0

Съботните всекидневници подробно информират за протеста на таксиметровите шофьори в София, след като в ранните часове на 9 февруари техен колега беше убит.

"Убиец наркоман изкара такситата пред парламента" е заглавието на първа страница на "24 часа". Наркоман уби миналата нощ таксиметровия шофьор Емил Емилов и това предизвика бунт в София, разказва вестникът.

12 часа централните булеварди на града бяха блокирани, а парламентът - обсаден. Протестиращите щофьори издигнаха 12 искания към властта, първото от което бе бързо залавяне на извършителя.

След светкавични действия на МВР за по-малко от 10 часа полицията задържа убиеца на таксиметровия шофьор. След няколко срещи с протестиращите властта обеща всички таксиметрови автомобили да бъдат оборудвани с паник-бутони и GPS система за проследяване.

Над три часа преговаряха представители на таксиметрови фирми и министрите Румен Петков, Пламен Орешарски, Петър Мутафчиев и Радослав Гайдарски. Петков обеща до няколко дни да бъде осъществена директна връзка между РПУ-тата и диспечерските пунктове на таксиджиите. Ще се мисли и за квота на такситата за всяка община.

Премиерът Сергей Станишев, който е в Англия, заяви, че държавата трябва да вземе системни мерки. Ще направим всичко възможно да засилим сигурността на гражданите, защото това е наш приоритет, обеща министър-председателят.

Пред "Труд" главният прокурор Борис Велчев заявява: "Таксиметровите шофьори се нуждаят от мерки за сигурност". Ще си позволя една препоръка - ако таксиметровите фирми не искат да инвестират част от приходите си в системи за защита, държавата трябва да ги застави и да не им дава разрешителни за превоз на пътници, ако нямат гаранции за безопасността на шофьорите, казва той.

"Атака" не успя да яхне протеста, допълва картината "Труд". Волен Сидеров и свитата му от "Атака" се опитаха вчера безуспешно да яхнат протеста на таксиметровите шофьори.

Номерът не мина и лидерът на националистите и депутатите му бяха освиркани от тълпата. МВР шефът призова Сидеров да не спекулира с една трагедия.

"Властта остави такситата да подлудят столицата" е гледната точка на "Сега". Убийството на таксиметровия шофьор стана повод неговите колеги да издигнат почти абсурдни искания, пише вестникът.

Според изданието голяма част от претенциите им са нямали нищо общо със сигурността на шофьорите, но са били светкавично удовлетворени от управляващите.

"Сега" коментира протеста и под заглавие "Кръв, бунт и такси", като пише: "Не само шофьорите са виновни за сбърканите протести. Политиците също помогнаха за хаоса.

Какви са тия органи на реда, които позволяват редът в центъра на столицата безнаказано да се нарушава в продължение на часове? Какъв е този кмет, който постфактум узаконява незаконни шествия и протести?

Какъв е този вътрешен министър, който осигурява ескорт на онези, които пречат на по-голямата част от гражданите на столицата да се придвижват? И смирено наблюдава как подчинените му не смеят да изпълнят задълженията, вменени им по закон."

"Таксиметрово насилие" е лаконичното заглавие в "Монитор", който също си задава въпроси: "Какво друго бе поведението на таксиджиите, ако не безредици? И целенасочено създаване на хаос и тормоз на хората.

Защо ли тези задружни шофьори не реагират така, когато техен колега пребие клиент, дръзнал да попита защо сметката му е толкова висока? Защо не прочистят редиците си от криминално проявени типове?

Изводът е, че просто в държавата няма ред. Това пролича особено ярко не само от липсата на адекватна реакция от страна на полицията, ами и от исканията на самите протестиращи. Всъщност те не знаеха за какво са блокирали столицата."

"Бунтове по интереси" е озаглавен коментарът в "Стандарт". Позицията на автора: "Не е най-големият проблем, че днес имаме престъпление. Страшното е, че утре няма да има справедливост.

Проблемът е, че не сме солидарни с нито една от онези неполучили възмездие жертви. Защо очаквате да подкрепя вашия протест, момчета? Подкрепете вие моя протест.

Това е проклятието на българите - търпим по прекрасен волски начин чуждите несправедливости. А липсата на страведливост е една за всички."

Разпитът на Овчаров в кабинета беше грешка, признава в интервю за "Труд" главният прокурор Борис Велчев. Той дава оценка на работата на прокуратурата за последната година.

"Прокуратурата стана значително по-прозрачна и активна. Зачестиха случаите, по които прокурорите се самосезират, без да чакат инструкции.

Активизира се работата на Върховната административна прокуратура - мога само да спомена "незаконните университети" и строителството около язовир "Искър". Но тази промяна е недостатъчна.

Хората искат не само да действаме бързо и да не крием какво предприемаме, но и повече ефективност. Засега това е слабото ни място. Друг е въпросът, че реформите, които предприемаме, са тъкмо в тази посока."

Увеличаването на пенсиите отваря вратата за още искания, смята Хасан Адемов, председател на социалната комисия в Народното събрание. В интервю за "Сега" той предупреждава:

"Едно такова увеличение на пенсиите може да доведе до ескалиращи допълнителни искания. Те могат да доведат до една спирала на увеличаване на разходите в бюджета, които не са предвидени като приход.

Става дума за исканията и на пенсионери, и на други групи. Медицинските сестри и учителите имат очаквания да се повишат техните доходи. Никак не е трудно към тези групи да се присъединят и други. И моите притеснения са това да не доведе до ескалиране."

"Гайдарски и сие" застрашават пациентите със законопроект" е озаглавен анализът в "Монитор". Повод е предстоящото обсъждане на Закон за пациентите в Народното събрание.

Вестникът определя законопроекта като самоцелен и неработещ и със сигурност на този етап не е приоритетен. В сферата на здравеопазването има много други неотложни неща.

Затова най-добре е обобщен вариант на проектозакона за правата на пациента да се подложи на широка обществена дискусия и да не се бърза с приемането му, смята изданието.

Няма да се учудя, ако СДС призове да се гласува за БСП, казва пред "Труд" председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него ако Петър Стоянов смята, че на местните избори ГЕРБ ще им е опонент, може би ще призове симпатизантите на СДС да гласуват за кандидата на БСП.

"Коалицията не е лоша дума. Въпросът е консумирането на властта. Единственото, което ще поставим като условие, е да се спре облагодетелстването от властта. Защото това доведе до отлива от синята идея и дясното управление", казва още Цветанов.

Дясната ръка на Бойко Борисов посочва, че ГЕРБ вече има 10 хил. членове и партията е отворена за хора, които не са участвали в разграбването на държавата.

Искат от чиновниците да плащат осигуровки, отбелязва "Труд". Държавните служители, както всички останали осигурени българи, трябва сами да си плащат личните вноски.

Такава е позицията на Българската стопанска камара по повод все недостигащите пари за пенсии и решението на БСП за увеличението им с 10% от 1 юли.

Сега държавата осигурява служителите си напълно, като всеки месец им плаща 36,2% заплата като социална вноска. При останалите работещи тази обща вноска се поделя между работодател и работник в съотношение 65:35.

"18 души, отговорни за шансовете на България" е озаглавен коментарът в "Труд". Димитър Абаджиев, независим депутат и председател на Европейски демократичен път, очертава критериите, по които трябва да направим избора за български евродепутати.

"Нашите представители в сърцето на Европа трябва да имат политическите качества, нужни за пълноценна работа в пленарните заседания и ресорните комисии.

Да имат професионален капацитет по различните отрасли. Да умеят да балансират националните, общоевропейските и съсловните интереси. Да са почтени, мотивирани и комуникативни, за да изградят авторитет и влияние в европейскитестрани.

Важно е да се гарантира представителство на регионите. Така всяка българска област ще знае кого и за какво праща", пише бившият депутат от ДСБ.

"България се събуди" е водещото заглавие в "Стандарт". Хиляди млади и стари излязоха на площадите от Варна до София, за да кажат "Стига!" на гаврата със сестрите ни в Либия. Викът "Свобода!" отекна и в затвора "Джудейда", където осъдените български медицински сестри гледаха по сателита молебена пред храм-паметника "Св. Александър Невски".

Такъв митинг не е имало от зората на демокрацията. Никога народът не е заставал зад една кауза, която не се дирижира от политици и партии, заявиха участници в столичното шествие. Близо 30 хил. запяха песента "Не сте сами" и химна на България.

"Съпричастност със закъснител" е озаглавен коментарът в седмичника "Капитал". Оценката на изданието:

"Лошото е, че е късно, и че медиците са, ама наистина, сами. Хубавото е, че толкова невероятно много хора се включиха.

Лош е комерсиалният вкус в устата. Хубава е общата кауза.

Лошото е политици, които не са успели да постигнат нищо по казуса с медиците, да позират гордо с лентичките.

Хубаво е, че същите тези лентички дават глас на обикновените хора, правят
ги част от нещо общо, превръщат ги в граждани."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 51 минути

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 4 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 6 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 6 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 7 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 7 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 8 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 8 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 9 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции