0

Промените в изборните закони ще отлежават в комисия, пише "Сега". Мнозинството и опозицията се споразумяха вчера до края на седмицата да създадат временна комисия от 15 депутати, която да систематизира всички предложения за промени в изборното законодателство.

Сред приоритетите на комисията ще са мерките срещу търговията с вот и промените в избирателната система.

Органът трябва да излезе с идеи в максимално кратки срокове по начин, който да не създава впечатлението за импровизации или несериозност към тази проблематика, обясни председателят на лявата ПГ Ангел Найденов.

Всяка пътна дупка ще е застрахована, съобщава "Труд". Пътноподдържащите фирми ще бъдат задължени да сключват застраховка "Гражданска отговорност", така че ако спукаме гума на техен обект или претърпим пътно транспортно произшествие заради калпаво шосе, да ни платят щетите по автомобила и болничното ни лечение.

Това предвиждат промени в два закона - за пътищата и за движението по пътищата, внесени вчера от независимия депутат Светослав Спасов и Ваня Цветкова от БНД.

Идеята на двамата е да се въведе задължение собственикът на съответния път - държавата или общината, да предвиди в средствата за поддръжка и сума за застраховка. Ако това не бъде направено, нарушителят ще плаща глоба до 10 000 лева.

НДСВ и ДПС скочиха срещу Татяна Дончева, пише "Труд". Промените в закона за конфликт на интереси скараха партньорите от БСП, НДСВ е ДПС вчера в парламента.

Депутатите дълго спориха дали възнаграждението на публично лице, получено в условия на конфликт на интереси, трябва да бъде отнемано в полза на държавата или общината, както е според сега действащия закон, внесен от НДСВ.

Татяна Дончева предложи да се запише, че дори да бъде установен конфликт на интереси, заплатите на публичните лица да не бъдат отнемани. Срещу идеята се обявиха НДСВ и ДПС.

Председателят на парламентарната подкомисия за установяване на конфликт на интереси Олимпи Кътев (НДСВ) заяви, че законът няма да проработи до края на мандата на този парламент.

"Наесен - един иска власт, но не може. Друг може, но не иска?", под това заглавие "24 часа" обединява мненията на социолози непосредствено след като СДС и ДСБ тръгнаха към коалиция и стана ясно, че има оферта от ДПС към НДСВ за Либерален алианс.

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч", прогнозира, че такава дясна коалиция би могла да вземе между 9 и 12-13% от вота на гласувалите. Според Румяна Бъчварова, "Маркет линкс", с обединението на СДС и ДСБ партиите, които ще влязат в парламента вероятно ще са 5 - ГЕРБ, БСП, "Атака", ДПС и десният блок.

Живко Георгиев, "Галъп", отбелязва, че парламентарните групи ще са поне 6, а партиите - решително над 10. Мирослава Радева (МБМД) определя Либералния алианс като спасителен пояс за някои хора от НДСВ, но това не е спасяване на партията, а начин тя да се довършва.

Юрий Асланов, "Афис", смята, че слуховете за обединение на НДСВ и ДПС са безпочвени. Васил Тончев, "Сова-Харис", прогнозира, че максимумът на НДСВ, ако се яви само на избори, е 2%.

Според Андрей Райчев, Галъп", еднакво малко вероятно е да ни управлява лява коалиция - БСП и либерали, или дясна - ГЕРБ със сините, тъй като няма да им стигнат силите.

Командира продължава да препъва СДС, е анализът в "Сега". Поводът е решението на Националния съвет на сините да се съюзи с бившия си лидер Иван Костов.

Лидерът им Мартин Димитров обяви това за жест в името на бъдещото дясно управление. Но с решението си от 10 март СДС обезличи неколкогодишни усилия за скъсване с миналото и обновяване на партията.

Сега новият млад лидер на СДС ще върви в пакет със стария, отдавна изхабен лидер на ДСБ. Сините трябваше по-добре да калкулират кое е по-печелившо - осигуряването на твърдия Костов електорат или използването на ресурса от освежаването на партията и спечелването на нов електорат.

СДС се съюзи с нищото, оценката е на бившия лидер на СДС Пламен Юруков. В интервю за "Стандарт" той не допуска, че СДС ще стане част от ДСБ след коалирането, защото част от нищо трудно може да се стане.

"В момента, в който се подредим до всички малки партийки, СДС се размива, казва Юруков. - От една страна равнис по партии миньончета, от друга, доминация на политик с голяма тежест в сравнение с председателя на СДС - рискът от обезличаване е много голям."

Целувки на смъртта в коалицията, пише "Стандарт". Целувки на смъртта и възкресението си разменят в управляващата коалиция.

"Между либерални партньори всичко е възможно, включително и "целувка на смъртта", която може да се окаже "целувка на възкресението". Това обяви вчера заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Повод бяха притесненията на жълтите, че царят иска коалиция с Доган за евровота. Съюзът между двете партии ще бъде окончателно решен до края на месеца.

Гражданите не бива да са толкова търпеливи, съветва в интервю за "Труд" вицепремиерът за еврофондовете Меглена Плугчиева.

И подчертава: "Трудно е, но българското общество трябва да стане много по-активно. Българите се оказахме изключително търпеливи - и към чиновническата, и към политическата немарливост. Нужна е гражданска непримиримост - към политиците, към институциите и към изпълнение на задълженията им. Защото те забравят, че са на тези места, за да обслужват гражданите. Ако не се откажем от пасивността, не може да вървим напред."

Не вземат Паси на среща на НАТО, съобщава "24 часа". Председателят на външната комисия Соломон Паси, който е кандидат за поста генерален секретар на НАТО, няма да бъде включен в състава на българската делегация за срещата на върха на пакта в началото на април.

Това става ясно от решение, което МС ще гласува днес. С него се определят придружаващите президента Георги Първанов в Страсбург и Кел.

Въпреки кризата 6% ръст през 2008 г., информира "24 часа". Ръст от 6% има икономиката ни през 2008 г., показват данни на Националния статистически институт, обявени вчера.

Брутният вътрешен продукт за миналата година е 66,728 млрд. лв. На човек от населението се падат по 8711 лева, или 4454 евро. Дори и в разгара на световната криза в края на 2008 г. икономиката ни е отчела ръст от 3,5 на сто за четвъртото тримесечие.

Премиерът: Не можем да намалим данъка за храните, отбелязва "Труд". Премиерът Сергей Станишев се срещна вчера с производители и преработватели на мляко и месо. Браншът поиска подкрепа и защита на животновъдството, което не получава достатъчно субсидии и е неконкурентно на европейския пазар.

Браншовиците поискаха намаляване на ДДС върху храните на 10% с мотива, че това ще свие сивия сектор, ще подобри конкурентноспособността на българските продукти и ще ликвидира вноса на нереално ниски цени.

Станишев е отказал с обяснението, че финансовото министерство е против, защото това щяло да наруши бюджета.

Държавна помощ за приватизирани, пише на първа страница "24 часа". Приватизирани фирми могат да разсрочват инвестиционните си програми, реши вчера икономическата комисия на парламента. Условията са компаниите да са работещи или в ликвидация. Разсрочването с допълнително споразумение може да е до 5 години.

Мярката е антикризисна, съгласувана с икономическото министерство и съответните агенции, обясни депутатът от БСП Петър Кънев. Той и група негови колеги са вносители на предложението.

Защо Европейската комисия не ни пуска до еврото, е коментарът в "Труд". Засега единственото искане на страната ни за помощ във финансовата криза е да влезем в чакалнята, наречена "Европейски валутен механизъм ERM тт" и да заменим българския лев с общата европейска валута.

В отговор шефът на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че все още трябва да почакаме, докато изпълним критериите. Единственото условие, което не изпълняваме, е нивото на инфлацията. Но заради финансовата криза инфлацията у нас вероятно ще падне до 4 на сто, а може би дори до 3 на сто. Ако и тогава ни откажат, вече ще стане ясно, че просто не ни искат в клуба на богатите.

Колкото по-бързо влезем в еврозоната, толкова по-добре, е позицията на Левон Хампарцумян, председател на УС на "УниКредит Булбанк".

В интервю за "Монитор" той подчертава, че трябва да се направят сериозни усилия от наша страна, а може би трябва да се преосмислят и процедурите, и критериите за влизане в еврозоната. Трябва да се вземат необходимите решения, за да може процесът на присъединяване към еврозоната да се ускори.

Сметната палата ще следи как се харчат парите от ЕС, е озаглавено интервюто в "Сега" с проф. Валери Димитров, шеф на Сметната палата.

Предстои обсъждане в комисията по европейските въпроси в НС на два доклада на палатата за еврофондовете. В тази връзка Димитров посочва, че идеята на одитите е била да се види как функционира като цяло системата за управление на европейските фондове към определен момент.

Когато има сложна система от органи, често се получава така, че всеки работи сам за себе си и цялата система не е синхронизирана и не е работеща. В рамките на одитния период са били открити множество недостатъци на системата и те са посочени в докладите на Сметната палата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 1 час

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 2 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 3 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 3 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 3 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 4 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 4 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 4 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 5 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 5 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 5 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 5 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 5 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 5 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 5 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 6 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация