съседните държави от ЕС , както минава между две общини".

Може ли такова скромно удоволствие да се въздига като национална стратегическа цел?Може, ако няма друга, властта се хваща за нея, защото няма какво да предложи на народа си след изстиването на предишния евроентусиазъм, посочва авторът.

Нов закон слага край на дългите семейни войни за имоти и коли, съобщава от първа страница "Стандарт".

Развод за час по бързата процедура щяло да въведе правосъдното министерство от догодина. Брачните договори ще решават подялбата на вещите и авоарите още преди влюбените да стигнат олтара.

"Двойник, а не истинският Левски е обесен край София, пише "168 часа", като цитира Борис Цветанов, който от дълги години изследвал историята на Апостола.

Истинският Левски бил заловен близо две седмици по-рано в Румъния и за да бъде спасен, на сцената излязъл негов двойник.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 минута

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.