0

Р азположен на живописен залив в най-западното кътче на Австралия, Пърт е доста отдалечен и изолиран от останалата част на страната. Това обаче не му пречи да бъде модерен проспериращ град с богата история, мек климат и безброй неща, които да видите или направите, включително някои от най-хубавите плажове в страната-континент.

Какво повече можем да искаме от една туристическа дестинация? Нека обаче първо се ориентираме в обстановката.

Централната част на града е разположена край бреговете на река Суон, наречена така (в превод swan означава лебед), след като през 1697 г. капитанът на един холандски кораб видял в нея да плуват черни лебеди.

Най-видната забележителност е 83-метровият стъклен сталагмит на Суон Бел Тауър. Футуристичната кула, разположена на крайбрежната Берък Стрийт, наподобява космически кораб или фантастично оръжие от филми като "Стар Трек" или "Междузвездни войни".

На последния етаж на кулата има наблюдателна платформа, от която се открива невероятна панорама към реката и океана, чийто брегове са на десетина километра оттук.

Най-голямата атракция на кулата обаче са камбаните. Около шест милиона австралийци смятат себе си за наследници на английските заселници и Англия за своя прародина. Символът на тази кръвна връзка са именно камбаните на Суон Бел Тауър, а самата кула или камбанария, ако предпочитате, се е превърнала в една от иконите на Австралия.

Дванайсет от тукашните камбани са пренесени от "Сейнт Мартин", църква, разположена на прочутия площад "Трафалгар" в британската столица. В историческо отношение това е една от най-значимите английски църкви и нейните камбани по традиция отбелязвали най-важните събития в живота на империята.

Сега дванайсетте камбани (единствените кралски камбани, напускали някога родна Англия) звънят всяка сряда, четвъртък, събота и неделя между 12,30 и 14 часа.

Повечето от най-интересните забележителности на Пърт са разпръснати из елегантните пресечки около широкия модерен булевард "Сейнт Джордж Терас".

Редом с лъскавите небостъргачи съжителстват уж автентични сгради в стил "Тюдор" (определено фалшиви, тоест строени много по-късно) и наистина старинни постройки, сред които и катедралата "Сейнт Джордж".

Най-фалшивата, но и най-примамливата от всички сгради е търговският пасаж Ye London Court с неговите кули и кулички, желязна решетка на входа и статуята на свети Георги над него, с множеството очарователни магазинчета, пресъздаващи епохата на кралица Елизабет.

Тук са и статуите на две забележителни личности в британската история - средновековния търговец и филантроп Дик Уитингтън, чието богатство продължава да помага на нуждаещите се вече близо 600 години, и сър Уолтър Райли, авантюрист и поет, издигнал се до постовете на губернатор и вицеадмирал и впоследствие обезглавен в Уайтхол.

Именно за Райли се смята, че първи е пренесъл картофите в Ирландия и пушенето на тютюн в Англия. Въпросният търговски пасаж е едно от любимите места на туристите, но местните също се отбиват да пазаруват тук, както и из съседните пешеходни улички.

Номер едно сред тях са "Хей Стрийт", на която е разположен и Ye London Court, и "Мъри Стрийт" със същата такава еклектична комбинация от модерни офис сгради и търговски центрове, от една страна, и старинни хотели, магазини и заведения, от друга.

Сигурно вече ви е ясно, че Пърт съвсем не е градска джунгла от бетон, стомана и стъкло. Кингс Парк само подсилва това впечатление и освен че позволява да се докоснете до природата, поднася града на длан, тъй като е разположен по склоновете на хълма Маунт Елиза.

Обширният парк, прострял се на площ от над 4 хил. дка, предлага куп природни забележителности и най-подходящите местенца за фотографите, които искат да уловят в обективите си целия Пърт.

В Кингс Парк и неговите ботанически градини има и морени, и изкуствени водопади, и джунгла, и гигантски секвои, и баобаби, но най-интересна е може би алеята, или по-скоро естакадата, издигната високо над земята, така че гостите на парка да могат спокойно да се разхождат между върховете на високите дървета.

Като всеки уважаващ себе си град Пърт разполага с културен център, но необикновеното тук е, че част от него е старият затвор, чиито килии, параклис и помещения на надзирателите привличат множество посетители.

За да обогатим представата си за Пърт обаче, по-добре да посетим някой музей, галерия и дори местната зоологическа градина. Тя между другото отваря врати през 1898 г. като парк с концерти на открито през уикендите, а днес е дом на повече от 1800 животни, сред които слонове, орангутани, тигри, жирафи, носорози, лъвове и, разбира се, кенгура, коали, ехидни, птицечовки...

Зоопаркът е подреден тематично, като отделните му зони носят имена от рода на Азиатска джунгла, Африканско сафари, Австралийска пустош и в тях можете да видите различни животни в естествената им среда.

В Пърт има още куп интересни неща. Великолепните плажове край града например, но като че ли е по-важно да споменем, че Пърт е изключително удобна отправна точка за туристическа обиколка из Западна Австралия, за посещение на испанския манастир във Фриймантъл, за дегустация в някоя от многобройните винарски изби в района или дори за гостуване на симпатичните пингвини, обитаващи южните заливи.

Първата спирка в един подобен тур непременно трябва да бъде Фриймантъл, град, разположен на двайсетина километра по река Суон и затова най-добрият начин да стигнете до него е с корабче.

Тук можете да се разходите из живописните пазари, да посетите музеите, да се възхитите на старинните сгради или да се излегнете на плажовете.

Търсите ли по-уникална дестинация, задължително трябва да се отбиете в бенедиктинския манастир Ню Норсия, единственият испански манастир в цяла Австралия.

Това всъщност е цяло манастирско градче с абатство, черкви, колеж, хотел и прочие, разположено на стотина километра северно от Пърт край бреговете на река Мур.

Комбинацията от испански ренесанс и средиземноморски дух изглежда доста необичайно на фона на австралийската пустош. Как манастирът се е появил тук? През 1846 г. в района пристигнали двама испански мисионери и мигом се заели да покръстват аборигените. Година по-късно положили първия камък на манастира, а името дошло от италианския град Норсия (или Норча), където е роден свети Бенедикт.

Ню Норсия е градче с уникална архитектура, старинни сгради, красиви интериори, маслинови горички, но най-вероятно ще ви е необходим местен гид, който да ви разкрие цялото му очарование. Освен в черквата на абатството и в параклисите на колежа, изписани с великолепни фрески, отбийте се и в музея и галерията, където са изложени безценни дарове от испанското кралско семейство.

Още по на север се намира едно от чудесата на австралийската природа - националният парк Намбунг и невероятните скални образувания насред пустинята, наречени Кулите (The Pinnacles).

И самата пустиня е доста странна, тъй като бреговете є се мият от водите на Индийския океан, а вкаменените варовикови и утаечни наноси, образували въпросните скални игри, поразяват въображението.

Представете си смес от пясък и раковини на възраст милиони години, пресовани във формата на каменни стълбове с височина четири метра, които се извисяват над пясъците на пустинята, докъдето стигне окото. Някога холандските моряци, които плававали покрай тези брегове, смятали, че това са руините на изоставен древен град.

На връщане можете да минете през винарските изби в долината на река Суон - всяка местна туристическа агенция ще ви предложи двучасов тур из някоя от тях, но любителите не на виното, а на природата избират Острова на пингвините.

Разположен на около 40 км от Пърт, този малък остров се намира само на 700 м от бреговете на континента. Освен на хиляди пингвини, той е дом и на множество морски лъвове, пеликани и прочие морски обитатели.

Районът всъщност е резерват, но пикниците, гмуркането с шнорхел или водолазно оборудване, сърфирането и прочие дейности са позволени. Възползвайте се от тях, защото колкото и красив град да е Пърт, грехота е да прекарате времето си само по неговите улици или още по-лошо - в хотелската стая.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 минута

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 6 минути

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 42 минути

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 59 минути

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 1 час

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 1 час

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 1 час

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 1 час

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 1 час

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 2 часа

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 2 часа

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев