0

"Всяко политическо назначение ще спира някакви европари!", предупреждава Меглена Плугчиева, вицепремиер по управление на еврофондовете.

В интервю за "24 часа" тя посочва, че кадровите промени, които станаха в агенция САПАРД през последните месеци, създадоха допълнителна нестабилност и несигурност в екипа. Те се отразяват неблагоприятно върху скоростта и качеството на работата.

Позицията на Плугчиева е: да се ограничат промените и когато се правят, да стават на конкурсни начала. Тя определено смята, че броят на заместник-директорите във фонд "Земеделие" е прекалено голям. Това е и мнението на Европейската комисия.

Освен това при назначаването им не е бил водещ професионалният принцип, а политическият. "Трябва да се научим, че е необходимо да има стабилност на системите на управление. Само по този начин можем да гарантираме успеха на работата и изграждането на доверие в нашите партньори от Европейската комисия", подчертава Плугчиева.

"България влиза в рецесия", обявява във в. "Пари" Николай Василев, министър на държавната администрация. Надявал се тя да бъде "плитка" и по-кратка.

Спасителното ни въже е валутният борд. Вторият ни приоритет е абсолютната стабилност на банковата система, казва министърът.

В интервюто Василев посочва, че тридесетината икономисти от НДСВ са предложили България спешно да сключи предпазно, а не действащо споразумение с МВФ, за да получи подкрепа, ако се нуждае от нея.

"Стандарт" представя коментарите на двама наши финансисти по въпроса нужен ли е заем на България от МВФ.

Според Красимир Катев "Заем от МВФ ще е буфер срещу кризата". По думите му предпазно споразумение е необходимо поради една проста причина - пари се договарят и се вземат, когато не ти трябват. За да може в случай, когато ти потрябват, да разполагаш веднага с тях.

В България нещата ще започнат да се оправят едва към първото или второто тримесечие на 2010 г., и затова трябва да сме готови.

"Няма по-безумен ход от нов договор с фонда", категоричен е Емил Хърсев. Той задава въпроса: За какво са на българското правителство няколко милиарда евро заем, след като то е бъкано от пари, които няма право да харчи и които стоят в резерв? Освен това бюджетът е много ясно разписан, доста твърдичък е и гарантира приходи.

"Фермерите ни почват протести по гръцки - с блокада на границите", обявав от първа страница в. "Сега".

След няколко месеца безплодни преговори с правителството млекарите и тютюнопроизводителите решиха да последват примера на гръцките си колеги и днес ще блокират границите на България с Румъния и Гърция.

Млекарите получиха разрешение за блокадата от общините в Русе и Видин, а тютюнопроизводителите от кметството в Хаджидимово. Полицията обаче обяви протеста за незаконен.

"Според закона за движение по пътищата никой няма право да запушва пътна инфраструктура независимо къде. Не смятам, че трябва да допускаме нарушаване на закона", каза генералният комисар на МВР Павлин Димитров.

От своя страна лидерът на млекарите Андриан Цаконски заяви, че блокадата ще бъде безсрочна, въпреки че местните общини са разрешили протести само за 2 дни.

"От зависими политици не очаквайте "чисти ръце", казва в интервю за "Труд" Надежда Михайлова, която в момента е зам.-председател на Народното събрание.

"За съжаление такива има много и причините са в начина, по който се финансират предизборните кампании. Няма ли прозрачност и отчетност - всичко си остава празни приказки", обяснява Михайлова.

"Когато нямаш принципи, си готов да направиш абсолютно всичко - продължава тя. - Както НДСВ-БСП, те подмениха вота на хората. Подобни действия са и причина гражданите да отказват да гласуват. Ако ние от десницата направим подобно нещо сега, ударът на избирателите по нас ще бъде два пъти по-силен."

"БСП пита Конституционния съд за избори "2 в 1", отбелязва "Сега". БСП ще иска от Конституционния съд тълкувателно решение относно мандатността на Народното събрание.

Запитването ще отправят в най-скоро време 48 депутати от левицата във връзка с предложението на НДСВ за провеждане в един ден на двата вота - за национален и за европейски парламент, съобщи Корнелия Нинова след заседание на ИБ на партията. И вчера социалистите не излязоха с окончателно становище по въпроса.

Президентът Георги Първанов пък заяви, че ще се произнесе, след като види как ще завършат парламентарните инициативи, и отново пледира за схемата "2 в 1".

"ДСБ е против компенсации на спрени пари от Европа", съобщава "Труд". Парламентът да наложи мораториум върху всякакви опити на тройната коалиция да заменя спрените пари от еврофондовете със средства от бюджета.

Такова предложение ще внесат депутатите от ДСБ. Ако бъде отхвърлено, ще има преговори с опозицията за нов вот на недоверие, предупреди зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

"Ще искаме газ без посредници", пише на първа страница "Дума". България ще постави официално при посещението на президента Първанов в Русия въпроса за предоговаряне на договора за доставка на газ с "Газпром", съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

"НАП иска декларациите ни и на електронен носител", съобщава "Сега". Гражданите и фирмите да бъдат задължени да подават данъчни декларации освен на хартиен и на електронен носител. Това предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които предлага Националната агенция за приходите.

Според шефа й Мария Мургина така ще се засилят контролът и прозрачността. Мерките бяха обсъдени вчера на обществения съвет към вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева.

"Красива България" дава работа на 6400", отбелязва "24 часа". Новите работни места ще бъдат отворени до края на годината, а на 2600 от тях ще бъдат наети безработни. Очаква се трайна заетост да получат 1600 души. 4000 съкратени ще бъдат преквалифицирани. За целта са предвидени над 43,5 млн. лева.

"Каварна чака 1 млрд. евро инвестиции през 2009 г.", пише "Труд". Добивът на електричество от възобновяеми източници ще бъде в близките години приоритет на общината в Каварна. За тази цел се предвижда да бъдат заделени 1500 дка общински терени, които да бъдат предоставени чрез конкурс на инвеститори, които да монтират фотоволтаични панели.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 10 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 40 минути

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 3 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца