0

"На кого му трябва алиби за 10 януари", е заглавието на материала в рубриката "Анализи" на "24 часа". Това е денят на дефицитната чиста съвест, смята авторът Велислава Дърева.

"Поругаването на парламента не е като да събориш Берлинската стена. Защото отвъд Берлинската стена бе обединението. А отвъд разгромения парламент е разделението", допълва тя.

"10 януари направи прехода необратим. И той приключи - доста криво и доста ляво", коментира пред "24 часа" Евгений Бакърджиев, тогавашният шеф на щаба по протестите.

"Търси се българският Цезар", е озаглавен материал в приложението "Наблюдател" на "Сега".

Премиерите ни от 10 януари 1997 г. насам са бледо копие на великия римлянин, истинският водач все още липсва, коментира авторът, който прави паралел с историческия 10 януари 49 г. пр. Хр., когато Гай Юлий Цезар пресича с войските си рекичката Рубикон и тръгва на гражданска война срещу Помпей.

Първият нашенски Цезар - Иван Костов, притежаваше предимно негативните качества на великия римлянин - мания за величие, чувство за непогрешимост, почти престъпна самовлюбеност, пише в материала.

Вторият ни цезар - Симеон Сакскобургготски най-добре се вписа в този образ, докато беше премиер. Той не успя да оправи България за 800 дни, но през цялото управление съумяваше да демонстрира загриженост за обикновените хора, допълва вестникът, като казва, че за премиера Сергей Станишев още е рано да се каже доколко покрива критериите за Цезар.

Според автора си имаме и двама проектоцезари - Бойко Борисов и Волен Сидеров.

Темата за 10 януари продължава и в "Труд". "Линейки докараха пред парламента камъни", спомня си пред изданието комисар Красимир Петров, началник на граничната полиция и бивш шеф на СДВР.

Погромът над парламента беше замислен от лидерите на ОДС, но те изпуснаха контрола, смята той.

"24 часа" публикува интервю с Христофор Събев, който като лидер на Християнския съюз "Спасение" беше член на Координационния съвет на СДС.

Той казва, че може да се върне в активната политика, ако има подкрепа. Досега съм доказал, че ние не възприемаме модела на корупция, отказвайки се дори от неща, които по закон ни се полагаха, коментира Събев.

"Новата цел пред България е да стане богата държава", цитира от първа страница "Българска армия" думите на председателя на парламента Георги Пирински, който е обявява законодателните приоритети за първата за новата година сесия на 40-ото Народно събрание.

"Спешно местят парламента", пише "Монитор". Още в първите дни на новата парламентарна сесия ще започнат консултации за преместването, което било належащо, защото в сегашната сграда не всеки депутат можел да има свой кабинет.

"Няма да сменяме синьото с оранжево" казва пред "Труд" Димитър Аврамов, шеф на предизборния щаб на СДС.

СДС е традиционна партия и не мисля, че трябва да прави резки промени, допълва той. В равносметка за изминалите 10 години Аврамов посочва, че това, което СДС е казвал, а никой друг не е вярвал в него, се е случило - България стана член на НАТО и ЕС.

СДС има огромна заслуга за това, отбелязва той.

"Ще променяме БСП, но еволюционно", казва пред "Монитор" Румяна Сидерова, председател на Общинския партиен съвет на БСП в район "Средец" в София.

Корупция и хаос при осигуряване на скъпоструващите лекарства за болните от рак установи извънреден одит на Сметната палата, информира "Монитор" в материал на две страници.

При проверката, която обхваща периода 1 януари 2001 г. - 31 декември 2005 г., било установено, че здравното министерство е допуснало огромни пропуски и нарушения в реда, по който са отпускани лекарства за онкоболни.

Само 1/3 от онкоболните са получавали медикаменти, допълва "Дневник". Вестникът публикува интервю с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски за това какво ще се случи в системата на здравеопазването през 2007 г.

"Няма да намалим броя на болниците, рано е да въведем доплащане", казва той. До средата на годината ще имаме готовност да отдадем първите дейности на концесия, допълва Гайдарски.

"Виновните за рухналата "Била" заслужават затвор" - това мнение изразява пред "Труд" Пламен Георгиев, прокурор в Софийската районна прокуратура от спецотдела за разследване на общественозначими престъпления.

Той информира, че обвинени за пропуски и грешки в проектирането, изпълнението на обекта и в строителния надзор са 10 души.

"Бившият главен прокурор Никола Филчев лично е убил ямболската адвокатка Надежда Георгиева на 2 февруари 2000 г. Това заявиха пред съда вчера съпругата на убития прокурор Николай Колев Ненка и шефът на Моряшкия синдикат Пламен Симов", пише от първа страница "24 часа".

Темата присъства и в другите издания.

"Навалица за български паспорти", съобщава от първа страница "Труд". Дни след като българите станаха европейци всички искат да са българи, пише изданието.

Огромни опашки от наши роднини от Македония, Сърбия, Молдова и Украйна обсадиха службите, даващи гражданство, визи и паспорти.

Задръстена от молби за удостоверения за произход, Агенцията за българките в чужбина спряла приема документи. Само през последните три месеца 6423 души са поискали да докажат, че са нашенци.

Лично лидерът на БСП Сергей Станишев ще номинира кандидатите на социалистическата партия за Европейския парламент, пише "Сега", като цитира говорителя на партията Ангел Найденов.

Изпълнителното бюро на БСП е взело решение да се създаде работна група за издигане на претендентите за евродепутати, която ще бъде оглавяване от Станишев.

"Разлог иска 79% от земите в общината да останат извън "Натура 2000", пише "Монитор". Над 5000 души в Пиринска Македония са протестирали срещу европейската екомрежа.

Вестниците информират за изложбата "Великолепието на България" в Европейския парламент в Брюксел, която представя ценни експонати от частната колекция на бизнесмена Васил Божков.

"24 часа" отделя на темата две страници и съобщава че българските евродепутати от групата на ЕНП изпратиха писмо до колегите си от фракцията, с което се разграничават от изложбата.

Текстът е подписан от сините Мартин Димитров и Филип Димитров, Константин Димитров от ДСБ и лидера на ССД Стефан Софиянски.

Темата е водеща за "Сега", който пише от първа страница, че само евродепутатите от управляващата коалиция са уважили вчера откриването на изложбата, а вестника.

Тест с 15 въпроса за ЕС ще проведе следващата седмица образователното министерство сред учениците от 12 клас, информира "Монитор".

"През януари ще преосмислим диалога с Либия", казва пред "Сега" вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин. Джамахирията използва медиците, за да иска реабилитация за Локърби, казва той.

Според него пазарлъкът за обвързване на две дела, които действително нямат нищо общо, не е най-продуктивният. Правим всичко възможно на следващата фаза да възтържествува юридическата логика, казва още Калфин.

"Европа се вълнува от кампанията "Не сте сами", заявява Ивайло Калфин в друго интервю за "Стандарт". "Думата ни в ЕС вече се чува", е заглавието на интервюто.

Калфин коментира и темата за АЕЦ "Козлодуй". Целият регион страда от затварянето атомната ни централа, посочва той.

В голямо интервю за "Труд" съпругът на задържаната в Либия Валя Червеняшка Емил Узунов споделя, че е предупредил дипломатите и държавата ни за изтезанията над нашите медици и лично над съпругата му още в края на 1999 г.

Шедьоври на Леонардо да Винчи са показани в изложба в Софийската градска художествена галерия, пише"Монитор".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 7 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 10 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 11 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 11 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 11 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 12 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 12 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 12 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 13 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 13 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 13 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 13 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 14 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 14 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия