0

Всяко трето дете е заченато по погрешка поради пропуснато приемане на таблетка или скъсан презерватив, сочат резултатите от мащабно изследване, проведено от специалистите по сексуално здраве от Новата кралска болница в Единбург.

Това според шотландските учени показва доколко двата пола контролират сексуален своя живот, независимо от това колко надеждни са съвременните средства за контрацепция.

Според изследването твърде често хората разчитат на случая вместо да вземат предпазни мерки, информира Zdrave.bg.

В проучването са взели участие 3000 бременни жени и още 900, които са се готвили да направят аборт. Почти 2/3 от бременните активно са опитвали да забременеят, всяка десета жена не е желала бременността, а всяка четвърта е раздвоена.

Проф. Анна Глейсир, един от авторите на изследването, смята, че "много от жените не умеят да използват контрацептивите, т.е. не се придържат към точното всекидневно приемане на таблетките".
Учените смятат, че е необходимо да се разработи нова стратегия, която да учи на правилна употреба още повече, че
че презервативите и хапчетата са най-разпространените методи на контрацепция, а ефективността на двата метода зависи от правилното им прилагане.

Според проучването, чиито резултати са публикувани в престижното медицинско издание The Lancet, най-добре било жените да използват методи на контрацепция с продължително действие (импланти и вътрематочни приспособления).

Кайе Уелингс, водещ специалист в областта на сексуалното здраве, отбелязва, че жените трябва да използват спирали или инжекции, които са ефективни средства против бременност. Много дами се страхуват да приемат таблетки и като резултат на това броят на нежеланите бременности се увеличава, отбелязва той.

Саймън Блейк, генерален директор на консултативен център, смята, че младите мъже също трябва да се просвещават, тъй като "те са половината от проблема и половината от неговото разрешаване".