0

Л ошите вести започнаха да пристигат още в началото на януари с потъването на кораба "Ванеса" в Керченския пролив и гибелта на български моряци.

Беше намерен и оцелял, който разказа подробности за последните минути на борда на бедстващия плавателен съд.

Взривовете в Челопечене, които разтресоха София в едно ранно юлско утро, и земетресенията, усетени в столицата, бяха гръмовни събития, чието ехо заглъхваше дълго.

Пожарът в нощния влак София-Кардам в края на февруари, когато загинаха осем души, и разследването на причините за трагедията предизвикаха нови дебати за състоянието на железниците.

Новините за студ, сняг и проливни дъждове бяха по-четени от прогнозите за хубаво време или жеги.

Най-голям интерес към интригите от партийната сцена беше регистриран около промените в кабинета през април, когато Румен Петков и Михаил Миков си размениха местата в МВР и парламента.

През есенния политически сезон ефекта на снежна топка в новините предизвика самоубийството на Ахмед Емин, началник на кабинета на ДПС лидера Ахмед Доган.

Последваха предсмъртното писмо, адресирано и до Сокола, отсъствието на шефа му от погребението и неговото интервю пред в. "Труд" под заглавие "Имам един живот, ако мога, ще си купя и летяща чиния".

Неразкритото убийство на сестрите Белнейски вероятно ще бъде и сред темите на 2009 г., особено след огласените резултати от нова аутопсия в края на май, че момичетата са били прегазени от кола.

Съдебният медик проф. Стойчо Раданов обаче се самоуби, а жълти издания през последния месец обявиха, че автомобилът бил част от кортежа на министър...

Масов интерес сред аудиторията предизвикаха още слънчевото затъмнение в началото на август и една криминална случка от края на февруари, когато маскирани нахлуха в апартамент в столицата, биха и рязаха уши.

Сред човешките трагедии през годината бяха също:
* Отвличането на изпълнителния директор на футболния клуб "Литекс" Ангел Бончев, който по-късно бе пуснат, а бе похитена съпругата му Камелия,
* 18-годишно момиче, жестоко убито от ревност,
* Седем младежи загинаха на пътя Пловдив-Асеновград,
* Педофил застреля 15-годишно момиче и рани две деца в Трън,
* Изчезването на фотографа Декстър, открит прегазен от влак два месеца по-късно.

В криминалната хроника №1 обаче стана убийството на "писателя - мутра" Георги Стоев.

Освен с новините от Брюксел за спрени средства по еврофондовете, традиционно висок интерес предизвикваха случки и коментари от странство за страната ни и наши сънародници:

- Скандална реклама обижда българите
- БГ систърс - първо в Италия, по-късно и в България...
- Българка е загинала при самолетната катастрофа в Мадрид
- Трима българи сред стоте най-богати източноевропейци
- Хелзинки пропищя от наши роми - чуди се какво да ги прави
- Как бивш британски командос стана българска селска мома
- Британска туристка за Варна: Започнах да се влюбвам в този мръсен град

В спортните новини сред най-популярните имена през годината бяха футболистът №1 Димитър Бербатов и Максим Стависки, който тук се явяваше пред съда, а в родината си участваше в тв шоуто "Ледена епоха-2".

По време на олимпийските игри в Пекин най-много се говореше за неволите на волейболния капитан Пламен Константинов, избран по-късно за мъж на годината.

Вж. още: 2008-а в Sportni.bg - как завърши, обзор на събитията през ноември и останалите 10 месеца от годината.

Сред културните акценти най-силно се откроиха музикалните предавания в риалити жанра.

БНТ проведе дълъг кастинг за песента ни на Евровизия 2008, по време на който беше дисквалифициран един от фаворитите - Стоян Роянов-Я-я.

В крайна сметка за Белград заминаха диджеите "Дийп зоун" и Балтазар с англоезичния си хит DJ, Take Me Away, който обаче не се класира за финалната вечер. Догодина песенният конкурс е в Москва.

Същинската битка на таланти в ефира се водеше между Би Ти Ви и Нова телевизия, която привлече Слави Трифонов като продуцент на алтернативния формат "Пей с мен" и обяви за награда рекордна сума - 500 хил. лева.

Схватката се оказа с предрешен изход заради два бисера от кастингите на "Мюзик айдъл 2": Валентина Хасан и Иван Ангелов.

Българката, живееща в Испания, постигна нечуван успех благодарение на разваления си английски.

"Кен лий" - нейното изпълнение на песента Without You - беше пародирано по цял свят и коментирано от попзвездата Марая Кери, изпяла преди години най-известната версия на трагичната балада от 70-те.

Възпитаникът на Музикалната академия Иван Ангелов пък се самопровъзгласи за "Най-големия" сред 13-те финалисти в "Мюзик айдъл". Талантливият и артистичен айтозлия си спечели хиляди фенове, които боготворяха всяка нота, изпята от него.

Не успя да ги разочарова дори все по-неконтролируемото му поведение, но то логично доведе до изгонването му от шоуто заради неизвинено отсъствие.

Мюзикълът "Време за мъже" (Шестима свалят всичко, до край, на сцената на Младежкия) предизвика най-голям интерес измежду сценичните събития този сезон, наред с Най-опасната театрална премиера в света.

Честването на покойната Невена Коканова накара публиката да си спомни за една истинска театрална и филмова звезда.

Разкриването на самоличността на Боянския майстор - 749 години по-късно - също се котираше високо в новините на културния фронт.

В категорията "Арт скандал на годината" водещо място зае филмът "Баклава" на Алексо Петров.

За него се разчу, след като бургаската прокуратура започна да разследва трейлърите, качени в интернет, като "скандални видеоклипове с деца", а създатели и разпространители на лентата бяха заплашени от затвор.

Медийните рокади също се оказаха неизчерпаем извор на новини и клюки.

Събития на годината според публиката се оказаха напускането на главния сценарист в "Шоуто на Слави" Росен Петров и отстраняването на водещия на сутрешния блок в Нова телевизия Георги Коритаров.

През 2008 г. се разделихме с много известни личности, но най-голям шок предизвика ненавременната смърт на актьора Хийт Леджър.

Той беше намерен мъртъв в апартамента си в Ню Йорк малко след като изигра демоничния Жокер в новия филм за Батман. "Черният рицар" имаше премиера по-късно през годината и се превърна в един от кинохитовете на годината.

Лентата вече донесе на австралиеца посмъртни отличия за тази последна роля, а феновете му се надяват той да бъде номиниран и при "Оскар"-ите за поддържаща роля.

Няколко находки на Марс (лед, вода, човешко изображение) се превърнаха в най-вълнуващите открития през годината.

Събитие №1 за научния свят бе и пускането на Големия адронен колайдер в ЦЕРН. Експериментът обаче беше временно преустановен по технически причини - както по-късно стана и с пускането на европейската онлайн библиотека Еуропеана.

Още 10 топновини от света през 2008 г.:
- Изолирано от света племе откриха в Амазония
- Хирурзи откриха червей в мозъка на жена вместо тумор
- Рускиня стана Мис Свят 2008
- Наводниха нарочно Гран каньон
- 8-годишно момиченце от Йемен е жена на годината
- Обвиниха американска преподавателка, че прелъстила свой 14-годишен ученик
- Загина моделът Руслана Коршунова
- Тежък удар по италианско-американската мафия
- Най-грозните сгради и паметници в света
- Откриха най-сложния житен кръг

Най-обсъжданата кинозвезда през годината си остана Анджелина Джоли, която се появи през май в Кан с Брад Пит и в напреднала бременност.

Актрисата роди близнаци месец и половина по-късно, а многолюдното семейство заживя в обширно имение във Франция.

По-късно фамилията се пренесе в Германия, където Пит се снима във филма на Куентин Тарантино Inglourious Basterds по сюжет от Втората световна война. (Вж. още: Браковете, бебетата, разводите, трагедиите).

В световен мащаб финансовата криза, настъпила през есента, успя да измести избирането на Барак Обама за президент на САЩ от първото място в новините за 2008 г.

Пътят на първото афроамериканско семейство към Белия дом не беше лесен и остана във фокуса на събитията през цялата година. Причина за това бяха първичните избори, в които дори авторитетни издания виждаха като фаворит бившата първа дама Хилари Клинтън.

Няколко месеца по-късно тя също се предаде пред харизмата на Обама, който вече си бе спечелил поддръжката на клана Кенеди, сп. "Ролинг стоун" и традиционното мнозинство кино- и попзвезди.

Скоро след неговата изборна победа в началото на ноември дойде и новината, че г-жа Клинтън е приела поканата му да стане новия държавен секретар на САЩ. Тя ще поеме поста от Кондолиза Райс.

Безспорно сред личностите на годината в международен план беше и френският президент Саркози, чиято страна председателстваше ЕС през второто полугодие, когато общността бе засегната от световната финансова криза.

След като помогнаха за освобождаването на българските медици в Либия и превърнаха завръщането им в София в най-четената новина в 10-годишната история на Netinfo.bg, Никола и вече бившата му съпруга Сесилия намериха отново любовта.

Тя се омъжи за трети път, а той си доведе в Елисейския дворец нова първа дама - бившата супермоделка Карла Бруни, която бързо се превърна в образец за стил и елегантност в политическите среди.

Звездите у нас също възприеха тайните бракове - оказа се, че актьорът депутат Андрей Баташов се е оженил тайно малко след като стана поредния елиминиран участник в танцовото шоу "Дансинг старс".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер