0

Австралийският актьор Хюго Уийвинг (агент Смит от трилогията "Матрицата") играе в нов филм по сценарий на братя Уашовски, който напомня предишния им проект.

Във "В" като вендета" (V For Vendetta) Германия е спечелила Третата световна война и Великобритания е станала фашистка държава.

Срещу тоталитарната власт се бори загадъчен маскиран герой (Уийвинг), известен само с буквата "В".

Партнира му Натали Портман, която обръсна главата си за ролята и заради това често бе вземана за ирландската певица Шиниъд О\'Конър, известна навремето със същата прическа.

За целите на партизанската борба героите взривяват култови лондонски забележителности, а сцените в метрото напомнят атентатите от 7 юли м.г., но и Гай Фокс, който искал да взриви парламента с краля в него (т.нар. Gunpowder Plot - "барутния заговор"), за да отмъсти за гоненията срещу католиците.

Атентаторът бил заловен в ранните часове на 5 ноември 1605 г., малко преди да запали фитила на буретата с барут в подземията на Камарата на лордовете, след жестоки изтезания признал всичко и бил обесен със съучастниците си.

Всъщност рекламното мото на филма - "Remember, remember the 5th of November", е именно известното детско стихче, съчинено по повод деня на Гай Фокс - 5 ноември.

Т.нар. "Нощ на кладите" (Bonfire Night) се отбелязва ежегодно с фойерверки и клади на открито в датата на неуспешния атентат, избрана през 2003 г. и за световната премиера на последната част от трилогията "Матрицата" (WhatIsTheMatrix.com).

Филмът е от няколкото заглавия тази година, създадени по известни комикси (като "Супермен"), но според първите му зрители прави паралели и с управлението на Джордж У.Буш.

По този проект братята работят още от "Матрицата" насам, макар че в случая се задоволяват с ролята на сценаристи и продуценти, а режисьор е асистентът им Джеймс Мактийг.

"В като Вендета" струва над 50 млн. долара. "Матрицата" беше направен за 70 млн., спечели $470 млн. и четири "Оскара", а DVD версията на филма стана първият диск, продаден в над 1 млн. екземпляра.

По "Матрицата" бе създадена и най-успешната видеоигра с филмов сюжет, а цялата трилогия и всички странични проекти покрай нея донесоха на "Уорнър брадърс" над 1 млрд. долара.

Феновете им обаче се питат защо този път братята не режисират новия филм. Официалният отговор е, че става въпрос за екранизация, а не тяхна собствена идея, затова са предпочели да останат по-встрани.

Двамата бивши бояджии от Чикаго, които влизат в шоубизнеса като автори на комиксови истории, всъщност дори не са завършили колеж - прекъснали са обучението си по средата.

За тях се знае малко: Лари пие вино и събира антикварни книги, Анди предпочита бирата и професионалния спорт. Майка им Лин е медицинска сестра, баща им Роналд се занимава с бизнес.

Официалните им биографии също не разкриват много - например там пише, че работят заедно от 32 години, разказва сп. "Ролинг стоун", което помества обширно разследване, посветено на тайния живот на Лари като... мазохист и травестит.

След като идва успехът на вторият им филм (първият е лесбийският "Bound" с Дженифър Тили и Джина Гършон), Лари започва да посещава известен садо-мазо клуб в Лос Анджелис и се привързва към една от собственичките му - 35-годишната Илза (Карин Уинслоу), известна с артистичния псевдоним Mistress Strix.

По това време той е женен за Теа Блум; новата му фаворитка също не е свободна - омъжена е за... жена, сменила пола си, но не и половия си орган. Транссексуалният Бък Ейнджъл е отстранил по оперативен път бюста си и помпа мускулите си чрез тестостеронови инжекции, но от кръста надолу си остава жена.

За техните кръгове не е тайна, че Лари предпочита да носи дрехите на нежния пол, макар че съпругата му не одобрява това. Психиатрите са разделени в мненията си - според някои специалисти това са просто "жени, заключени в мъжки тела"; други обаче говорят за "автогинефили" (autogynephiles), хора, които обичат себе си като жени.

Лари изпраща на Илза цветя, купува й книги, дрехи, обувки; дори я взима в Австралия, където братята снимат двете продължения на "Матрицата", а тя от своя страна не му взима пари за сеансите.

За първи път той се появява публично с новата си любима на премиерата на "Матрицата: Презареждане" през 2003 г. Филмът струва 150 млн. долара и става едно от касовите заглавия на годината, печели 281 млн. от билети.

Отзивите обаче са по-скоро негативни, а критиките се засилват с излизането на последната част от трилогията - "Революции". Някои са убедени, че една от причините е увлечението на Лари - той вече е тотално обсебен от Илза.

Измамените половинки искат сметка от съпрузите си и подават молби за развод. През 2002-ра, след деветгодишен брак Теа Блум напуска мъжа си и иска половината от парите му - главно приходи от различни проекти около "Матрицата". Обвинява го, че укрива суми, възлизащи на милиони долари, и съдът замразява авоарите му.

PНа фестивала в Кан през 2003-та Лари води със себе си Илза. На червения килим всички я мислят за кинозвезда, а него... него не могат да познаят.

Лицето му изглежда женствено - с изскубани вежди, огромни обици и плетена шапка плюс маникюр на ръцете. Двамата очевидно са на седмото небе, а коментаторите пишат, че Лари вероятно взима женски хормони и очаква операция по смяна на пола.

Купуват си къща за 2,7 млн. в района на Сан Франциско, а в документите за имота фигурира не Лорънс, а "Лоренца" Уашовски. Двете му имена са вписани и в документите за развода.

Бившият мъж на Илза междувременно се мести в Ню Орлиънс, където се жени повторно за Илейн Ейнджъл, която прави пиърсинга на звезди като Лени Кравиц. Бък Ейнджъл си намира и нова работа в порноиндустрията, като започва се снима с жени, хомосексуални мъже и дори с други транссексуални.

Междувременно вървят и други приказки - режисьор на порнофилми с дълбоки връзки в подземния секссвят на Лос Анджелис разказва пред "Ролинг стоун", че преди година видял Лари на някакво парти, където го завела Илза.

"Беше облечен като жена и изглеждаше великолепно от врата надолу. Имаше качулка на главата, така че никой не го позна."

Всъщност "В", героят на филма, не е новият Робин Худ или Зоро, който раздава правосъдие - той е терорист, който взривява метрото и вдига сгради във въздуха, пояснява "Ролинг стоун" и заключава:

"Явно героите на работническата класа Уашовски продължават да предизвикват системата. Но докато Лари не излезе от уединението, което си е наложил сам (ако изобщо го направи), никой няма да узнае колко дълбоко е навлязъл в своята собствена матрица."

Близки на Илза твърдят, че двамата са заживели щастливо.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 1 час

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 2 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 3 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 3 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 3 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 4 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 6 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 6 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар