0

П роблемите с образувалите се поледици е една от основните теми в днешните издания.

"Магистрали на режим", съобщава от първа страница "Стандарт". От днес аутобаните минават на режим, сутрин и късно следобед, когато се образуват жестоки поледици, движението по опасните участъци се забранява, пише изданието.

Заради заледените пътища и минусовите температури над 110 училища в цялата страна не отвориха врати вчера, посочва вестникът.

По-скоро Господ може да е виновен, отколкото някой управник, коментира "Стандарт" в материал "Чистите ръце на бедствието".

"Гласят нов вот срещу властта заради снега", съобщава "Труд". Преговори за внасяне на вот на недоверие срещу кабинета щял да инициира депутатът от ОДС Яне Янев.

Основният мотив бил "бездействието на правителството, довело до нарушаване на обществения ред и застрашило живота и здравето на хиляди българи" след падналите снегове.

"Малка глоба и голям подарък за бизнесмените с боклука", е челното заглавие на "Сега". Той информира, че кметството е глобило вчера с 31 800 лв. концесионера заради зле почистените след първия снеговалеж улици, но е изразило готовност да му увеличи парите за тази година с 5 млн. лв.

Новият собственик на концесиите за чистота "Новера" е поискал 20% увеличение на единичните цени на услугите през 2008 г. Договорът позволявал актуализация при натрупана годишна инфлация над 3%.

Не приемаме в пълен размер претенциите на концесионера, коментира зам.-кметът на София Минко Герджиков. Общината все пак отчитала правото на фирмата да иска актуализация и е заложила 10% скок на цените.

"Политически аспекти на снеговалежа: мисловен експеримент", е озаглавен материал в приложението "Наблюдател" на "Сега". Авторът анализира ситуацията в хипотетична държава - Хипотеландия, и как партиите в нея реагират на проблемите след обилния снеговалеж.

"Спасителите бяха на сок на Нова година", казва пред "Труд" Андрей Иванов, директор на "Гражданска защита" към Министерството на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи.

От началото на годината отрядите на министерството работиха на непрекъснат режим, почиваха на работните си места, посочва той. Иванов отбелязва, че още на 31 декември от министерството са алармирали оперативните дежурни в общините и областните управи, че най-тежката обстановка ще бъде на 2 януари.

"В кабинета щяло да има рокади до 15 февруари", пише "Труд". Според вестника тримата лидери в управляващата коалиция - премиерът Сергей Станишев, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и лидерът на ДПС Ахмед Доган, уговорили рокадите на среща в първите работни дни на новата година.

Според мълвата Нихат Кабил (ДПС) ще поеме екологията от Джевдет Чакъров, а Чакъров, който е лекар по професия - здравеопазването, допълва изданието.

Министърът на образованието Даниел Вълчев също щял да се раздели с поста си, но според "Труд" е по-вероятно е самият той да подаде оставката си.

"Министрите на НДСВ са сред най-силните", заявява пред "24 часа" заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев. Винаги дори и нашите опоненти са признавали, че НДСВ има много сериозна банка кадри, коментира той.

На въпрос има ли според него физиономия парламентарната група на БНД Велчев отговаря, че има физиономии, но ако може да се говори за общ знаменател, той се свежда до отстъплението на идеите, с които хората от НДСВ са влезли в политиката през 2001 г.

"На БСП й предстои избор - между отварянето и рутината", отбелязва пред "Дневник" секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов. Той обяснява спада на доверието в БСП сред традиционни привърженици с факта, че в БСП съжителстват няколко типа нагласи.

Една трета от избирателите са с носталгичната нагласа към времето преди 1990 г. , те започнаха да разбират, че БСП няма такива цели и не виждат мотив да я подкрепят, коментира той.

Втората причина е, че много хора, особено в активна възраст, усещат, че от тях нищо не зависи, смята Николов. За управляващата коалиция той посочва, че без нея нямаше да се запази стабилността.

"Политически чудеса не се чакат през 2008-а", прогнозира в материал за "Труд" социологът Живко Георгиев. Той определя като най-амбициозната задача на Сергей Станишев през 2008 г. да възвърне доверието в кабинета.

Симеон Сакскобургготски ще има основна грижа да спре процесите на разпад в НДСВ, а Бойко Борисов ще направи всичко възможно, за да доразвие своите и на ГЕРБ успехи, коментира Георгиев.

Според него десницата в България и особено СДС ще положи сериозни усилия да се върне в голямата политическа игра.

Военна прокуратура ще провери главния секретар на МВР дали има финансови интереси в наркоканалите, пише "24 часа". Самият главен секретар на МВР Валентин Петров поискал това вчера с писмо, след като отстраненият зам.-директор на полицията в Разград Тодор Димов го обвини в това.

Петров нарече смехотворни обвиненията, че имал лични интереси в производството и трафика на амфетамин и хероин, както и че МВР прикрива наркотрафиканти, посочва "24 часа".

Новата наредба за цените на лекарствата не ги намалява, даже в големите градове много препарати поскъпват, цитира "24 часа" мнението на Габриела Вутева, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Съсловната организация призова аптеките да протестират срещу новите условия със затваряне от 12 до 13 часа днес. Досега имаше нерегламентирани отстъпки по веригата от производителя до търговеца на дребно, но вече ги няма и цените се вдигат, смята Вутева.

"Болничните влязоха в параграф 22", пише от първа страница "Дневник". От НОИ вчера обявиха, че не могат да плащат обезщетенията в тридневен срок след получаването на болничния лист, както нареди тричленен състав на Върховния административен съд.

От НОИ са внесли молба за отмяната на това решение, но са пропуснали двуседмичния срок за обжалването и от края на миналата седмица то е в сила, посочва изданието.

"Пети ден Азовско море не дава българите", пише "Труд". Пети ден поред 7 българи от потъналия кораб "Ванеса", както и украински лоцман, продължава да са в неизвестност.

"Нещастен случай е основната версия за потъването на "Ванеса", допълва темата "Сега".

"С възродителния процес изгубихме много милиарди", коментира в интервю за "24 часа" Ахмед Юсеин от ДПС. Къде отидоха парите, които се даваха за пропаганда, за учители, за агитационни материали? Този срамен процес продъни бюджета на държавата, заявява той.

Юсеин обяснява изявлението си, че натискът върху турското малцинство в България продължава и през 2007 г., направено в края на миналата година на възпоменателен митинг за жертвите на възродителния процес в с. Могиляне, .

След като видяха, че "Атака" си получи политическия келепир от антитурско поведение, и други партии се полакомиха, коментира той.

"България се нуждае от свой Договор за реформи", анализира в "Монитор" социологът Антоний Гълъбов. През първата си година в обединена Европа българското общество осъзна дистанцията, на която се намира от прокламираните ценности и права на европейското гражданство, посочва той.

"Цените ще паднат при четвърти GSM", казва в интервю за "Труд" д-р Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

От гледна точка на конкурентната среда е нормална появата на четвърти оператор, очаквам, че той ще свали още повече цените на услугите и ще повиши конкуренцията, посочва Божков.

Ще чуем всички страни, преди да решим окончателно какво ще правим, допълва той. Божков информира още, че при ползване на услугата преносимост на номерата абонатът ще заплаща еднократно 5 лв., а вероятно приемащата страна ще плаща на предаващия номера оператор 20-22 лв.

"Поне с 15% поскъпват жилищата до края на 2008 г.", е челното заглавие на "Монитор". Той се позовава на управителя на "Явлена" Страхил Иванов. Надявам се ипотечната криза в САЩ да не засегне нашия имотен пазар, допълва Иванов.

Голяма данъчна секира надвисна над главите на столичани още в първите дни на Новата година, вчера стана ясно, че общината обмисля данъците върху сградите и автомобилите да скочат с близо 25%, съобщава от първа страница "Труд".

Предвижда се таксата за разрешително за строеж да се повиши с 50% и от 14 да стане 21 лв. на кв. м. От концесионера "Софийска вода" пък обявиха, че ще поискат от март 1,02 лв. за вода, при досегашни 0,88 ст., съобщава вестникът.

"Вдигаме налозите за сгради и коли", съобщава пред "Стандарт" зам.-кметът на София Минко Герджиков. Той прогнозира, че няма да има повече проблеми от страна на Суходол във връзка с боклука на София.

Герджиков посочва също, че тази година ще се финализират преговорите с германо-българския консорциум и ще започне изграждането на завод за боклука на столицата.

"България ще стане рай за българите", отбелязва пред "Монитор" Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

Все още нямаме стратегия за развитието на българския туризъм, смята той. Според мен трябва коренно да се измени политиката в туризма по отношение рекламирането на курортите ни и да се обърнем с лице към българските туристи, коментира Драганов.

Петата поред кампания на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която е под патронажа на президента Георги Първанов и съпругата му, събра към вчерашна дата 3 604 430 лв., пише "Труд". Това е рекорд в петгодишната традиция на кампанията.

"Ще садя домати, щом изляза от затвора", казва пред "Стандарт" 74-годишният Илия Николов- Баровеца, прототип на героя на Тодор Колев във филма "Опасен чар", който и до днес е в Софийския затвор.

Това не е толкова филм за моя живот, колкото комедия, но животът ми не е комедия, коментира той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 9 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 11 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 13 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 14 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 15 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 16 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 16 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 16 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 17 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 17 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 18 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 18 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 19 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 19 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите