0

"291 л/кв.м = 8 мъртви, издирват 15" - "24 часа", "Поне 7 жертви в Разградско след чудовищен порой" - "Сега", "Удавяне" - "Труд", "Цунами глътна град" - "Стандарт", "Изпратиха четири БТР-а в помощ на населението в гр. Цар Калоян".

Под тези заглавия централните вестници от сряда информират за ситуацията в страната след падналите валежи.

Дъжд като в библейски потоп се изля оная вечер над гр. Цар Калоян край Разград.

291 л на кв.м, което се равнява на дъждовете, които падат у нас за половин година, препълнили два микроязовира и приливната вълна с височина 6 метра заля Цар Калоян, с. Писанец и пътя Русе-Варна.

6-има души са били удавени, 4-ма са обявени официално за изчезнали, но според местните в неизвестност са общо 15 души.

Други двама - свещеникът в русенското село Никово и мъж в Монтана също загинаха от обилните дъждове.

Няма съоръжение, което може да издържи подобна вълна, казаха от Гражданска защита.

Според Министерството на бедствията и авариите нищо не е могло да предотврати трагедията.

В Цар Калоян пристигнаха президентът Георги Първанов, социалният министър Емилия Масларова и министърът на бедствията Емел Етем. Те обещаха държавата да помогне на пострадалите с подслон, храна и пари.

Пороите докараха беди в цялата страна. Бедствено положение беше обявено вчера в Пазарджик след над 100 сигнала за наводнения.

Само за три часа в Монтана са се излели 137 л на кв.м. Двайсет процента от територията на града е наводнена. Пороят наводни домове, складове и подлези в Бургас. Десет шуменски села останаха без ток, 50 къщи са наводнени.

"154 дела срещу хора от властта", отбелязва "Труд". 154 дела срещу чиновници от различни етажи на властта, както и срещу депутати и магистрати, които се ползват с имунитет, са водени от прокуратурата у нас през първите 6 месеца на годината.

Заради престъпване на закона са обвиняеми над 10 магистрати, четирима народни представители, шефове на държавни агенции и фондове, кметове, служители в администрацията и др.

Седем депутати пък вече са стигнали до подсъдимата скамейка. Това сочи анализ за работата на прокуратурите в страната, огласен вчера.

"БСП не може да извади кандидат срещу Борисов", смята соцдепутатът Костадин Паскалев.

Пред "Труд" той заявява, че битката за кмет на София не е обречена. "Няма фаворит, защото не съм чул кой каква програма е предложил. А и засега има само един кандидат - Бойко Борисов.

Трябва да съм пределно ясен - аз не съм кандидат за кмет на София. Трябва да кажа със съжаление, че шансът за изграждане на сериозна кандидатура от левицата за София е изпуснат.

Необходимо е перфектно познаване на проблемите на столицата и ефективно използване на целия ресурс за развитието й. Може би колегите в София трябваше да се опрат на общинските съветници и там да търсят претендента."

"Пак "куц кон" ли ще издига БСП за кмет на София?", коментира "Сега". Според автора БСП няма шанс да спечели кметските избори в София.

Срещу силен кандидат като Бойко Борисов това е много трудно. С имената, които вече се въртят в публичното пространство, това ще е почти невъзможно.

БСП традиционно залага на "куци коне" за кандидати за кмет на столицата. Левите или избират твърдо партийна кандидатура, или пък издигат т.нар. консенсусна фигура, която уж трябва да привлече и по-дясно ориентирани избиратели. Резултатът и в двата случая е загуба.

"НДСВ издига три депутатки за вота", съобщава "Труд". Вчера заседава жълтият предизборен щаб. Участници разказаха, че са бистрели механизмите за издигане на царските кандидат-кметове.

До края на август местните структури трябва да изпратят до политическия съвет номинациите си. В общините, където жълтите активисти не са успели да се обединят около един фаворит, царското ръководство ще казва последната си дума.

Със сигурност обаче в големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна жълтите шефове ще решават кого да пуснат с кметската надпревара. Като възможни кандидат-кметици се споменават Антония Първанова за Плевен, Марияна Костадинова за Велико Търново, а за Кюстендил - Ваня Цветкова.

"Регионалните партии - силният играч на местния вот", показва изследване на социологическа агенция "Алфа рисърч", проведено между 27 юли и 2 август.

"Дневник" анализира основните тенденции, очертани от мониторинга на обществено-политическите нагласи - доминиращо недоверие към правителството, плавно нарастваща електорална подкрепа за ГЕРБ и значителен потенциал на регионалните листи в местния вот.

Подкрепата за ГЕРБ расте - през последния месец тя прибавя 1,4% привърженици предимно от областните центрове.

Подкрепата за БСП остава на равнището от юни - 17,8%, с тенденция към отлив на привърженици. Спад бележи и НДСВ - 2,6% от общия брой избиратели. Подкрепата за десните се запазва: СДС - 2,4%, ДСБ - 1,2%.

"Учителите обещаха стачка на 15 септември", отбелязва "Сега". Над новата учебна година за пореден път надвисна заплаха за провал, след като вчера и трите учителски синдиката обявиха, че за първи път вдигат обща стачка на 15 септември.

Лидерите на Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и Независимия учителски синдикат към КНСБ се срещнаха вчера с просветния министър Даниел Вълчев, за да обсъждат възможностите за увеличение на заплатите в средното образование.

Единственото искане на профсъюзите е скок на заплатите от 1 октомври до 1 януари догодина, така че общото увеличени на основните възнаграждения да е 100%.

Властта обаче е безкомпромисна - извън 10% увеличение на бюджетните заплати от 1 юли и бонусите за учители и директори други увеличения не са възможни.

"Цените вече стигнаха своя таван", казва в интервю за "Труд" Павел Кърлев, главен секретар на Федерацията на потребителите.

Той е категоричен, че скокът на цените е спекулативен, защото е икономически необоснован. "Искам да припомня, че през 1999 г. с приемането на Закона за защита на потребителите се отмени законът за борба със спекулата.

Прилагането на този закон беше трудно, защото изискваше участието на няколко ведомства, на полицията и общинските власти. Но вакуумът с премахването му не беше запълнен и това развърза ръцете на търговците."

Според Кърлев мерките, които може да вземе правителството са две - освобождаване на стоки от Държавния резерв и безмитен внос.
"Подкрепа": Кабинетът да отвори Държавния резерв", пише "Труд".

Правителството трябва да предприеме незабавни действия срещу драстичното нарастване на потребителските цени на хранителни стоки от първа необходимост, призоваха в декларация от КТ "Подкрепа".

Според нея кабинетът и компетентни ведомства трябва да реагират, включително чрез деблокиране на ресурси от Държавния резерв и осигуряване на конкурентен внос на селскостопански суровини.
"Спешни мерки срещу зърнената спекула", е водещо заглавие в "Монитор".

Правителството на Сергей Станишев може да спре спекулата със зърното и поскъпването на хляба и хранителните стоки от животински произход, ако гласува спешно мерките, предложени от Комисията за наблюдение и анализ на цените към МС.

На заседание двайсетте представители на министерства и потребителски организации предлагат изпълнителната власт да гласува попълване запасите от зърно на Държавния резерв с внос. Втората мярка за укротяване на спекулата е обновяване на наличните количества зърно.

По настояване на Федерацията на потребителите и на икономически експерти в мерките е записано правителството да настоява пред ЕК за разрешение за безмитен внос на пшеница и царевица от трети страни.

"Спекуланти помпат цените", заявява Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката. "Стандарт" цитира негово изявление: "В страната има достатъчно зърно. Дори остават около 200 хил. т, които можем да изнесем. Няма основание цената на пшеницата да е толкова висока, затова искаме Държавният резерв да внесе на по-ниски цени. Поскъпване има, защото търговците създават чувство за дефицит там, където го няма."

"Цели 42%: Имам земя, ама какво да я правя?", сочи социологическо изследване на "Галъп интернешънъл" и "24 часа", коментирано на страниците на вестника.

Резултатите в голяма степен разбиват представите за прехода в земеделието - че е свършил и се чакат само европейските пари, за да заработи то на двойна скорост.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 5 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 5 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 7 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 8 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 9 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 9 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 10 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 10 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 10 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 11 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 11 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 11 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 12 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 12 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 12 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок