0

Eвропа е косвено засегната от газовия конфликт между Киев и Москва. Русия осигурява 1/4 от потреблението на природен газ в Европа, а Украйна транзитира около 90% от газовия износ за европейските клиенти на Русия.

Старият континент произвежда около 60% от необходимите му количества, но нарастващото потребление го прави все по-зависим от външни източници, твърдят специалисти от газовия сектор.

На природния газ се падат 23,7% от общото потребление на енергия в Европа, на петрола - 44,7%, на електрическата енергия - 19,4%, съобщава Европейската федерация в газовия сектор "Юрогаз".

ЕС (без Кипър и Малта) е потребил 456 млрд. куб. метра природен газ през 2003 г. Около 10% от целия внос е под формата на втечнен природен газ, транспортиран с кораби.

Остатъкът се пренася по газопроводи. "Юрогаз" прогнозира, че потреблението на газ в 25-те страни членки на съюза ще достигне между 525 и 560 млрд. куб. метра през 2010 г. и между 590 и 640 млрд. през 2030 г., докато собственото производство на Европа ще намалее, увеличавайки нейната зависимост.

В същото време Сергей Куприянов, говорителят на руския гигант "Газпром", обвини Украйна, че е пристъпила към непозволено прибиране на газ, предназначен за европейските потребители.

В Украйна е създаден и вече работи оперативен щаб за разрешаване на газовия проблем начело с премиера Юрий Ехануров. Според данни на щаба "Газпром" е намалил транзитните доставки на газ за Европа.

Най-големият вносител на газ в Германия - "Е.ОН Рургаз" обяви, че засега не е засегнат от газовия конфликт между Киев и Москва, но предупреди, че не изключва ограничаване на доставките в бъдеще.

Доставките за Австрия са намалели обаче са намалели с 18%, твърдят от австрийския енергиен концерн "О Ем Ви".

Ръководството на компанията обаче смята, че страната е достатъчно подготвена за такава ситуация. Газовите хранилища в Австрия са пълни и резервите ще стигнат, за да бъдат покрити загубите от намаленото подаване на газ за продължителен период.

Ежегодно Австрия използва 8,6 млрд. куб. м природен газ. 59% от доставките й са от Русия, а останалата част внася от Германия и Норвегия или произвежда сама.

Доставките за Румъния са спаднали още по-сериозно - с 25%, съобщи румънският министър на икономиката Йоан-Кодруц Шереш пред частния телевизионен канал "Реалитатеа ТВ".

Нашите запаси от газ са достатъчни и потреблението няма да бъде засегнато, каза Шереш.

Унгарският внос на природен газ от Русия през Украйна пък е намалял с повече от 40%, съобщи унгарската енергийна компания МОЛ. Компанията обяви, че ще намали с подобен процент транзитните газови доставки за Сърбия и Черна гора и за Босна и Херцеговина.

Газовите доставки от Русия са намалели главно поради спада в налягането в газопровода, който преминава австрийско-унгарската граница, уточни говорителят на МОЛ Шандор Кантор.

Компанията препоръча на големите си клиенти да преминат към потребление на петрол, ако това е възможно.

Икономическият министър на Унгария Янош Кока каза, че, макар и значителен, спадът в газовите доставки няма да доведе до налагането на допълнителни ограничения, освен ако не се влоши времето, което в момента е меко за сезона.

Вносът на природен газ от Русия в Хърватия е намалял с над 30 % и министерството на икономиката заяви, че има достатъчно резерви само за две седмици. Хърватия произвежда около 60% от природния газ, от който се нуждае, а останалата част внася от Русия.

Вносът от Русия в момента е спаднал с 33%. С оглед на сегашните метеорологични условия и на нашите доставки от газ, ние не предвиждаме прекъсване в подаването за домакинствата в следващите 7-15 дни, съобщиха от министерството.

Оттам обаче предупредиха, че продължително намаляване на вноса може да предизвика проблеми, тъй като вероятно е невъзможно да се намерят алтернативни доставчици, а ако се намерят, те със сигурност ще бъдат по-скъпи.

Мощностите за производство на природен газ в Норвегия - най-големия износител в Западна Европа - работят с пълния си капацитет, но страната не може да запълни недостига в Централна Европа, предизвикан от спирането на руските доставки за Украйна, заявиха официални представители и производители.

В момента Норвегия доставя на Германия, Франция, Белгия и Великобритания почти рекордните 270 млн. куб. метра газ на ден. Енергийни представители заявиха, че има възможност за транспортиране на повече газ, тъй като капацитетът на системата е около 280 млн. куб. метра дневно, но по-голямо производство е невъзможно.

Австрийският вицеканцлер Хуберт Горбах заяви, че не е спешно да се прибягва до посредничество на ЕС в газовия конфликт между Русия и Украйна. От вчера Австрия е ротационен председател на ЕС.

Украинските и руските ръководители трябва да се разберат на най-високо равнище за уреждането на този спор. ЕС ще вземе отношение само ако кризата се задълбочи.

Доставките на газ за ЕС в никакъв случай не са застрашени, се казва в изявление на канцеларията на Горбах. Тази сутрин опозицията настоя австрийското правителство на десницата и крайната десница да се намеси в по-голяма степен в газовия конфликт.

Държавният департамент на САЩ също изрази загриженост заради решението на Русия да преустанови доставките си на газ за Украйна.
Съжаляваме за руското решение да бъде прекратена доставката на газ за Украйна, което би могло да окаже влияние върху газовите доставки за други места в Европа, заяви говорителят на Държавния департамент Шон Маккормък.

По думите му такава стъпка създава несигурност в енергийния сектор в региона и повдига сериозни въпроси за използването на енергията за оказване на политически натиск.

Газоподаването за България засега е нормално, страната ни има резерв за три месеца, съобщиха от "Булгаргаз". Трябва обаче да се има предвид, че през почивните дни потреблението е намалено, тъй като не работят някои от големите промишлени потребители, съобщиха от дружеството.

Според представител на компанията, тя е обезпокоена от създалата се ситуация между Русия и Украйна, но се надява проблемът да се разреши бързо, за да няма ограничения, както за страните от Западна Европа, така и за България.

В Закона за енергетиката се предвижда ограничителен режим в случай на необходимост, като ограниченията се налагат последно на потребителите, които нямат алтернативно гориво.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 18 минути

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 1 час

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 1 час

Ета Аквариди достигат своя пик

<p>СЗО предупреди: Това ще предизвика &quot;кървава баня&quot;</p>

СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика "кървава баня"

Свят Преди 1 час

В момента в граничния град са подслонени над 1,2 млн. души, като много от хората не могат да отидат другаде

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 9 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 10 часа

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 10 часа

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 11 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 12 часа

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 12 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 14 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 14 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

България Преди 15 часа

ЕЦБ приветства предвидените текстове в законопроекта

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 16 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 16 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения