0

"България готви отпор на критиките на ЕК", съобщава от първа страница "Сега". Ден преди официално да бъде представен докладът на ЕК за напредъка на България, българските политици и държавни ведомства се опитаха да си осигурят алиби срещу критиките в него.

Те не са съгласни с констатациите за липса на напредък в борбата с корупцията и готвят отпор срещу настояването на Брюксел да се закрият безмитните магазини, пише изданието.

Три са острите критики, които отправя ЕК към България, припомня вестникът. Брюксел недоволства не само от корупцията по висшите етажи на властта, но и на по-ниските нива в здравеопазването и образованието. Освен това настоява за закриване на безмитните магазини и бензиностанции по сухопътните граници на България с Турция и Сърбия, пише "Сега".

"ЕС иска да види присъди", отбелязва пред "24 часа" Бойко Коцев, посланик на България към ЕС. Той казва, че по информацията, която има до момента, това е много положителен доклад, който отбелязва напредъка ни по 4 от 6-те наблюдавани показателя.

По останалите два - борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етаж, има отчетен прогрес и конкретни резултати, но се искат допълнителни усилия, отбелязва Коцев.

Убедителните резултати, които ЕК очаква от нас, са ефективните присъди и изтърпяване на наказанията от отговорните лица, допълва той.

"В доклада на ЕК няма да има предпазни клаузи", казва пред "Дума" евродепутатът Евгени Кирилов. Оценката за страната ни като цяло ще бъде положителна, отбелязва той.

Кирилов посочва, че трябва да се работи още по-ефективно в борбата с корупцията по високите етажи.

"Труд" пише, че и опозиция, и управляващи са били предпазливи в коментарите си по доклада на ЕК, който предстои да бъде обявен днес.

Според "Сега" НДСВ и ДПС са се съюзили в натиска си срещу премиера Сергей Станишев за смяна на министри и за здравната политика на кабинета. Маневрите са свързани с предстоящото в края на седмицата заседание на съвета на коалицията.

Въпреки съпротивата на премиера жълтите настояват за смяната на трима свои министри - Даниел Вълчев, Николай Василев и Веселин Близнаков. От ДПС според "Сега" искали отстраняването на Вълчев, както и на здравния министър Радослав Гайдарски, пише изданието.

"Слуховете за оставки правят министрите мъченици", заявява пред "24 часа" депутатът от НДСВ Олимпи Кътев. Няма решение на Политическия съвет на НДСВ, нито протокол от заседание за обсъждане на подобни промени, отбелязва той.

Сред коментираните от Кътев теми е и тази има ли конфликт на интереси в работата на шефа на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев. Имаме информация, че пътният фонд не мери с еднакъв аршин всички изпълнители, заявява Кътев.

"ГЕРБ задмина коалицията", пише "Стандарт". Според данни на НЦИОМ, цитирани от вестника, ако изборите за депутати са днес ГЕРБ би получила с 4% повече от трите партии в коалицията заедно.

Над 70% от хората не могат да посочат или са убедени, че няма партия, която би могла да управлява самостоятелно. Основният проблем на настоящия столичен кмет Бойко Борисов е не кога ще вземе властта в държавата, а с кого ще я подели, потвърждава проучването на НЦИОМ, коментира "Стандарт".

Повече от половината българи са на мнение, че управляващите ще изкарат пълния си мандат. Над 45% смятат, че нищо няма да се промени в работата на правителството, ако се направят промени в кабинета.

"И при мажоритарен вот Доган ще удари джакпота", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Гледано отстрани, мажоритарният вот ще удари най-вече движението, но в действителност не е така, смята авторът.

Според него ако се приеме смесената система, Доган ще нареди никой да не пипа хората, които сам е одобрил, и всички ще го послушат. Според "Монитор" "За България най-добрият вот е преференциалният без праг".

Механичното смесване на избирателни системи може да съчетае не хубавите, а лошите им страни, смята авторът проф. Михаил Константинов.

"Източиха "Кремиковци" под носа на властта", казва пред "Стандарт" столичният кмет Бойко Борисов. Никакъв контрол не е имало след приватизацията, а са минали толкова години, заявява той.

Борисов съобщава още, че има вариант в "Кремиковци" да бъде направен завод за битови отпадъци и така парата и енергията ще се експлоатират. При евентуална приватизация на "Топлофикация" ще заложим изискването към новия инвеститор да има котел за биогориво, защото газът и петролът поскъпват, обяснява той.

На въпрос ще има ли предсрочни избори у нас Борисов отговаря: "Ако БСП са национално отговорна партия". По повод предлаганите от президента промени в избирателната система Борисов заявява, че трябва като държава да си вдигнем максимално авторитета на партиите. Ние започваме да се връщаме към времето на мажоритарните играчи, което е демоде, смята той.

"Политиците ни решават кризите само под натиск", казва пред "Труд". доц. д-р Евгения Калинова, преподавател по история в СУ "Св. Климент Охридски", която коментира събитията, станали на 4 февруари 1997 г.

Тогава БСП се отказа да състави правителство и Николай Добрев върна мандата на президента. Преди това имаше протестни демонстрации срещу правителството. Тогава като герои се изживяха хората, които бяха на площада, това беше нашата неосъществена революция от 1989 г., смята тя.

В друго интервю за "Труд" Александър Маринов, преподавател по публична администрация в СУ "Св. Климент Охридски", прогнозира:"Рано или късно БСП ще се разцепи". Лошото е, когато една партия има много лица, тогава се обещава на всеки това, което иска да чуе, коментира той.

"България изпусна милиони от превоза на нефт", казва пред "24 часа" Красимир Премянов, лидер на "Открит форум" в БСП. Според него България не е проявила интерес нейни корабоплаватели да поемат част от превоза на товарите от пристанище Бургас. Премянов коментира и слуховете, че ще прави "Открит форум" 2.

Едно такова сдружение, регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел, обединяващо активни граждани от различни среди, може да търси решения по въпроси от дневния ред на страната и така да осигурява обществен консенсус, смята той. Категорично не става дума за промяна на партийно членство, никога не съм имал мотив да напусна БСП, казва Премянов.

"Устат, богат, патриот" - това са основните качества, които според 689 българи, анкетирани от "24 часа", трябва да притежава един депутат. Ако изборите у нас са чисто мажоритарни, ще имаме интересен и с много нови лица парламент, пише вестникът.

"Нови матури", съобщава от първа страница "Стандарт". Лесни матури ще зарадват абитуриентите, пише изданието. Задължителните тестове спешно се пренаписват заради плачевните резултати от пробните изпити в училищата, допълва вестникът.

В материал, озаглавен "Тръбата, която раздели Бургас", "24 часа" коментира предстоящия референдум в Бургас за нефтопровода Бургас-Александруполис на 17 февруари.

Основните притеснения на бургазлии и общината са, че тръбата крие рискове от разливи, които ще замърсят крайбрежието и ще прогонят туристите и рибата. Срещу местното допитване се обявиха от БСП, придържайки се към политиката на правителството, че тръбата ще направи България важен фактор в международната енергийна система, пише вестникът.

Другият им довод е, че местният референдум е юридически несъстоятелен, тъй като по конституция не може да се произнася по национални въпроси.

"През февруари ще обсъждаме компанията за "Южен поток", казва пред "Класа" Димитър Гогов, изп. директор на "Булгаргаз" ЕАД. В проектната компания според споразумението ще имат по 50% участие "Газпром" и "Булгаргаз холдинг". Гогов съобщава, че има леко увеличение към януари на дълговете на топлофикациите

"Кредитори вземат контрола над "Кремиковци", пише "Класа". Кредитори на комбината се намесиха в продажбата му, като съобщиха в изявление, че са пред приключване на процеса да получат контрол над собствеността му - това става ясно от официално становище на QVT Fund LP, един от ай-големите притежатели на облигации на "Кремиковци", съобщава вестникът.

"Държавата е иззела почти 44% от икономиката", съобщава "Дневник". Преразпределението през бюджета за 2007 г. е почти 44% от прогнозния БВП, според данни на Министерството на финансите. Приходите в хазната са малко над 24 млрд. лв., а разходите - 21.4 млрд. лв., допълва изданието.

Изп. директор на "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев скоро ще бъде уволнен заради скандалите около фонда, съобщава "Дневник", като цитира източници от БСП.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

5,8 по Рихтер разлюля Тайван

Свят Преди 3 минути

Земетресението е станало на дълбочина от около 10 километра

Apple iPad Pro

Apple се извини за скандална реклама и я спря

Технологии Преди 4 минути

Новият iPad Pro ще бъде популяризиран по друг начин

г

Нещастните, щастливи хора: парадоксът Gen Z

Любопитно Преди 23 минути

Проучване показва, че 52% от Gen Z се чувстват стресирани и проявяват симптоми на бърнаут на работното място; 43% от поколението Z смятат кариерата си за по-важна от личния живот

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Една история за йога, манипулации и многочасов секс

Свят Преди 27 минути

Германски журналисти разкриват манипулации и злоупотреба с власт

Вулкан

Превръщат ли се скритите вулкани в Италия в най-голямата заплаха за човечеството?

Любопитно Преди 40 минути

Ако сега някой ви пита кой е най-опасният вулкан на Апенините, вероятно ще отговорите: Везувий.

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

България Преди 48 минути

Над 190 служители участват в операцията

д

„Чистота на депозит” в „Темата на NOVA“

България Преди 53 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

България Преди 55 минути

Академията обяви новите попълнения в състава си на Деня на Европа - 9 май

д

В подкрепа на новите велоалеи: Колоездачи се събраха пред СО

България Преди 1 час

Те настояват да присъстват на Комисията по транспорт

Християн Мицкоски

Мицкоски: Главчев да каже за отстъпките на България, аз не ги виждам

Свят Преди 1 час

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ очаква обяснение "какви отстъпки е направила България към Северна Македония"

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

Любопитно Преди 1 час

Той условно е озаглавен „Властелинът на пръстените: Ловът на Голъм“, съобщи Warner Bros. Discovery

Женски крак

Мислите, че това е женски крак? Помислете отново

Любопитно Преди 1 час

Модата притежава онова завидно свойство винаги да ни шокира

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

България Преди 1 час

Симеон Матев коментира и защо малките земеделци често нямат застраховки

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Свят Преди 1 час

Двойката ще присъства и на тренировъчна сесия за благотворителната организация Nigeria: Unconquered

Статуите на The Beatles в Ливърпул

Излиза ново непубликувано видео на Let It Be на Бийтълс

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на клипа е 55 години след появата на песента

<p>Зима посред пролет: Обилен сняг падна&nbsp;в Румъния</p>

Зима посред пролет: Над 4 метра сняг разчистват от шосе в Румъния

Свят Преди 2 часа

Работи се усилено, за да бъде отворен пътя за движение