0

П од голямо заглавие на челно място "БСП припозна идеи на дясната опозиция" в."Дневник" информира за дискусията и решенията на конгреса на социалистите в събота.

Възможността да бъде въведен плосък данък, както и преизчисляване на пенсиите спрямо средния осигурителен доход са най-радикалните промени в социално-икономическата политика, които социалистическата партия обсъди, се посочва в публикацията като се припомня, че досега тези идеи са били предлагани многократно от опозицията (СДС настояваше за плосък данък, а ДСБ внесе законопроект за преизчисление на пенсиите на този принцип), но са били неизменно отхвърляни от мнозинството.

Реакциите от бизнеса бяха най-вече за промените в осигурителните плащания, пише "Дневник". Вестникът цитира зам.-председателя на БСК Дикран Тебеян, според когото има логика да бъдат намалени осигуровките във фондове извън "Пенсии", защото обикновено генерират излишък, който в края на годината се прехвърля в него. В същото време той смята, че намалението на тези вноски, които и без това са незначителни, няма да е достатъчно.

Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгений Иванов е посочил за вестника, че с идеята се нарушава равнопоставеността между работодател и работник, защото някои видове осигуровки (например за трудова злополука и професионална болест) са изцяло за сметка на работодателя. По думите му бизнесът може да изчака още половин година обещаното намаление на осигурителната тежест, но така се подменя вече записана и в закон договорка.

"Ако мислим прагматично, ще трябва да въведем плосък данък", защитава позицията си депутатът и член на ръководството на БСП Петър Димитров в интервю за "Сега". Според председателя на комисията по бюджет и финанси в сегашното Народно събрание ако вървим в рамките на идеологическите щампи, плоският данък не би трябвало да се приема.

"Ако отидем в сферата на прагматизма, мисля, че трябва да се приеме по една проста причина, продължава той. - Намалихме корпоративния данък и го направихме най-малкия в Европа. Данък печалба, вместо да падне с 33%, както очаквахме, е по-голям спрямо същия период на миналата година с над 44%. Т.е. при падането на ставките изсветлява сивата икономика, става безсмислено да лъжеш държавата си и приходите в бюджета растат. Това не е популистки ход, това си е чисто прагматичен ход", посочва Димитров.

"Левицата развърза торбата с обещанията", коментира "Стандарт". Повече пари в джобовете на българите. Това е основната цел на икономическата програма на БСП, представена на конгреса. Въпросът е възможно ли е предложените социални придобивки да станат реалност. Това ще зависи от събираемостта на данъците до края на годината и от приоритетите в тройната коалиция, на която й предстои труден избор.

"Приходите в хазната досега са много добри, но дали да се дадат повече социални придобивки, или да се оправят пътищата? Дали да се съфинансират проекти, които се правят с пари от ЕС, или да се инвестира в армията, училища и болници? Тепърва ще се търси трудният баланс между желанието да се угоди на избирателите и необходимите действия, така че страната да върви напред", се посочва в публикацията.

"Основната задача на БСП: Победа на местните избори", пише на първата си страница в. "Дума". 46-ият конгрес на партията одобри новите управленски приоритети и гласува доверие за водената от Сергей Станишев политика, отбелязва в подзаглавие изданието.

"Предсрочен вот? БСП да не се стряска от това", казва в интервю за "Труд" Маргарита Петкова, кмет на Ихтиман и делегат на конгреса на БСП. Тя е убедена, че левицата има капацитет да завърши целия управленски мандат. "Изводите и анализите, които направихме, не са краткосрочни. Даваме си сметка, че много бързо трябва да се преразгледат отговорностите ни. Но трябва да заложим на морала на личностите, които представят партията ни".

"БСП и двете бедности", е озаглавен коментар в "Труд" на политолога Васил Гарнизов. Според него конгресът на БСП в събота е назовал проблемите, но отложил конфликтите. Донякъде отложи и решенията - предложи политики, но ги остави незавършени и противоречиви. Бедността бе посочена от премиера като основен проблем. Но за общия растеж на богатството на нацията, за сближаването с европейските икономики, не бе казано
почти нищо определено. Предприемачеството и предприемаческата култура просто ги нямаше в залата, пише Гарнизов.

"Дойде време Станишев да покаже характер", е озаглавено интервюто в "24 часа" със социолога от ВС на БСП Юрий Асланов. "Условията, в които БСП преживя последните години, налагаха лидер като Станишев и все още е така. Тези условия - на рухването на двуполюсната политическа система, на невъзможността една партия самостоятелно да решава въпросите на управлението, изискваха именно такъв диалогичен стил и ако щете, такъв възпитан човек като Станишев.

Иначе малко или много всеки партиен лидер поне мислено би се изкушил да бъде нещо като Иван Костов или Бойко Борисов. БСП е много чувствителна общност към лидерите си и няма увлечение към този тип силни личности. Ситуацията обаче е кризисна и дойде време той да покаже характер", смята Асланов.

Утре на заседанието на парламентарната група на НДСВ "Симеон наказва четирима", съобщава на първа страница в. "24 часа". Според вестника това са Соломон Паси, Николай Свинаров, Анелия Мингова и Даниел Вълчев. Първите двама ще бъдат принудени да освободят председателските кресла в парламентарните комисии, които заемат. Мингова ще престане да води жълтата група, а на Даниел Вълчев ще му бъде наложено да напусне вицепремиерския пост, както и ще престане да е министър.

С промените царят ще изпълни заканите си от четвъртък, когато в писмо до структурите на НДСВ се закани да накаже бунтовниците срещу извънредния конгрес на НДСВ, отбелязва "24 часа".

"Вълчев остава, Станков се връща", според в. "Стандарт". Вицепремиерът Даниел Вълчев остава на поста си. Симеон решил да го запази, за да не взриви партията си. Сакскобургготски се опасявал, че смени ли накуп всички жълти министри, ще разцепи парламентарната група. Според сметките ако 20-ината бунтари се отделят в своя група, царят ще остане с 32-ма души и ще загуби позиции в коалицията, отбелязва изданието. Антон Станков пък вероятно ще се завърне като правосъден министър на мястото на подалия оставка Георги Петканов.

"НДСВ може би ще се разцепи" прогнозира пред в. "24 часа" бившият говорител на правителството на Сакскобургготски Димитър Цонев. Според него, част от "хардлайнерите и контрареволюционерите" едва ли ще преживее острия тон на Симеон и ще се отдели в самостоятелна парламентарна група. Обратното би било царят да излезе, което ще е по-лошо за държавата. "Моят опит показва, че всички революционно настроени срещу царя, когато се изправят пред него, омекват", допълва Цонев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 минута

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 4 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 50 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност