1
Под заглавие "Млади американци на музикално турне в бивша комунистическа страна" агенция "Асошиейтед прес" пусна пътепис от Велико Търново на Полин М. Милърд. Авторката посетила България с The Young People's Chorus of New York City ("Хорът на младите от Ню Йорк сити") - група певци на възраст между 18 и 26 години, пристигнали тук за десет дни през юни и изнесли концерти в София, Пловдив и Велико Търново.

Статията на младата американска студентка (каквато става ясно от текста, че е) бе поместена със съкращения на последната страница в петъчния брой на "Сега" със заглавие на редакцията "Де е България" (и в рубрика "Репортаж на деня") и предизвика оживени дискусии в сайта на вестника. "Изпратих до "Асошиейтед прес" моето "възхищение" от твърдия курс, който не са сменили от времето на атентата срещу папата, с обяснението, че който върви по права, без да си вдига главата, може да се бухне в нещо", пише един от редовните участници в електронния форум на "Сега" и препоръчва "всички форумци да изпратят своите възхищения". (В съботния си брой вестникът публикува още реакции, а един от участниците във форума.)

Ето и пълният текст на Полин М. Милърд в "Асошиейтед прес" (без съкращения):

"В 4 ч. сутринта бях облечена в това, което наричах "българското си облекло": червени клоширани панталони тип "капри", синя блузка с волани и чифт златисти обувки на високи токчета.

Както ни стана навик в България, открихме една местна дискотека, която "превзехме" за вечерта, за да потанцуваме и да пием "Загорска", местната бира.

Но когато парите ни свършиха и внезапно си спомнихме, че трябва да се качим в автобуса в 8 ч. сутринта, бихме отбой от непрекъснатия ритъм на техномузиката, която бяхме започнали да харесваме, и се отправихме към хотела ни. По американските стандарти той беше малко по-добър от един разкрасен хостел. Но на певци на турне им трябва само място, където да пренощуват в края на деня, по което и време да свършва той.

Бях в стаята на един от другите певци, кацнала на перваза на прозореца му. Все още имахме много енергия в излишък, независимо от задължението ни да бъдем в автобуса след няколко часа. Стаята бе осеяна с типични за пътуващите музиканти вещи: ноти, разхвърляни в безпорядък по пода; черно сако за сцената в гардероба; самотна бутилка с вода на тоалетката.

Бяхме пристигнали във Велико Търново, едно селище в централната част на страната, по-рано през деня, след като се виехме и извивахме с автобуса по пътя през планините. Концертът ни този ден бе определено тежък. В концертната зала нямаше климатик и пяхме наводнени от пот. За пианото не можеше да се каже, че бе акордирано, а въздухът бе прашен, често влизаше в дробовете ни и затрудняваше пеенето.

Но точно преди изгрева, когато слънцето беше само една тънка ивица светлина на ръба на хоризонта, Велико Търново не можеше да изглежда по-идеално. Мъничките розово-кафяви къщици, накачени по хълмовете, бяха подчертани с високи зелени палмови дървета. Те можеха да изпълнят цялата гледка, ако не бе огромното небе, което много напомняше широките небеса на Тексас. Но българското небе имаше повече звезди, сякаш някой е разпръснал кристалчета захар по него.

Долу група улични кучета се разлаяха безконтролно, сякаш се бореха за къс месо или може би за женска. Моят приятел се обърна и се засмя на себе си. "Някои хора утре ще се оплакват от това, нали знаеш", каза той.

Аз също се засмях, като си мислех колко ужасно бе, че останалите спяха, докато аз гледах изгрева.

Но може би те не спяха? Може би също бяха решили да пренебрегнат съня, да го оставят за автобуса към София, за да погледат как звездите се превръщат в едно жарко българско слънце.

Това беше България - където небето бе толкова ясно и ти се струваше, че можеш да видиш цели галактики, а дискотеките бяха отворени до много късно, защото ако спиш, можеш да пропуснеш нещо.

България е имала нелека история. Като държава тя фактически никога не е развивала своя собствена идентичност. Не е известна с никой продукт или традиция. За средностатистическия американец България може би е просто някаква държава от Източния блок, която някога е дала подслон на наемен убиец, който можел да убива с отровния връх на един чадър.

Страната е била завладявана от толкова много различни групи - например траките, римляните, турците и дори комунистите, - че дори хората тук са малко смесени. Някои имат маслинената кожа и тъмните очи от влиянието на Близкия изток, докато други са със бяла кожа и светли очи като много европейци.

Когато в началото на 90-те години комунизмът пада, настава време за възстановяване на икономиката по най-лесния възможен начин - туризма. Крайбрежието на Черно море е най-очевидното място за издигането на хотели и скоро в големите градове като Варна изникват курорти.

Но за хората във вътрешността на страната мащабният туризъм е по-труден. На един американски турист България би била трудно продаваема дестинация. Българският език използва кирилицата, затова прилича на руския, с обърнатите си N-та и В-тата, които се произнасят като V. Мнозина възрастни българи не говорят английски. Храната в най-добрия случай е провинциална (домашна). Обикновено се ядат краставици, домати и сухо печено месо, предимно свинско.

И така, българите взели живота си в ръце със своя музика, своя литература и своя религия. Но ето че един ден пристигнали група от 30 млади американски певци, които започнаха да пеят безплатно в различни военни зали.

Нашето пътуване до България бе щастлива случайност. Докато била на един диригентски форум преди една година, диригентката на нашия хор Кара Ташър срещнала един българин на кафе. Той организирал хоров фестивал в Пловидв (sic!). Би ли дошъл нейният състав от Ню Йорк сити? Вече имаше някакви планове да ходим на турне в Прага и Виена. Практически вече бяхме ангажирани.

После един ден на репетиция Кара ни съобщи, че вместо за Австрия и Чехия се отправяме към България. Има ли някой нещо против?

Може ли някой изобщо да посочи България на картата? - това беше по-големият въпрос. Но за работа по география имаше малко време, защото трябваше да се готвим. Репертоарът ни се състоеше от всичко - от африкански приспивни песнички до американски стандарти като "New York, New York" и "Bridge Over Troubled Water".

Да стигнем до България ни отне доста време. След седемчасов полет до Прага и четиричасов престой се метнахме на полета към София. На летището ни посрещна Любо, кротък тъмнокос човек, който по време на престоя ни щеше да кара тъмночервения ни автобус без тоалетна.

По целия път до Пловидв (sic!), втория по големина град, валеше. Щяхме да прекараме повечето от времето си в България тук. Пътувахме в облачната, заспала тишина през страната. В какво се бяхме набъркали? Бяхме заобиколени от нищо друго, освен ферми, коне и жени с фигури на бъчви, които жънеха на полето.

Пловдив се оказа по-"ърбън", отколкото провинцията, която току-що бяхме прекосили. Оставихме нещата си в един хотел, чийто интериор напомняше "Ориндж" в Лас Вегас през 70-те. По една от трите радиостанции пускаха само техномузика.

Ден по-късно, след като си набавихме необходимия сън и хапнахме за първи път (един от многото, при който менюто ни се състоеше само от домати и краставици), се качихме на сцената за първи път. Беше в пловдивската Военна зала, сграда почти без украса, в която все още имаше някакво странно комунистическо усещане. Стотината столове в залата бяха с прави облегалки, а на сцената нямаше завеса - само празно пространство и висок таван.

Концертът не беше рекламиран, но столовете все пак се запълниха бързо с местни хора, предимно едри жени с широки, открити лица и светли сини очи. Те бяха облечени в домашни рокли и забрадки и се усмихваха ведро на младите американци.

Открихме с "Te Be Poem", българска молитва. Пяхме я в пианисимо, хармония от четири части. Продължихме със "Siyahamba", африкански марш, също в хармония.

Вече всеки чифт от големите български очи беше вперен в нас, докато ние карахме наред всички песни, които знаехме. Три дни преди това имахме концерт в залата "Алис Тъли" в "Линкълн сентър" пред трудна нюйоркска публика. Лицата на българите нямаха нищо общо с преситените от култура жители на Манхатън. Те бяха впечатлени, омагьосани, забавляваха се.

След финалния ни поклон и продължителни овации се изнизахме от сцената и си взехме чантите. Навън на площада се вихреше с пълна пара бирен фест и идеята за питие, което струва около 50 цента, се стори блестяща на уморените певци.

Но не можехме да тръгнем. В залата един опърпан и мръсен мъж с химикалка и тетрадка спираше поотделно всеки един от нас и ни молеше за автограф. Очевидно той не разбираше, че ние сме само група бедни млади хора от Ню Йорк, за които това е само странично занимание, а някои от нас имат повече студентски заеми, отколкото са в състояние да изплатят. Но ние се усмихвахме и се подписвахме. Отвън малки деца поднасяха цветя на някои от певците, а други правеха снимки.

Техният английски често бе неравен, но жестовете им бяха искрени. Тази сцена на благодарност щеше да се повтори отново и отново през нашите десет дни в тази страна.

На последния ни концерт във Велико Търнова (sic!) малки ученици се кикотеха, докато им подарявахме дъвки и лепенки. Някои от девойките в групата ни вдъхновиха един български певец от един от другите хорове да пише стихове и на английски, и на италиански.

Отдалечихме се на няколко крачки от Военната зала и се разположихме под тентите на бирения фест. Появиха се чаши със "Загорска" (sic!). Всеки от нас взе чашата си и я вдигна.

"Наздравей", каза един приятел.

"Наздравей - повторихме ние. - Cheers."

Виж още от същата авторка:
"Beaches, sunsets make San Diego shine" (пътепис за Сан Диего за "АП", поместен в Си Ен Ен)

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 3 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 8 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 9 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 10 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 10 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 11 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 11 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 11 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 12 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 12 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 13 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 13 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 14 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 14 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 14 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"