0

Доц. Ангарски, навърш­ват се 10 години от реше­нието за въвеждане на еврото като единна пла­тежна единица в Европа. Допускал ли е някой, че за такъв кратък срок младото евро ще пребори стария долар?

- Въвеждането на еврото в Европа е световно историче­ско финансово събитие, с което се сложи началото на установяваване господство­то на три парични единици - долара, еврото и все още не е ясно коя от източните: япон­ската или китайската парич­на единица.

Успехът на евро­то за 10 години е огромен. Никой не е очаквал, че евро­то дори ще доминира над до­лара. В следващите десети­летия ще останат само три световни валути. След това светът ще тръгне към единна парична единица. Коя от три­те ще е тя, все още никой не може да предвиди.

- В историята си често сме грешали, но по отно­шение на еврото улучихме вярната стъпка- Как прео­доляхте противниците?

- За нас решението да при­вържем лева към еврото е много сериозна крачка, коя­то ще остане завинаги в на­шата икономическа, финан­сова и политическа история.

Ще се изучава така, както на­шите студенти сега учат, че в началото бюджетът ни е смя­тан във френски франкове, после в рубли, сега е в лева, а скоро ще е в евро. Не бе лесно да убедим МВф и българ­ското лоби на долара, че е по-добре да се привържем към марката и впоследствие да преминем към еврото.

- Как през 1997 г. се взе решението левът да се при­върже към марката?

- Тогава, в началото на 1997 г., резервите на БНБ, колкото и малко да бе тяхното измерение, бяха предимно в долари. Износът и вносът ни - също, спестяванията на хо­рата и фирмите - и те предим­но в долари.

Възникна обаче въпросът за нашата бъдеща геополитическа ориентация и най-вече за нашата евро­пейска ориентация. Въз ос­нова на това бе и предложе­нието за марката, а в бъдеще да се привържем към еврото.

Везните се наклониха в по­лза на тази позиция, когато финансовият съвет при пре­миера Стефан Софиянски с 3:2 гласа взе решението за нашия европейски избор.

- А вие как убедихте пред­ставителката на МВФ Ан Макгърк, че финансовото ни бъдеще е свързано с европейската валута, а не с американската?

- Освен тежките прегово­ри имаше и весела част на тази история, която се състоя на Витоша. Тръгвайки по пътеката за пистата на Златните мостове, дълго ди­скутирахме с Ан Макгърк: до­ларът или марката.

На един разклон тя с насмешка прие аргумента, че един ден Бъл­гария ще бъде член на ЕС. И ми каза: "Та вие сте една фа­лирала държава. Но щом ще изберете марката - аз ще тръгна с вас."

- Защо досега не можах­ме да въведем еврото? Влизането ни еврозоната е далечна перспектива.

- Първо, в началото на пре­хода политиците не разбира­ха същността на въпроса. Няма да забравя как политици и дори министри ме гледа­ха учудено, когато им гово­рех за еврото.

Второ, като държава трудно покривахме икономическите показате­ли. Едва от няколко години ги изпълняваме, с изключение на ниската инфлация - крите­рий, койт остава все по-недостижим за нас.

Трето, про­пуснахме шанса си, а както се знае - пиленцето не каца на рамото всеки ден - още докато бяхме извън ЕС, да въведем едностранно евро­то. Сега като член на ЕС това вече не може да стане.

Тогава с колегата Емил Хърсев разработихме проекта "Евро 2000" и гопредложихме на правителството. Но някои министри предпочетоха да махнат нулите от лева, вместо да въведем еврото. Сега ще чакаме 20012-20014 г.

- Спомням си, че Костов бе горд, че е махнал трите нули на лева. Защо се е страхувал от еврото?

- Иван Костов и Надежда Михайлова бяха за въвеждането на еврото. Но финансовият министър Муравей Радев беше против и се наложи върху решението на правителството.

- Докога ниската инфла­ция ще е все по-недости жим за нас критерий?

