0

"Учители блокират центъра на София", информира вестник "24 часа". С митинги и шествия учители ще блокират центъра на София днес, съобщиха от единния стачен комитет.

Три шествия със стотици педагози ще тръгнат от различни точки в центъра на столицата и ще се съберат на митинг пред бившия Партиен дом, президентството и Министерството на образованието.

В Министерския съвет и Народното събрание ще бъде внесена декларация срещу бездействието на властта. Среща с председателя на парламента и премиера поиска стачният комитет. И преговорите в сряда между синдикатите и иминистрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски приключиха без споразумение.

"Властта трябва да влезе в час", призовава от страниците на "Труд" Константин Тренчев, лидер на КТ "Подкрепа". Според него в подхода на властта към стачката на учителите са направени груби и принципни грешки.

"Класика в политиката е най-големият началник да говори по-късно, за да може ако някой по веригата сбърка, да изгори като бушон, а този на върха на управлението да запази оперативност. В учителската стачка се наблюдава точно обратното - премиерът се ангажира пръв с позиция, след което министрите му повтарят изговореното от началника си", заявява Тренчев.

И посочва, чеа всичко това е в разрез с принципите на елементарната политическа култура.

"Даскалска народна песен" публикува днес в. "24 часа" на последната си страница. Песента била съчинена от ученици в русенската гумназия "Гео Милев". В нея се пее:

"Седнале са ми седнале
дор два ми селски ергеня
Даниел, баш адвокатче
с Пламен, баш финансистче
да думат, че да наддумат
жални моми даскалици
и гладни момци даскали.
Но нали са министри дружина,
сториле - нищо не сториле
и хайде - седянка разтурят.
Пък даскали с мили душици
тежко са ми въздъхнале
и пак се сбират, сбират
да търсят, че да намерят
кураж, здрава подкрепа
барем от народа си български.
Па Даниел, баш адвокатчето,
и Пламен, баш финансистчето,
двама паралии юнаци,
всичката са я свършиле,
та накривили калпаци -
не ги е хич еня двамина,
че с будителите народни
тъй да се гаврят не бива,
нито че в наший опакий край
опаки всичко отива."

"Можем да сме щедри само ако има повече пари", заявява в интервю за "Труд" зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев:

"Всеки разумен човек си дава сметка, че двойно увеличение на заплатите в условията на валутен борд е сигурна стъпка към финансов крах на страната. В същото време съм убеден, че учителският труд трябва да бъде по-достойно възнаграден. Но ако всички бюджетни служители поискат същото, каквито заявки вече има, няма какво да спре България да се върне към времената отпреди 10 години."

"Бриго стреля срещу кабинета", пише "Труд". Червеният кандидат за кмет на София Бриго Аспарухов поиска във вторник вечерта оставката на министъра на образованието Даниел Вълчев и така на практика "стреля" по собственото си правителство.

"Аз заставам на страната на учителите и смятам, че всеки политик е силен тогава, когато дори да знае, че има право, намери сили да предаде решаването на проблема на друг", заявил Аспарухов на предизборно събрание.

Посъветвал Вълчев да преосмисли действията си, защото ситуацията се отразявала на политиката в цялата страна.

"Станишев: Оставките нищо няма да решат!", продължава по темата "Труд". "Кампаниите идват и си отиват, изборите минават. Държавата обаче трябва да остане", отсече вчера премиерът Сергей Станишев, помолен да коментира призива на Бриго Аспарухов.

"Десните искат вот на недоверие преди изборите", пише "Новинар". Опозицията започва събиране на подписи за вот на недоверие на кабинета, ако до петък премиерът Сергей Станишев не се яви в Народното събрание, за да бъде изслушан за кризата в образованието и стачката на учителите.

"Труд" пише, че депутатите от парламентарната просветна комисия са демонстрирали пълно пренебрежение към продължаващата над две седмици стачка на преподавателите.

"Народните представители се събраха, за да изслушат позициите на учителските синдикати и просветния министър Даниел Вълчев за протестите. Вместо това обаче, избранниците посветиха повече от два часа от времето си да разсъждават върху признаването на дипломите за професия. Идеята на самото събрание остана на заден план", отбелязва вестникът.

"Кой печели от генералския сблъсък" - отговорът за дуела Бриго-Борисов "24 часа" търси от двама социолози и политолог. "Мъгла на терена идната седмица", прогнозира Живко Георгиев.

В скандалната размяна на реплики той вижда само изтървани нерви. Когато така драматично и шумно се влиза в гореща фаза на избори, поне една седмица нищо не е ясно. Нито дали ще има балотаж, нито кои ще са участниците в него.

"Двама се карат, Заимов да се активира", препоръчва Михаил Мирчев. Според него това е въпрос на достойнство на двете десни партии в София. А по-високият процент за Заимов означава повече сини общински съветници.

"Измислено е в щабовете", подозира Васил Гарнизов, политолог. Според него скандалът има за цел да вкара Аспарухов в главното течение, защото не може да влезе в него с програма, политическа подкрепа или визия за града. Щабовете добре са хванали това - как да създадат усещане, че има избори.

"Предимствата на ГЕРБ се изчерпват", коментира "Монитор". Посочва се, че ГЕРБ печели не с идеи, а единствено с популизъм, свързан с провала на българската десница и с надменното поведение на партиите от тройната коалиция към електората.

"Румен Петков и опозицията срещу агенция "Сигурност", пише "Сега".

"Стаените противоречия между управляващите за бъдещата Национална агенция "Сигурност" (НАС) избиха на повърхността вчера, когато парламентът обсъди на първо четене закона за българското ФБР. Според текстовете му НАС се структурира на базата на отделяне на Национална служба "Сигурност" от МВР, на военното контраразузнаване от военното министерство и на Агенцията за финансово разузнаване от финансовото ведомство," пояснява вестникът.

И подчертава, че министърът на вътрешните работи Румен Петков заявил, че няма нищо общо със закона като дал да се разбере, че не споделя идеята на премиера Станишев НАС да бори корупцията по високите етажи на властта.

"Може и да съм Дон Кихот на парламента", е озаглавено интервю в "24 часа" със зам.-председателя на Народното събрание Филип Димитров. Преди дни се заговори, че най-вероятно той ще бъде издигнат за представител на България в Европейския съд по правата на човека. Ето и неговата реакция:

"Хората по света стават съдии в края на своята кариера, когато успеят да докажат, че, от една страна, могат да поемат отговорности и да проявяват инициативи. От друга страна, могат да спазват определена степен на последователност, която да им помага, прилагайки закона, да не се поддават на други странични изкушения."

Всички вестници приветстват новината от Брюксел, че 200 млн. евро идват от ЕС за 79 106 земеделци приез следващите месеци.

"България отбеляза добър напредък и създаде интегрираната си ситема за администриране и контрол. Остават някои слабости, но имаме и уверение, че те ще бъдат отстранени преди стартирането на първите плащания" цитирана е Мариан Фишер-Боел, земеделски еврокомисар.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen