1

В ътрешният министър Румен Петков имаше страхотни пиарски възможности. Той плащаше на социолози и пиари. Сега те плачат с горчиви сълзи след оставката му, заяви народната представителка от БСП Татяна Дончева пред Нова телевизия.

Дончева твърди, че всичко се е вършело заради бизнес интересите на вече бившия министър на вътрешните работи, а не заради Българската социалистическа партия.

В предаването "На 4 очи" Татяна Дончева допълни, че премиерът се е заблудил от пиарските възможности на вътрешния министър и е смятал, че с този ресурс Петков може да оцелее.

Според народната представителка, която е постоянен критик на действията на Румен Петков от самото начало на управлението на кабинета Станишев, ако се е действало по-бързо, е било възможно международната реакция по скандалите в МВР да бъде избегната.

Дончева каза още, че

от доста време насам Петков се държи неадекватно.

"Не мисля, че беше добре въобще да се появява в Народното събрание по време на парламентарния контрол, не е добро това натрапчиво насаждане на присъствие, когато към него има явен негативизъм", каза тя.

След като цитира изявленията на народната представителка, БГНЕС припомня, че днес, преди предаването на Нова телевизия, социологът Андрей Райчев казал: "Госпожа Дончева е родена с парализиран показалец, за да обвинява", по повод предишни нейни изказвания.

Според Райчев в момента ситуацията в БСП не била лека, защото имало различни течения, които по различен начин оценяват и коментират случващото се.

Райчев твърди, че скандалите в МВР се драматизират повече. Той смята, че във Великобритания престъпността е два пъти по-голяма отколкото в България.

Повече от две седмици преди да си даде оставката на 13 април министърът на вътрешните работи, Дончева каза на 28 март след поредното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, че отстраняването на Румен Петков е единственото възможно решение, ако премиерът не иска тази лавина да повлече цялото правителство.

"Това, което се случва в МВР, изключва бавене. Залогът е държавата и трябва да изберем дали ще живеем в латино сериал или ще се спазват правилата", заяви Дончева.

Според нея

професионалното ръководство на МВР е на изключително ниско ниво

и се осъществява от хора, които са лично избрани от министъра и до вчера са му били приближени.

По-нататък Дончева каза: "Аз нямам друго оръжие в политиката освен словото и анализа си. И ако искам да проправя някакъв път, да насоча гражданите към някакъв проблем, който считам за важен, да ги ангажирам с него, да се постарая да предпазя началниците си от вземане на решения, които смятам за особено погрешни, аз нямам друго оръжие освен словото и анализа си.

Струва ми се, че в някои случаи съм успяла, но това обикновено е свързано с две други неща. Едното е нашето отношение към социологията и политологията. Съвременната политика без тези инструменти и без тези науки не може.

Но, ако искам, ако иска някой да подмени всичко останало с политология и социология и да пудри мозъка на някой избран от него политик, който е натоварен с вземане на решение, смятам, че това ще загроби държавата.

Не е възможно да казвате какво се случва само според социолозите и тяхната представа за проценти и рейтинги, както не е възможно да казвате какво да се прави само с оглед на посланията, които намирате за удачни.

Изследванията помагат като параметър за диагностика, но не повече.

България има много голяма нужда от решаването на ключови проблеми, които са национални. Няма по-добра система от демокрацията и няма по-добра система от многопартийната политическа система за решаване на това.

Но те имат и някои недостатъци. Те парцелират хората по някакъв начин, при който не можете да ангажирате по-широк кръг лица в решаването на някакви проблеми, които са наистина важни и в някаква степен изискват усилията на всички партии.

Защото се счита, че ако БСП хвърли усилия в нещо и го обяви за свой приоритет, другите не могат да имат този приоритет".

В отговор на въпрос на водещата Цветанка Ризова

дали наистина има антибългарска кампания на запад

Татяна Дончева каза:

"Прочетох публикациите на Андрей Райчев и в "Класа", където той ни съветва горе-долу да се изпъчим като едни съседи на срещата на НАТО в Букурещ и да кажем на света: Що не си гледате работата!

Не мисля, че това е разумна позиция. Не става дума да имаме ниско самочувствие или да не си знаем интереса.

Просто позицията на "пердето", на човека нахалник, на безпардонния човек, на грубияна може би се харесва някъде, но не мисля, че в Европа се харесва. Даже не мисля, че на българите се харесва."

Според Дончева международните коментари от последните две седмици са вкарали БСП в лексиката.

"Но коментарите на Юрген Рот не са за Румен Петков. Те са и за Румен Петков, и за други хора покрай него, и за други фирми, но там вече

започва да присъства БСП в криминален контекст",

подчерта народната представителка.

И каза още: "Смятам, че това е най-страшното нещо, което може да сполети партията и мисля, че трябва да направим неистови усилия да ги спрем в началото, включително всякакви знаци, които са необходими да бъдат дадени, да се дадат.

Смятам, че е задължително правителството в името на бъдещето и на членовете на тристранната коалиция, и на България, и на социалистическата партия, да покаже изключителна готовност за справяне с корупцията и организираната престъпност и за изчистване на подозрението, че правителството е свързано с тези неща.

Това изисква да мислим при подбор на персонажи, при определяне на приоритети за останалата една година, включително при избор на преговарящи екипи и на всякакви други знаци.

Има големи проблеми в МВР. Те са натрупани с годините и, разбира се, имат и личните отпечатъци на хората, които са оглавявали системата. В момента правенето на реформа в МВР е сериозно затруднено от съществуващия микроклимат в министерството. На практика то е блокирано, а блокирането на МВР означава блокирането на контролната система.

В тази ситуация е абсолютно необходимо който и да влиза там, да е наясно, че съставът трябва да му вярва. Съставът, който наистина е там, за да се бори...

Ситуацията в МВР е изключително критична

и там не може да се разсъждава за човек, пък бил той най-световният гений като министър на вътрешните работи.

Говоря за екип, за хора съмишленици, които трябва да покриват няколко ключови параметъра - да знаят кои са Галеви, разбирани като всякакви оперативно интересни лица.

Да знаят за какво отиват в МВР, какво могат да свършат за останалата една година, за да създадат основата за извършване на реформи; разбират от администрацията на МВР; могат да се ползват с доверието и уважението на състава, казвам доверието и уважението; могат да дадат възможност за кредит на доверие от страна на еврокомисията и от страна на външните
институции и се ползват с общественото доверие, че наистина имат желание да свършат тази работа, а не да създават някакви привидности за няколко месеца време"
, заяви Татяна Дончева.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 6 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 10 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen