12

В навечерието на подписването на споразумение между България и САЩ за съвместно използване на военни съоръжения у нас, американският посланик в София Джон Байърли категорично заявява, че "това са изключително тренировъчни обекти".

В голямо интервю за в. "Дневник" посланикът напомня вече известното: "Ново село ще бъде основното място за българско-американски учения, чиято цел е да се подобри оперативната съвместимост на нашите сили. Безмер, Граф Игнатиево и Айтос ще служат като логистични врати за хора и товари, пристигащи за ученията в Ново село."

Споразумението урежда начините, по които американски части ще идват на ротационен принцип и в рамките на няколко месеца ще се обучават с българската армия. Както и в момента, в бъдеще това ще са български бази под командването на български офицери и над тях ще продължи да се развява българското знаме, казва Джон Байърли.

Първите американски части ще пристигнат в България най-малко след една година

- някъде в края на 2007 или началото на 2008 г., допълва посланикът на САЩ.

И напомня, че американските части ще идват, ще се обучават с българите и ще се връщат в местата на постоянното си базиране. Това няма да са обекти за постоянно разполагане на американски части, с изключение на съвсем малък брой хора от поддържащия персонал.

Основната задача на тези обекти е да се позволи на армиите на двете държави да се обучават заедно за новия тип мисии, които ние като съюзници в НАТО ще се наложи да извършваме в идните години, казва посланикът.

Военните в САЩ и България като членове на НАТО носят отговорност да трансформират отбраната в унисон с промените, които се извършват в алианса. Това означава частите да бъдат по-мобилни и да могат да действат по-добре заедно. Споразумението и възможностите, които то визира за съвместно обучение, ще позволят на българските военни да получат много по-голям опит за такъв вид операции, каквито на членовете на НАТО все по-често ще се налага да извършват, обяснява Джон Байърли.

И добавя: "Днес български части има в Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина, Косово и на всяко от тези места те изпълняват различни по характер мисии. След споразумението армията ви ще може да се обучава на ново по-високо равнище заедно с американската по начин, който е полезен и за двете страни.

Знаете, че имаме глобални отговорности за сигурността по света и очевидно разположението на силите, което имахме в Европа след края на студената война и дори в началото на това десетилетие, беше по стар модел и свързано със

съветската заплаха, която вече не съществува.

Трансформацията, през която преминава сега американската армия, цели да може да се отговаря на нови заплахи.

Предизвикателствата на ХХІ век са свързани с международния тероризъм, но и с нужда бързо да се реагира при хуманитарни катастрофи - например след тежкото земетресение в Пакистан, при което бяха ангажирани сили на НАТО, посочва посланикът.

Той напомня, че НАТО е в процес на определяне на няколко нови роли. "След падането на комунизма съюзът навлезе във фаза на промяна на структурата на членовете си и на справяне с някои проблеми, които все още съществуваха в Европа. Енергийната сигурност е една от новите мисии, към които гледа съюзът.

В отговор на въпрос на "Дневник" посланик Байърли пояснява, че след подписването на споразумението през идните месеци ще има допълнителни консултации по подробности за данъчното облагане, пресичането на границите и др.

На въпроса

докъде се простира българският суверенитет

и дали ще могат български представители да инспектират какво се разтоварва на пристанище Бургас или от товарните самолети на Пентагона, какво се превозва с камионите и кой пътува в автомобилите, посланикът на САЩ отговаря:

"Текстовете са пределно ясни - създава се механизъм за консултации, в рамките на който се поставят въпросите, засягащи националния суверенитет и интересите и позицията на двете страни. Във военните съоръжения и във всичко, свързано с тях, няма да се случи нищо, което не е известно на българските власти".

На въпроса дали от тези съоръжения ще могат да се предприемат военни действия срещу трети страни, например в Близкия изток, Джон Байърли подчертава, че българското правителство е сторило много "за разсейването на митовете и погрешните интерпретации за т.нар. американски бази, които всъщност не са никакви американски бази".

"Лично аз пътувах до Безмер и Ново село, срещнах се с кметовете в района и обсъждахме какво ги притеснява, какво ги питат хората. Разбрахме, че основно притесненията са свързани с това какъв ще е ефектът за околната среда. Затова надълго и нашироко обяснихме, че

американските екологични регулации са много строги, в някои случаи дори по-строги от местните.

Хората се интересуваха от икономическия ефект - ще имат ли полза, ще се ремонтира ли инфраструктурата. Отговорихме им, че такива ремонти ще има най-вече вътре в базите, които си остават българска собственост дори след като американските части си тръгнат.

Но неизбежно ще трябва да се поправят шосетата и жп линиите, водещи към базите. Очакваме в следващите няколко години да инвестираме десетки милиони долари в модернизирането на инфраструктурата. Български фирми ще могат да се състезават за част от тази работа и ако отговорят на стандартите, ще ползват преференции - това е записано в текста на споразумението", казва американският посланик..

Той съобщава, че посолството, заедно с Американската търговска камара, планира голям семинар през юни в София, на който ще бъдат поканени всички заинтересувани общини и компании.

"Ше обясним най-подробно как ще се кандидатства за договорите, как ще се сключват, кое ще е за изпълнители, кое за подизпълнители.

От Вашингтон ще дойдат експерти от Пентагона, които точка по точка ще разяснят как се прави всичко. Българските компании ще разполагат с цялата информация, за да могат успешно да се конкурират за поръчките", казва посланик Джон Байърли..

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 19 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 50 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни