0

О ткриването на новия парламентарен сезон се превърна в естествено продължение на дебатите около смените в кабинета в края на миналия. Управляващите се оплакаха, че очакванията към тях са прекомерно високи, а мандатът изтича, пише "Сега". Опозицията пък ги обвини, че вече са в предизборна кампания, и то за сметка на данъкоплатците. БСП ще работи за повишаване на доходите и качеството на живот на българите, за връщане на доверието на гражданите и по-качествено законодателство, увери новият й председател Ангел Найденов.

Пламен Моллов от НДСВ напомни, че промените в кабинета не бива да остават една абстрактна формула и да се сведат до съкращения на администрацията. Той призова да се ускори здравната реформа и промените в МВР. Правителството ще реализира пълен мандат, защото не залага на популизма, прогнозира Лютви Местан от името на ДПС. Той отбеляза колко са важни социалните реформи, но само в съчетание с повишаване на икономическата конкурентоспособност.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък констатира, че лошата новина е точно стартът на предизборната кампания, защото се почва година преди изборите, и то без правила, тъй като още не са приети промените в изборното законодателство.


"Коалицията само имитира дейност", е обвинението на Стоян Мавродиев, икономически експерт от ГЕРБ. В интервю за "Труд" той отбелязва, че социалистите все повече затъват в блатото на корупцията и организираната престъпност, на неспазване на никакви принципи и пълна некомпетентност в управлението.

Мавродиев е убеден, че това правителство няма никакъв потенциал нужните реформи за бъдат направени. Затова не очаква новият министър на здравеопазването да закрие губещите болници. Напротив, ще налива още пари в тях. Социалната министърка Емилия Масларова ще вдига със смешни проценти пенсиите и това въобще няма да се отрази на живота на възрастните. Пак ще обещават и пак няма да изпълняват.


"Парадоксалният социален вектор на правителството", е коментарът в "Сега". Посочва се, че днес България сякаш е сътворила някакво свое си социално-икономическо чудо - инфлацията бележи сериозен ръст, производителността на труда и доходите са все така ниски, но цари социална идилия. В основата на това разбирателство между управлявани и управляващи, е така дискутираната и обещавана "актуализирана управленска програма" на тройната коалиция. В която основен акцент, уверява ни премиерът Станишев, ще е социалната политика.

"Социалните" предизборни намерения на БСП не са толкова укорими, ако бяха подплатени и с други икономически мерки и не противоречаха на собствената й политика, провеждана три години. Но не са, поради което новият социален вектор си е чиста бутафория, смята авторът.


"Станишев в годината на умората", коментира "Труд". Примерният портрет на премиера Сергей Станишев година преди редовните парламентарни избори изглежда така. При всички обвинения за злоупотреби с власт на всички нива в управлението, Станишев запазва облика си на политик неоцапан в далавери. Той детронира от министерските им постове двама от най-силните политици в БСП - Румен Овчаров и Румен Петков.

Тръгнаха си огорчени, но никой не хвърли камък срещу него или срещу партията. При явното обтягане на отношенията президент премиер никой от тях няма да допусне това да се превърне в ябълката на раздора във властта. Колкото и да е критикуван в страната, в чужбина Станишев има реноме на стабилен политик. За минстър-председателят последната година от мандата ще се види удивително кратка. Защото ако иска втори мандат, той трябва да обърне обществените нагласи. А тенденцията у нас сочи умора и изхабяване на управленския екип точно в този период.

"Какво реално ще се промени в МВР", анализира "Сега". Подчертава се, че много от необходимите радикални промени в МВР не зависят само от новия министър. А и държава, построена върху такова вътрешно министерство с огромните му правомощия, трудно може да завие рязко. Затова е реалистично да се очакват промени на малки стъпки, и то в посока, която да реши няколко на пръв поглед простички неща.

 Полицията да пази преимуществено хората и имуществото им, а не политици, държавни сгради и посолства. МВР да не е чадър и контингент на престъпния свят, а негов враг. Подслушването и следенето да са способи за разкриване на престъпления, а не фабрика за компромати. Обществото да не се страхува от служителите на вътрешното ведомство и да не се чуди на имотното им благополучие на фона на оплакванията им от ниски заплати.

"Скача вноска "здраве", пада за пенсия?", пише "24 часа". Коментираното от месеци в управляващата коалиция повишаване на здравната вноска от 6 на 8% не е еднозначно прието в БСП, стана ясно след вчерашния червен пленум. Той се събра, за да чуе приоритетите на новите леви министри. Консенсусно е мнението ни, че вноската на децата до 18 г. /която се поема от държавата/ трябва да се повиши двойно - от 3 на 6%, и така да се изравни с тази на работещите и пенсионерите, обяви министър Евгений Желев. Така в системата ще се влеят около 80 млн. лв. Освен това левите ще настояват делът от БВП за здраве догодина да е до 5% при 4,2% сега.

Финансовият министър Пламен Орешарски подкрепял идеята за скок, но по варианти ще се работи през лятото. При всички случаи общата осигурителна тежест за хората няма да се повишава. Вицепремиерът Ивайло Калфин единсдтвен обяви, че БСП е за скок от 6 на 8% чрез преразпределение. Очаква се това да стане за сметка на падане на вноските за пенсия.

"Червени и жълти спорят как да контролират ДАНС", съобщава "Труд". Създаването на нова парламентарна комисия, пред която да се отчита ДАНС, ще е сред темите на сбирката на тройната коалиция в края на седмицата. Левицата иска това да е нов орган със статут на постоянна парламентарна комисия и вариантът бил тя за бъде оглавена от бившия вътрешен министър Румен Петков. В НДСВ обаче не са съгласни и настояват парламентарният контрол над ДАНС да се осъществява от подкомисия в рамките на настоящата комисия по вътрешен ред и национална сигурност, водена от депутата от НДСВ Минчо Спасов. Засега не е известна позицията на ДПС.


"Доган поиска 500 хил. гласа на изборите", разкрива пред "24 часа" проф. д-р Людмил Георгиев, член на Централния съвет на ДПС. Той преподава етническа, политическа и екзистенциална психология в СУ "Св. Климент Охридски". По думите му: "Световно известен факт е, че ако има партия в България, която не се притеснява от избори по всяко време, това е ДПС.

 На последния Централен съвет Ахмед Доган постави задачата от 500 хил. гласа на следващите избори, но аз си мисля, че те ще бъдат много повече. Така че, въпросът за коалиране не е жизнено важен за нас, може би е такъв за всички други, които виждат в наше лице бъдещ партньор."


"Само "Албена" е готова за лятото", признава в интервю за "Монитор" Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм. Тя обяснява, че диспропорциите идват обикновено в края на сезона, когато се разбере, че голяма част от хотелските легла няма да бъдат заети. Хотелиерите решават с цената на всичко да привлекат туристи и свалят цените драстично. Но това е отчаян и краен ход, защото, ако до този момент не са успели да направят концепция за запълняемост, свалянето на цените е най-непреимливият и неудачен начин за постигането на приходи.

 Ако цените паднат с 15% този сезон, трудно ще се качат дори с 2% идния. Това е вредно действие, което унищожава продукта, наречен България, а не еди-кой си хотелски комплекс.

"Жеваго купува "Кремиковци", информира "Класа". Офертата на украинския бизнесмен Константин Жеваго е най-добрата в момента за "Кремиковци", каза вчера пред вестника председателят на федерация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов.

От КНСБ също подкрепиха киевския магнат. Според Павлов офертата на"Ферекспо" за незабавни инвестиции от 100 млн. евро е единственото конкретно предложение в момента. От тази сума 60 млн. евро са за осигуряване на суровини и изплащане на старите дългове на "Кремиковци". Жеваго предложил 20 млн. евро за изпълнение на еконормите и още толкова, за да се разплати с работниците.


"В структурите за еврофондовете просто няма място за вицепремиер", категорична е Юлиана Николова, директор на Европейския институт. В интервю за "Дневник" тя коментира назначаването на вицепремиер без портфейл, който да контролира усвояването на еврофондовете. "Все още не сме видели функциите на вицепремиера. Защото функциите по управление на оперативните програми и по управление на структурните фондове така или иначе са разписани. Предприсъединителните са още в меморандума - там е казано какво прави централното звено, Министерството на финансите и какво правят изпълнителните агенции.

Във всяка оперативна програма също е разписано какви са функциите на управляващия орган, кой одобрява разходите, кой одитира, кой какво прави. И там няма място за вицепремиер. А оперативните програми и заложената в тях структура са документи, които българското правителство не може едностранно да променя - те се одобряват от Европейската комисия. Така че функцията на вицепремиер с ресор еврофондовете може да бъде само национална." 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 44 минути

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 4 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 5 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 5 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 6 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 6 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 6 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 7 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 7 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба