0

В естниците коментират темата за ситуацията в НДСВ и ще има ли промени в кабинета. "Смени на министри май ще има", извежда като заглавие вестник "24 часа" от интервю с министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Като чета в медиите, става дума за половината кабинет, което е нереално, най-вероятно ще има някакви смени, но още не е ясно, казва той. Гайдарски коментира, че слуховете за смяната му най-малко го интересуват.

Аз съм депутат и ако се върна в парламента, работата ми ще е 10 пъти по-лека, но това не е на дневен ред, заявява той. Гайдарски отбелязва като приоритети за 2008 г. на Министерството на здравеопазването приемането на националната здравна стратегия и здравната карта. Според него в болниците най-вероятно ще се въведе процент на доплащане, макар и не от 2008 г., въпреки че той самият бил против.

"Кого ще рани кризата в НДСВ", анализират във вестник "24 часа" социолози. "Пътят надолу започва с отлюспването", смята Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Според нея математически погледнато, разцеплението в НДСВ не може да предизвика правителствена криза, но разгледано в перспектива и в комбинация с други политически и социални фактори за кабинета ще е все по-трудно да прокарва стратегически решения.

"Правителството не е заплашено", смята и Юрий Асланов от "Афис". Според него всякакви прогнози за скоротечна смърт на НДСВ са преждевременни. Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" вижда в разцеплението "Край на НДСВ като "царска партия". Нито оставащите, нито напускащите имат политическо бъдеще, смята тя.

Според Мира Янова от МБМД "Логиката "Да си изкараме мандата" ще надделее". Поне за момента не виждам тенденция за оздравяване на НДСВ, посочва още тя. Мнението й не споделя Кънчо Стойчев от "Галъп", който твърди: "Това е нов шанс да се консолидират". Условия за оздравяване има, смята той. Според него разцеплението в НДСВ не може да предизвика си нито правителствена криза, нито предсрочни избори.

Михаил Мирчев от "Асса-М" посочва, че при такова радикално вътрешно противопоставяне не може да оцелее нито една партия. Ако отцепилите се от НДСВ станат прекалено много и много министри бъдат сменени, това може да дестабилизира кабинета, прогнозира той. "Жълтите имат бъдеще въпреки раздорите", коментира Васил Тончев от "Сова Харис". Той не очаква да се стигне до правителствена криза.

"Разнобой в БСП за ремонта на кабинета", съобщава вестник "Труд". "Щом Симеон Сакскобургготски е казал, че ще иска смяна на министри, ще стане", цитира вестникът думи на депутата от левицата Петър Кънев. Това е лично мнение на Кънев, не е обсъждана смяна на министри и премиерът го каза, е позицията на говорителя на БСП Ангел Найденов.

"Жълти и червени бунтари искат ремонт на правителството", пише "Сега". Бунтарите в НДСВ и "кръгът Овчаров" в БСП започнаха едновременно да говорят за промени в кабинета след Нова година, в един и същ ден Николай Свинаров и Петър Кънев обявиха пред БНР, че персонални смени в кабинета ще има, но най-рано през януари, допълва изданието.

"Курбан на министри ще спаси коалицията", коментира в "Стандарт" Емил Кошлуков от "Новото време". Промяна в кабинета година преди края на мандата означава да няма предсрочни избори, смята той. Според него най-вероятно наблюдаваме приключването на НДСВ.

В анализ "Равносметка по царски" във в. "Монитор" Борислав Цеков от "Новото време" пише, че в НДСВ въобще не става дума за полицейски порядки, а за естествените усилия на Сакскобургготски да подреди партията си и да подеме нова линия, насочена към преодоляване на хроничните слабости, наследени от предишния ръководен екип. Напусналите и още неколцина, които може би ще се присъединят към тях, формираха НДСВ по свой, а не по царски образ и подобие, смята Цеков.

"В "Съзидание" имаме желание да сме будители", коментира пред "Сега" заместник-председателят на Комитета на интелектуалците Венцислав Кисьов. Смешно ми е, че обявяват комитета за президентска партия, просто целите ни с Първанов са сходни, казва той.

"От вълка в гората не става овчарско куче", казва пред в. "Труд" акад. Антон Дончев. Колкото до думата "партия", която се опитва да се прилепи до "Съзидание", може би я произнасят хора, които смятат, че можеш да хванеш вълк от гората, да му сложиш нашийник и да го обявиш за овчарско куче, смята Дончев.

"Висши магистрати се обезщетиха с по 60 000 лева" е челното заглавие на "Сега". На ръба на закона и морала членове на ВСС са получили обезщетение от по 20 брутни заплати, въпреки че не напускат съдебната власт, става дума за съдии, прокурори и следователи, които преди два месеца влязоха в постоянно действащия управителен орган на магистратурата, информира изданието.

