Е вропейските вина са изправени повече от всякога пред конкуренцията на страните от т.нар. Нов свят. Става дума за вината от Южна Америка, Калифорния, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия.
Вината от там все по-често присъстват на трапезата на европейците - такъв е случаят и в Австрия. Преди 13 години винопроизводителите от областта Бургенланд в източната част на страната основават асоциация, за да устояват на все по-глобализиращия се пазар.
Общо 60 винари от Бургенланд са избрали да плащат по 1500 евро годишно на френския енолог от Бордо Филип Рику, за да ги консултира в работата им от отглеждането на лозята до получаването на ценната напитка.
Йозеф Зайлер е един от членовете на асоциацията и признава, че усеща ползата от обективното мнение на френския специалист. Той признава, че като винар не разбира всичко и когато е изправен пред проблем се налага да търси решението му.
Целта, която сме си поставили, е да произвеждаме по-фини вина и да развиваме фирмата си, като повишаваме качеството и нещата вървят по-скоро добре, казва Зайлер.
В крайна сметка
винарят е този, който взима последното решение
Енологът Филип Рику споделя: "Не съм аз този, който решава какъв да е купажа. Аз давам на винаря ключа, показвам му възможностите, с които разполага, за да промени донякъде виното си, но той сам взима последното решение, защото това е неговото вино и е изключително важно да знае как да отговори на евентуални критики. Винарят познава най-добре тероара, той обработва лозята ежедневно, а ние сме тук за да му помогнем да вземе най-доброто решение."
Според Рику важното за австрийските производители е да развиват местните си сортове, за да могат да устоят на унифицирането на вината по света.
Местните сортове в Бургенланд са три червени: блауфренкиш, сен лоран и цвайгелд. С тези сортове Бургенланд започва да прави впечатление на международната винарска сцена.
В Румъния производителите също искат да наложат вината си на международния пазар.
Страната се нарежда на
шесто място по производство на вино в Европа,
но качеството все още не отговаря право пропорционално на количеството.
През последните години обаче се наблюдава истинска революция - качеството се повишава, а производителите печелят все повече медали на международните изложения. До голяма степен заслугата за тази промяна се дължи на чуждестранни инвеститори.
След падането на Чаушеску лозята в Румъния са изтощени и зле поддържани.
Първият чуждестранен винар, който решава да инвестира в страната е французинът Ги Тирел де Поа, през 1994, а след това идва ред на британци, италианци, германци, холандци и датчани.
Освен свежи средства, всички те носят със себе си нови умения, техники за отглеждане на лозята и винификация, както и маркетинговите си стратегии.
Заради винена си история и добро съчетание на климат и почви България също е обект на интерес от чуждестранни инвеститори.
Именно тероарът, или съчетание на климатични и почвени условия, води чуждите инвеститори у нас. Предизвикателството пред тях е
модерното производство на бутикови вина,
по което се увличат и български производители.
Два успешни проекта - винарските изби "Беса Валей" и "Миролио", говорят за сериозни ангажименти в тази посока. Разбира се, чуждите инвеститори в лозаро-винарството преследват собствените си интереси, но това, което носят като ноу-хау, не е за подценяване.
Тези, които инвестират у нас, са наследници на дългогодишна традиция във винопроизводството. Основни акционери в "Беса Валей" са граф Стефан фон Найперг, собственик на 5 замъка с винарски изби във Франция и Карл Хайнц Хауптман, изпълнителен директор на "Европа кепитъл мениджмънт".
Повечето български винарски изби нямат собствени лозови масиви и не могат да контролират качеството на гроздето.
Част от лозята в България не отговарят на изискванията на европейския пазар за качествено грозде.
Не случайно двамата собственици на "Беса Валей" са избрали Огняново в Пазарджишка област, защото варовитата скала, която се намира под почвения слой, попива влагата, главният причинител за маната по гроздето.
Хълмистата местност и ветровитото място са ключа към получаване на качествено грозде. В миналото лозята у нас бяха разположени в равнините, за да може по-лесно да бъдат обработвани от земеделската техника.
В резултат на това повечето от лозята
не отговарят на европейските изисквания за качествено грозде
и оттам за качествено вино.
Текстилният милионер Едоардо Миролио се базира на опита си от родната Италия, където притежава избата "Тенута Карета".
Качеството на продукцията се гарантира не само от италианската технология на винопроизводство, но и от модерната лаборатория, уникалния гроздо-комбайн и собствената метеорологична станция.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!