0

"Станишев: Бюджетът е малко одеало, настиват ти краката", цитира "Труд" образното сравнение на премиера, който описа вчера в парламента ситуацията с недостига на средства за справяне с наводненията. Народното събрание гласува следобед предложението на десницата за вот на недоверие на кабинета.

С гласовете на Коалиция за България, НДСВ и ДПС то бе отхвърлено. Всички десни партии гласуваха "за" вота, подкрепиха го и петима независими избранници, а един се въздържа.

"Този дебат не роди нови идеи, той не бе навременен", обобщи накрая Станишев. "Пробитата защита на правителството" е озаглавен коментарът в "Труд" по повод вота.

Вестникът посочва, че в пленарната зала опозицията говори конкретно за неизпълнени задачи и свърши своята работа. В своя защита правителството трябваше да покаже, че значителните средства на данъкоплатците, изразходвани от миналия август насам, са използвани разумно.

По право и по задължение тази задача трябваше да изпълни Емел Етем. Според коментатора тя обаче се е провалила:

"Все пак и все още Станишев не е обречен. Но трябва да започне да се държи като истински премиер. Има управленски инструменти да накара министрите да вършат работа и да поемат отговорности."

"Парламентът се вълнува, весело шуми. Бум!", е озаглавен анализът в "24 часа" от проф. Драгомир Драганов. Коментират се изказвания на депутати по време на дебатите около вота на недоверие.

"Има обръч от фирми и този обръч краде парите за бедствията. С което вероятно създава още по-голямо бедствие. Но след като БСП упорито отказва да признае, че парите за бедствията се крадат главно от фирми около ДПС, най-логичният извод е, че ДПС и БСП са в един и същи "обръч", заключава той.

"И ден почивка сега е грях за депутатите", коментира "Стандарт". Повод е решението на депутатите да не работят на Разпети петък.

"Че по канон християните не трябва да работят на този ден, е ясно. Обаче за християните у нас денят е работен. За себе си народните представители промениха този факт с гласуване след поредния скандал в пленарна зала. И веднага у всеки избирател възникна въпросът - дами и господа, депутати, вие по християни ли сте от всички нас?", пита авторът.

"Първанов: Веднага нов закон за кризите", отбелязва "24 часа". Парламентът трябва още сега да се заеме със създаването на модерен устройствен закон за управление на кризи. Това призова вчера президентът Георги Първанов, след като обиколи засегнатите от наводненията места в Силистренско.

Като приоритет го посочи и премиерът. Станишев съобщи, че проектът е готов и предстои да бъде внесен в Народното събрание.

"За доказана корупция няма "изтекъл срок", казва в интервю за "Земя" депутатът от Коалиция за България Пламен Ранчев и добавя: "Аз не мисля, че Европа може да бъде омилостивена с депутатски имунитети.

Трябва да има реални резултати в борбата с организираната престъпност както по разкриването и предотвратяването на престъпления, така и по произнасянето в съда на ефективни присъди на престъпници, и то от висок ранг. Включително и присъди за тези, които са извършили престъпления, докато са били по високите етажи на властта."

"Потопът - по-малкото зло" е озаглавен анализът в "Сега". Хората рискуват живота си, но остават докрай в наводнените си къщи, за да ги бранят от мародери, подчертава вестникът и допълва в критичен тон:

"Престъпността е най-голямото зло в България през годините на преход, показва най-общият анализ на състоянието на страната. Драстичното обедняване на народа не се дължи нито на природно бедствие, нито на война, а на вилнеещата престъпност, отгледана и закриляна от предаващи си щафетата правителства, които взаимно замитат греховете си."

"Няма да искат имунитета на Чернев, признал, че е лъгал", съобщава "24 часа". Признанията на Павел Чернев най-вероятно ще го освободят от наказателна отговорност, коментира вчера главният прокурор Борис Велчев.

По думите му ако лидерът на "Атака" Волен Сидеров е подбуждал някого към лъжесвидетелстване и това бъде установено, няма съмнение, че ще трябва да понесе своята отговорност.

"Атака" подкрепи лидера си срещу Чернев", съобщава "Сега". 60 координатори на "Атака" дадоха подкрепата си за лидера Волен Сидеров по време на честванията на първата годишнита от създаването на партията.

Стана ясно, че предложението за изключването на Чернев е внесено от столичната организация във вторник вечерта. Той е нежелан в партията си заради нелоялно отношение и налагането на двоен стандарт.

"В левицата предстоят трансфери", прогнозира "Труд". Според анализаторите настъпило е време червената членска маса да се определи точно в коя част на лявото застава и подобно на десните да избере цветовия си нюанс.

Поне три леви формирования са на път да запълнят оголената най-лява част в политическото пространство и да разбунят Коалиция за България.

"Патриотична левица", "Единение на социалдемократите" и "Социалдемократи за обединена левица" са работните наименования на бъдещите формации. Допуска се, че за следващите избори Коалиция за България може да се разпадне.

"Президентски страсти без корона", прогнозира "Сега". Симеон Сакскобургготски едва ли ще се кандидатира за президент, смята изданието.

Като една от причините се посочва, че той няма големи шансове да спечели народния вот. Левият електорат, този на ДПС и националистите отнапред компрометират подобна амбиция.

Друг въздържащ фактор е комисията "царски имоти", която държи ключа към окончателното решение на този проблем. Нескритата цел на БСП е да държат царя в шах, за да са мирни и царистите преди вота.

В крайна сметка за предстоящите президентски избори НДСВ не разполага със силен конкурент на Георги Първанов.

"В името на национализма са правени престъпления", казва в интервю за "24 часа" проф. Андрей Пантев и обяснява: "Защото "защитата на национални интереси" често означава и противопоставяне срещу други такива, за които също ще ви поднесат основания.

Затова намирам, че дълбоките национални различия, наслоени в продължение на столетия, социалната несправедливост, която шества като житейска философия днес, не може да бъде преодоляна с бюрократичните методи на обединение и глобализация. Напротив, тези състояния тепърва ще излъчват и предизвикват съпротива", смята известният историк.

"Платеното обучение е шанс за образователната ни система", смята ректорът на Софийския университет проф. Боян Биолчев. В интервю за "Монитор" той казва:

"В България не трябва да се намалява бройката на студентите в нито една област. За мен интелигентен човек, дори и да не работи, не е безработен. Той е потенциално използваема величина на нацията. Ужасявам се от нация, в която бройката на висшистите е така спазена, че количеството на простаците никога да не се нарушава."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 15 минути

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 40 минути

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 2 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 2 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 2 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 2 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 3 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 11 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 11 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 12 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 13 часа

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 13 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Любопитно Преди 13 часа

Това ще се случи на 14 май