0

"Руският газ - иди ми, дойди ми" е челното заглавие на "Труд". В 9 ч. сутринта вчера Русия отвъртя кранчето на станция "Суджа" и газът потече към Европа, но само два часа по-късно "Газпром" обяви, че Украйна е спряла горивото и набеди САЩ за "диригент", припомня вестникът.

Кризата вдигна вчера цената на дизеловото гориво у нас с 6 ст. на литър, а на бензина - с 4 ст. на литър.

"Труд" цитира Иван Костов, според когото българската страна не може да иска компенсации за спрения газ в рамките на договорените 1.4 млрд. куб. м.

През 2006 г. правителството на Сергей Станишев се е съгласило да отпадне онази част на договора от 1998 г., уреждаща въпросите за щетите, причинени от "Газпром".

В отговор председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай заявил, че тази клауза се отнасяла само за газа, внасян у нас по преференциални цени като транзитна такса от "Газпром".

"Искаме съвсем нови договори за газа", обявява пред "24 часа" Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". "В договорите има клаузи, в които се описва какво се случва при неизпълнение. Ще направим цялостна равносметка и съгласно клаузите ще си потърсим правата от доставчиците", посочва той.

Според Гогов газът няма как да дойде преди петък. От Украйна са обяснили, че не са в състояние да докарат горивото до България, тъй като руснаците са изпратили само 3 млн. куб. метра на "Суджа", а трябва по-голямо количество, за да изтласка газа към нас.

"24 часа" изтъква в рубриката "Анализи" "3 причини да размразим реакторите" на АЕЦ "Козлодуй". Според автора блоковете са абсолютно безопасни, а и енергийна криза има.

"Нека махнем посредниците в газа, които трупат тлъсти печалби от високите цени, нека Европа финансира проекти за алтернативни доставки, но нека и с всички сили с аргументирани преговори да преборим чиновническото упорство тук и в Брюксел и да си освободим АЕЦ-а", призовава той.

"Руският газ заседна в Украйна", извежда и "Монитор". Вестникът отбелязва, че без доставките при въведения от Министерството на икономиката и енергетиката ограничителен режим на потребление горивото ще ни стигне до 18-20 януари.

"Ще искаме компенсации за кризата с газа", заявява пред "Монитор" Атанас Мерджанов, заместник-председател на ПГ на Коалиция за България. Има криза в снабдяването с газ, но няма криза в държавата дотолкова, доколкото българските институции не допуснаха трагични инциденти, категоричен е той.

Мерджанов коментира и политически теми, сред които днешните протести. Ние като управляващи не се страхуваме от протести, съвсем друг е въпросът кои са организаторите им и какво си поставят те като цели, посочва той.

"Бизнесът няма правно основание да търси компенсации", твърди пред "Класа" Божидар Божинов, председател на БТПП. Предприятията не могат да си търсят по договор правата, установихме, че в договорите има специална клауза, която освобождава от отговорност доставчиците, отбелязва Божинов. Според него предприятията са подписали такъв договор, защото газът се доставя само от един доставчик.

Обявените за днес протести са широко коментирана тема в днешните издания. "Не изключвам провокации срещу парламента", казва пред "Сега" председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Тезата, която се застъпва е, че мнението на гражданските структури не се чува от институциите, че властта се затваря зад стена - въпросът е как да се преодолее тази стена, чуди се той.

По думите му за него най-важно е да се избегне възникването на необходимостта от една или друга форма на остър протест. Нужно е самите институции на властта да осъзнаят, че не могат да имат резултат усилията им, ако те всекидневно не са ангажирани много плътно в диалог с онези граждански структури, които имат позиция, очаквания и послания в съответната област, отбелязва Пирински.

"Управляващите се опитаха да обезсмислят бунтовете", е челното заглавие на "Сега". Часове преди масовите протести спешно се променят закони и валят отчети за държавната и общинска грижа за Студентския град, отбелязва вестникът.

"Бунтът на поколението "Интернет", е озаглавен материал в приложението "Наблюдател" на "Сега". Според него властта е сериозно уплашена от предстоящите протести. С тях ще се очертаят параметрите на вътрешнополитическата изолация на управляващото мнозинство, а мащабите на недоволството могат да се окажат такива, че довършването на мандата да бъде не само мъчително, а и невъзможно, коментира авторът.

"Римейк на 1997-а: Мисията невъзможна", уверен е "Стандарт". Ситуацията е съвсем различна от тази през януари 1997 г., но властта трябва да покаже, че е научила урока си отпреди 12 години, отбелязва авторът.

Според "Стандарт" от 20 до 50 лева се предлагат в Студентски град за участие в днешния протест. Не станало ясно обаче кой и на кого предлага пари. Изданието твърди, че се очаква внедрени провокатори да предизвикат напрежение и безредици и да принудят полицията да се намеси.

"Интернет излиза пред парламента", отбелязва и "Труд" в основната си рубрика "Темата". В основата на бунта стоят недоволните студенти, към тях се присъединиха земеделци, природозащитници, блогъри, форумците от BGMama, учени, млекари, кардиолози, като основното му мото е "Промяна чрез обединение", пише изданието.

"Нямаме намерение да бутаме правителството, защото все някой трябва да започне реформите", казали пред вестника част от организаторите.

"Виртуалното въстание на пичове с лица", определя "24 часа". Интернет и по-специално световната социална мрежа Facebook е новият начин да се предизвика революционно настроение у българите, пише авторът.

"Студентите отсвириха протеста", е челното заглавие на "Монитор". Българските студенти се разделиха и изпокараха преди протестите пред парламента, а двата най-големи синдиката се обявиха срещу митинга, защото бил хаотичен, политизиран и безсмислен, пише изданието.

"Пускам пералня само през нощта", твърди пред "Труд" министърът на държавната администрация Николай Василев. Опитваме се да пестим електроенергия и повече от обичайното следим големите уреди да се включват само през нощта, признава той.

Василев прогнозира, че проблемът с газа едва ли ще има краткосрочни вътрешнополитически измерения. По-скоро ставало дума за стратегическа политика на България за силно обвързване с енергоизточници предимно от една държава през последните 20, или може би 60 години.

По повод предложението на НДСВ за обединяване на датите на изборите за Еропарламента и за Народно събрание Василев коментира, че финансовите съображения и избирателната активност са основните мотиви за тази идея.

"Купи си депутат, за да отървеш съда", е озаглавено интервю в "Труд" с прокурор Стелияна Кожухарова. Повод за думите й са върнатото от съда дело срещу бившия зам.-районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев и Цецко Кривачков.

Тъй като някои от обвиненията са в съучастие със сегашния народен представител Тома Томов, а той има депутатски имунитет, който парламентът не е свалил, делото е блокирано. Излиза, че когато депутат извърши престъпление в съучастие с друго лице, не носи наказателна отговорност никой, и какво става, ако 15 години поред някой си е все депутат, пита тя.

"Цените паднали през декември", информира "Труд". Според данни на НСИ животът в България е поевтинял през декември с 0.2 на сто. Намалели са цените на храните и напитките, облекло и обувки, на телефоните, а са поскъпнали алкохола и цигарите, наемите, поддържането на жилища и комуналните услуги. НСИ също отчете дефлация с 0.1 на сто.

"Затягат контрола над европарите", предупреждава "Труд". Подготвят се промени в механизмите за управление на процедурите по всички оперативни програми, цитира изданието вицепремиера Меглена Кунева при представяне на оперативна програма "Транспорт". Целта е да се засили контролът и превенцията, за да не се допускат грешки и корупция.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Сторми Даниелс демонстрира основните си предимства в сферата на социалното общуване

Порноактрисата Сторми Даниелс свидетелства срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 8 часа

Тя се яви на процеса, за да свидетелства за предполагаемата си сексуална връзка с него през 2006 година

Протест срещу новата организация на движение в София

Протест срещу новата организация на движение блокира центъра на София

България Преди 10 часа

Автомобили и транспорт не могат да преминават по "Патриарх Евтимий", засилено е полицейското присъствие

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 11 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 11 часа

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

а

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадал

България Преди 12 часа

Инцидентът се е случил на булевард "Сливница"

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 12 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 13 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 13 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 13 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 13 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 14 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 14 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 14 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