- Инфлация ще има, докато действат проинфлационните фактори. Затова трябва да се работи за тяхното огранича­ване, и то с конкретни мерки.

Не приемам, че инфлация­та е плод на парите, които идвали от работещите в чуж­бина. Инфлацията идва преди всичко от увеличени­те цени на горивата, от уве­личеното потребление на стоки и покупка на имоти с пари на заем и от увеличени­те държавни разходи за на­растване на доходите.

Мер­ките трябва да са насочени към стимулиране на произ­водство и развитие на ин­фраструктурата с цел създаване на условия за инвести­ции в производството.

- Опасна ли е днешната инфлация, която за първи път от Жан Виденов е с та­кива високи показатели?

- Не, но ако не се овладее, това ще води до непрекъсна­та нужда от все повече сред­ства за увеличаване на за­плати, на пенсии, разходи за бюджетната сфера. И ще се въртим в омагьосан кръг.

Това е спирала, от която няма излизане, ако спешно не намерим ограничителни механизми.

- Колко е курсът евро - лев в момента? Димитър Ко­стов изчис­ли, че ед­но евро струва 1,10 лева?

- Ако искаме да разберем можем ли да въведем еврото по сегашния курс, в смисъл да заме­ним всички левове с евро - то резервите на държавата ни в евро трябва да покрият не са­мо левовете в кеш, а всички левове.

Ако се направи една груба сметка на левовете кеш в България, плюс всички останали левове, независи­мо дали са на граждани, фир­ми или на държавата - ще ви­дите, че покритието ни все още не е 100%.

Но все пак няма да има проблем за за­мяната на лева с евро по на­стоящия курс. Що се отнася за куос 1.10 лева. не бих коментирал разговор, в които не съм участвал, но съм сигу­рен, че такъв курс не може сега да има.

- Има и други слухове - че еврото щяло да стане 4 лева. Кого обслужват тези спе­кулации?

- От началото и до края на валутния борд ще има спеку­лации за курса. Но нито БНБ, нито правителството могат да пипат курса на лева, без Народното събрание да про­мени закона.

Освен това, ви­наги съм казвал, че който бут­не борда и курса - си отива от политиката. Но ако все пак някой ден парламентът реши и отвърже лева от еврото, то тогава, на базата на слухове и недоверие към държавата, курсът ще скочи спекулатив­но.

При такъв сценарий ще спечелят отново кредитните милионери, а ще загуоят обикновените граждани с малки­те депозити в лева.

- Знам тезата ви, че кол­кото по-бързо излезем от борда, толкова по-бързо ще спрат спекулациите. Но излизането ни от борда не се очертава, а спекулации­те вървят. Да не би някой да има полза от разбиването на финансовата стабил­ност на страната сега?

- Разбира се, че има заин­тересовани от разклащане на финансовата стабил­ност на страната. Това са финансови спеку­ланти и част от про­тивниците на борда, които твърдят, че бордът пречи на икономика­та. Курсът - също. И затова трябва бордът да се махне или курсът да е 1:4 или 1:5.

- Възможно ли е да ни връхлети Виденовата кри­за отпреди 10 години?

- Не. Днес банковата ни система е стабилна, защото е част от европейската банко­ва система. Повторение на голямата банкова криза от 1996-97 г. е невъзможно, ос­вен ако не фалира, образно казано, Европа.

Навремето фалира българската държа­ва, която бе собственик на повечето банки, а това се съчета с безконтролното раздава­не на необезпечени кредити.

Тогава един министър призо­ва (Климент Вучев - минис­тър на промишлеността по времето на Виденов -б.а.) да не се връщат кредитите на банките. Сега ситуацията е коренно различна.

- Но пак избуяха слухове, които засегнаха реномето на една банка? Какво е ле­карството против паниката на хората?

- Слуховете в банковите среди не са от вчера. Хората им се поддават, защото вед­нъж вече се опариха. Моят опит показва, че слухове и паника на хората може да се овладеят само с навременни и ефективни действия.

- Трупаме все по-голям бюджетен излишък. Как да се стопират популистките изкушения на властта в ед­на предизборна година?

- Излишък в такива големи размери и в тази проинфлационна среда не трябва да се харчи на калпак, а да отиде в резерва или за стимулиране на производството и бизнеса.

Ако искаме ниска инфлация, трябва да стимулираме ико­номиката, а не да потребяваме. За съжаление това труд­но може да стане в предиз­борна година.

- Но в същото време мно­го българи са недоволни, че техните доходи са много по-ниски от европейските.

- Доходите в България мо­гат да се изравнят с европей­ските, когато икономиката ни се изравни с европейската.

- А кога нашите лихви по кредитите ще достигнат равнището на европейски­те?

- Отговорът е същият - кога­то се изравним със западное­вропейските икономики и ко­гато инфлацията ни стигне европейските равнища.

trud.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Опасни неща, които използваме вкъщи

Опасни неща, които използваме вкъщи

Любопитно Преди 1 час

Избелващата паста за зъби, антибактериалния сапун или дори диетичните напитки

Планетата Земя

Защо на Земята има живот, а на „близнака“ ѝ няма

Технологии Преди 2 часа

Венера, най-близката ни планета съседка, е наричана „близнак“ на Земята поради приликите в размера и плътността на двете планети. Във всяко друго отношение двете планети коренно се различават

Д-р Колчаков: Ставаш едва ли не съучастник в убийство

Д-р Колчаков: Ставаш едва ли не съучастник в убийство

Теми в развитие Преди 4 часа

Неваксинираните поддържат веригата на пандемията от COVID-19

Windows 11

Има ли смисъл да инсталираме Windows 11 още сега

Технологии Преди 7 часа

Първите потребители се оплакват от различни проблеми с платформата

<p>COVID се влоши, вече сме на нивата от април, починали</p>

COVID пандемията се влоши, вече сме на нивата от април, починали

Теми в развитие Преди 8 часа

Броят на активните случаи на COVID-19 в България нараства до 60 032

Падна петата маска в третия сезон на „Mаскираният певец“

Падна петата маска в третия сезон на „Mаскираният певец“

Любопитно Преди 13 часа

Под диско костюма на Малинката се криеше певицата Lady B

Терористът в Норвегия не бил ислямист

Терористът в Норвегия не бил ислямист

Свят Преди 15 часа

Хипотезата е, че той не е възприел много на сериозно приемането на исляма

В Австралия ще ваксинират коалите срещу хламидия

В Австралия ще ваксинират коалите срещу хламидия

Свят Преди 16 часа

Хламидията e болест, предавана по полов път, открита и при хората

Трикове, които карат храната да изглежда перфектно

Трикове, които карат храната да изглежда перфектно

Любопитно Преди 17 часа

Дунапренени гъби, балсам за коса и червило

Гласуването за членове на ВСС се провали

Гласуването за членове на ВСС се провали

България Преди 18 часа

Утре Общото събрание на съдиите ще направи повторен опит

Без обвинения след арестите за фалшиви COVID сертификати

Без обвинения след арестите за фалшиви COVID сертификати

България Преди 19 часа

До късно снощи продължи претърсването в Медицинския център в Кюстендил

Радев: Необходими са бързи решения

Радев: Необходими са бързи решения

България Преди 19 часа

Битът и бизнеса имат нужда от подкрепа, за да оцелеят

Елизабет Втора се отказва от алкохола

Елизабет Втора се отказва от алкохола

Любопитно Преди 19 часа

Тя обича английски джин

Български работник загина в Малта

Български работник загина в Малта

Свят Преди 20 часа

Започнало е съдебно разследване

Българите втори по риск от бедност в ЕС

Българите втори по риск от бедност в ЕС

България Преди 22 часа

Най-нисък дял на хората, изложени на риск от бедност е регистриран в Чехия

Колко ще струва да спасим природата на Земята

Колко ще струва да спасим природата на Земята

Свят Преди 22 часа

Каква е финансовата стойност на услугите, предоставяни от природата