Според Закона за съдебната власт при освобождаване от длъжност магтистратите с над 10 г. стаж получават обезщетение, но на практика членовете на съвета не са освободени от длъжност, а само от изпълняване на магистратската си дейност, пояснява изданието.

"На 10 прокурори само един знае чужд език", коментира пред в. "Труд" Камен Михов, който оглавява отдела за международно правно сътрудничество във ВКП. Като професионална подготовка българските прокурори по нищо не отстъпват на колегите си от ЕС, но програмите за обучение имат огромно значение, отбелязва той.

"Изхвърлих на боклука 30 рентгена!", казва пред вестник "Труд" началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Стоян Тонев. Когато поех ръководството на ВМА, направихме инвентаризация, сърцето ми се къса, като си спомня как изхвърлихме морално и физически остаряло имущество за над 30 млн. лева, допълва той.

Тонев отбелязва, че е измислил ограничението никой в болницата да не получава повече от 5000 лева месечно, но смята да махне този таван от 1 януари.

"Зад волана 1,2 промила и си за затвор", съобщава от първа страница в. "Труд". Присъда "затвор" - условно или ефективно, очаква всеки шофьор, заловен да кормува с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Наказанието ще бъде вписано и в свидетелството му за съдимост.

Това ставало ясно от тълкувателно решение на Общото събрание на наказателната колегия на ВКС, гласувано под председателството на зам.-шефа на съда Румен Ненков. Тълкуването бе по искане на главния прокурор и правосъдния министър с цел да се уеднакви съдебната практика.

Повече транспортни средства да се пуснат в пиковите часове в столицата за сметка на времето след това - за това предложение на контрольори в градския транспорт и пътуващи с обществен превоз столичани съобщава вестник "24 часа".

Стари икаруси и недостиг на шофьори мъчат гражданите в другите големи градове, информира вестникът.

Царската фамилия Сакскобургготски е компенсирана с 20 млн. долара при изгонването й от България през 1946-47 г., пише в челния си материал "Новинар", като цитира Атанас Железчев от партия "Ред, законност и сигурност".

Източникът на Железчев е книга на американския проф. Робърт Лий Уулф "Балканите в наше време". Темата започва от първа страница и във вестник "Стандарт". Изданието цитира коментара на пресаташето на Сакскобургготски Цветелина Узунова, че са запазени много архиви, които опровергават американския писател. Според Узунова митът за компенсацията е създаден през 1946 г. от новата власт с цел пропаганда.

"Последните наборници са вече по домовете си", съобщава "Българска армия". След 15 януари ще е ясен новият щат на армията, прогнозира ген. Златан Стойков, началник на Генералния щаб на Българската армия.

"Отзивите за нашите служители винаги са били отлични", подчертава в интервю за изданието бригаден генерал Николай Николов, директор на служба "Сигурност военна полиция и военно контраразузнаване". Поводът е 8-годишнината от създаването на службата. Той отбелязва, че реалностите, наложили премахването на наборната служба, изискват повишаване на способностите на личния състав от военна полиция, преосмисляне на организацията и охраната на военните поделения, войсковите райони и обекти от армията.

"Властта се презапасява. Да не би да иде криза?", пише в рубриката "Наблюдател" вестник "Сега". В ЕС се срамуват, че прогнозите им са излезли грешни и са довели до бюджетен излишък, в България властта се гордее, че е събрала повече пари, отколкото й трябват, коментира авторът.

"Изпреварихме ударите на инфлацията", казва в интервю за "Дума" новият заместник-министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Инфлация има, но само за тази година увеличението на пенсиите е с 21 на сто, а инфлацията ще е далеч под тази цифра, коментира той. Предстои дискусия за пенсионната система и нейното модернизиране, съобщава още Лазаров.

"Сривът на Булгартабак вече в десетки милиони", пише вестник "Пари". Зад понижението на печалбата на "Булгартабак холдинг" стоят много фактори, сред които нелегалният внос, дъмпинговите цени на конкурентите и продажбите на цигари на черно, посочва изданието.

"Държавата ще използва частници за сечта, но сама ще продава дървесината", обяснява пред "Дневник" председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Най-важното е да се възстанови фонд "Българска гора", за да има средства за залесяване, посочва той. Във фонда ще се вкарват доходите от продажбата на дървесина.

"България е сред първите по жалби до ЕС", казва в интервю за вестник "Труд" Виктор Соловейчик, шеф на българския отдел в секретариата на съда в Страсбург. През 2006 г. съдът се е произнесъл с окончателно решение по 877 български дела, информира той.

Пловдив е на път да остане без най-голямата си забележителност - тепетата, пише вестник "Труд". Седемте хълма, изрисувани и на герба на града,вече са само пет и половина, строители дълбаят Сахат тепе в центъра на Пловдив, алармирали граждани.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 8 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона