0

С пира спадът в рейтинга на правителството, отбелязва "Дневник". Януарското национално представително проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч" очертава четири по-важни характеристики на икономическите, социалните и политическите нагласи в страната, пише изданието.

В началото на годината правителството съумява да прекъсне тенденцията на бърз спад в доверието. Регистрираният ръст в положителните оценки обаче е едва 3%.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова е най-неодобряваният министър, при това с твърде висок дял на отрицателните оценки.

С най-висок рейтинг сред ръководителите на държавни институции е Георги Първанов - 78% положителни оценки.

Данните сочат, че партиите вдясно продължават да изпитват остър лидерски проблем.

НДСВ издига кандидат за президент през март, информира "Сега". НДСВ ще издигне кандидат-президент в края на март, заяви уверено зам.-председателят на жълтата партия Николай Свинаров.

Не сме се отказали от участие в президентските избори, вече се обсъждат конкретни имена, обясни бившият военен министър във Велико Търново.

"До президентските избори има достатъчно време, за да може да се създаде и издигне нова кандидатура за президент като една адекватна алтернатива на настоящия държавен глава и аз се надявам това да бъде направено", така Свинаров коментира позицията на Ахмед Доган, според когото на изборите през есента Първанов няма да има алтернатива.

"24 часа" продължава дискусията за имунитета на народните представители. Мнението на депутата от Коалиция за България Георги Близнашки е представено под заглавие "Без имунитет депутатът става зависим от арогантни интереси".

"Става дума за авторитета и достойнството на народното представителство.
Народните представители не трябва да се самообвиняват и самобичуват. Те имат нужда от имунитет, защото са защитници на висшите национални интереси и трябва да бранят общото благо на цялата нация под непрекъснатите атаки на различните частни интереси, които понякога придобиват арогантен характер", са аргументите на депутата.

Спекулира се с имунитета, смята Доган, цитиран от "Труд". Той не е привилегия, а защита, заявил лидерът на ДПС и напомнил, че и сега свалянето на имунитети в българския парламент не е прецедент.

"Третата поправка - полукрачка в полу(не)вярна посока", е заглавие на коментар в "Дневник".

Посочва се, че оплетен в политически сметки, парламентът показва неспособност в обозримо бъдеще да изчисти пороците на конституцията. Депутатите са на път да нарушат баланса на властите - те не само си запазват имунитета, но и се въоръжават с опасни правомощия спрямо съда.

Прави се извода, че промените взаимно си противоречат и не са насочени към реалните проблеми на правосъдието.

"Сега" коментира темата за корупцията по високите етажи на властта и респектирането на организираната престъпност в публикация под заглавие "Бандити в МВР".

Акцентът се поставя върху очакванията на обществеността: "Да бъде ударена подкупността и на най-високите етажи в системата. Това е единственият начин да се докаже, че в МВР не съществува вътрешноведомствена "омерта", при която началниците се пазят взаимно.

Възможности за това има, необходима е само воля. Редовно трябва да се проверяват например имуществените декларации, които всяка година се подават от служителите на МВР", отбелязва авторът.

До месец ще бъде публикувана социалната програма на МО, пише "Българска армия". Тя ще бъде реализирана от екипа на военния министър Веселин Близнаков и с активното участие на Генералния щаб на Българската армия.

Във връзка с професионализацията на армията като министър на отбраната съм поел ангажимент за провеждане на много активна социална политика", подчерта той.

Двойният стандарт на КЗК, е озаглавил свой анализ в. "Монитор". С критичен тон се коментира работата на Комисията за защита на конкуренцията.

За последните две години нито злоупотребите с господстващо положение, нито концентрациите на стопанска дейност са ликвидирани.

"По всичко личи, че у нас двойните стандарти могат да бъдат прилагани години наред от институции, чиято единствена работа трябва да бъде регулирането на пазара и превръщането му в нормален и конкурентен.

Вижда се също, че у нас назначаването на хора на важни и отговорни места продължава да бъде на квотния партиен принцип, без оглед на последствията", допълва авторът.

Камов недоволства от управлението на БСП, извежда "Труд". Политическо движение "Социалдемократи" рязко се разграничава от икономическите мерки и данъчната политика на правителството, защото ги намира за дясноконсервативни и рестриктивни.

Такава критика към кабинета "Станишев" отправи лидерът на формацията Николай Камов, макар като партньор в Коалиция за България също да е част от властта.

"Ура! Десните пак седнаха на масата", е коментарът в "Стандарт". Поводът е, че започнаха разговорите за общ кандидат-президент между седем парламентарно представени формации.

Посочва се, че няма как десните да получат подкрепата на хората, ако не излязат с общи позиции по няколко наболели въпроса.

"Най-знаковият сред тях е имунитетът на Стефан Софиянски като част от суперактуалната тема "Скривалище за бандити ли е родният парламент".

Без публично представена обща програма - за политическите чадъри, корупцията и имунитетите, без обща оценка за собственото им управление и самият Първанов да издигнат за свой кандидат, той ще загуби изборите", категоричен е авторът.

"Когато лидерът се плаши от своите", е заглавието на анализ в "Труд".

Очертава се тенденцията - "Централните партийни ръководства, лидерите не получават ежегодната оценка на членовете и организациите за цялостната политика на партиите. Така водачите се самооценяват, без да знаят мнението на собствената си партия. Този дефект сега тресе СДС."

Припомня се, че уставът на една демократична партия не е верига, с която се връзва и спъва свободата, а двигателна сила на общопартийния политически разум.

Темите в печата от РФИ-България

Хайки събират мъртвите птици из цялата страна, информира "Дневник". Ветеринарни инспектори, лесничеи, еколози, рибари и ловци наблюдават поречието на Дунав и водните обекти по прелетния път на птиците, след като в петък във Видин беше открит лебед, починал от птичи грип.

Ветеринарите от Добрич и Варна в разнобой, пише по темата "Пари", а "Телеграф" извежда: "Набират борци срещу птичия грип". Доброволни екипи от цялата страна ще се обучават да работят при бедствие.

В същото време "Сега" е категоричен: "Лебедите измирали от студ, а не от грип" и помества снимка на първа страница, на която виждаме как въпреки предупрежденията за разпространение на птичия грип варненци спазиха традицията - да хранят дивите лебеди, които спират през зимата на Южния плаж.

"Труд" предлага "Правила, зима 2006":

"Не яж говеждо и не пипай лебеди. Децата си не пускай с депутат.
Не ги оставяй късно в дискотеките и се плаши от всеки непознат.

Милей за джоба си, не пускай парното, калявай се и за "сибирски" мраз.
Прави спестявания, спри цигарите, следи цените и бъди във час.

В Нигерия избягвай да пътуваш, а и за Турско не търси билет.
И още нещо - в никой случай не пробвай да рисуваш Мохамед!".

"България - в черен списък на исляма", твърди още изданието. Причината за това са карикатурите на пророка Мохамед.

"Няма заплахи за наши мисии заради карикатурите", категоричен е "24 часа", цитирайки шефа на разузнаването Кирчо Киров. Обаче "Западът иска информация от българското разузнаване за Иран", научаваме от същото издание.

"Настана битка за европарите", пише във водещо заглавие "Дневник". Между министерствата, а дори и вътре в тях се води борба как точно да бъдат използвани над 11 млрд. евро, които България ще получи за 2007 - 2013 г. от фондовете на ЕС, разкрива изданието.

Заради разприте ведомствата още не са готови с оперативните програми, в които трябва да опишат конкретно проектите, с които ще кандидатстват за европейско финансиране, признаха от администрацията.

Програмите трябва да бъдат готови до края на февруари, а през март да бъдат представени за одобрение в Европейската комисия, но досега правителството е приело само една - на регионалното министерство.

"България остава без хора и пари", смята "Монитор". Изоставате драматично от новите в ЕС, предупреди Световната банка. Обяснението: намалява трудоспособното население и съответно събираните от държавата под формата на данъци пари.

В същото време се оказва, че "Депутат от ДПС с повече гори от царя" -водещото заглавие на "24 часа".

Фамилията на Ариф Агуш претендира за 50 000 дка и май ще им ги върнат. Това е три пъти над имотите на Симеон в Боровец, посочва вестникът.

"Изпит в клас само след предизвестие", извежда "Труд". Учениците вече няма да треперят всеки час по 45 минути дали ще ги изпитват, или не.

Просветното ведомство слага край на стреса и ще забрани на учителите да препитват децата без предупреждение. Освен това връщат титлите младши, старши и главен учител отпреди 1944 г., посочва вестникът.

Водещото заглавие на "Новинар" е за поредната хитрина на българите, този път конкретно на "софиянци, които дупчат рекламни билети вместо истински".

Фирма за телефонни услуги пуснала рекламните материали, разкрива изданието.

И за финал, вестниците ни плашат с нова студена вълна или както информира "Труд": "До минус 15 градуса в сряда".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 15 минути

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 34 минути

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 1 час

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите

Трансплантация

С половин присадено лице и трансплантирано око: Да промениш законите на хирургията

Свят Преди 2 часа

Едва ли сте чували името "Арън Джеймс", но е възможно трудно да го забравите скоро

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Свят Преди 2 часа

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения"

<p>Какво става в&nbsp;Рафах, израелски&nbsp;танкове обкръжиха източната част на града</p>

Израелски танкове обкръжиха източната част на град Рафах

Свят Преди 2 часа

Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и бойци на палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад"

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 2 часа

Каква е причината – не пропускайте да разберете този петък от 22:00 ч. по NOVA

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 3 часа

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 3 часа

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

ж

Заработи първата за България и региона водородна зарядна станция (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Благодарение на нея се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната

е

Как се различават работните навици на Gen Z, милениелите и Gen Х

Любопитно Преди 4 часа

Важните въпроси са: кой е по-успешен и кой е по-надежден като служител

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

България Преди 4 часа

Причината за това е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Любопитно Преди 4 часа

Някои щастливи знаменитости бяха на точното място в точното време

<p>Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти</p>

Калин Стоянов: МВР не е агенция за недвижими имоти, паркингите са ангажимент на СО

България Преди 4 часа

Аз съм "за" да бъдат изградени велоалеи в столицата, каза служебният министър на вътрешните работи

Слънчево изригване

Най-силната магнитна буря в последните 20 години удря Земята до часове

Свят Преди 4 часа

Интензитетът на изригването ще е толкова сериозен, че е възможно да видим Полярното сияние от България

<p>&quot;Това е възмутително. Животът на служителите на ООН отново е изложен на&nbsp;риск&quot;</p>

Израелски демонстранти подпалиха комплекс на Агенцията на ООН в Йерусалим

Свят Преди 4 часа

"Това е възмутително развитие. Животът на служителите на ООН отново е изложен на сериозен риск"