0
WiMAX мрежата на Макс Телеком предлага безжичен Интернет, гласова връзка и редица уеб услуги, включително телевизия. Ние обаче решихме да направим малък тест на мрежата, за да видим дали наистина е голям ?Големият пакет?.

Виолин Такев

През октомври 2007 г. Макс Телеком стартира официално своята WiMAX мрежа в България. Мрежата от ново поколение е първaтa национална мрежа в Европа и в нея операторът предлага безжичен Интернет достъп, IP базирани гласови услуги, IPTV (мобилна телевизия) и SaS (Software as Services). Мрежата на оператора позволява скорост за трансфер на данни от 2 мегабита в секунда, а до края на февруари компанията обещава, че максималната скорост ще бъде до 5 мегабита в секунда.

Може би мнозина ще се запитат какво в края на краищата е WiMAX? Накратко, това е безжична мрежа с клетъчна структура, която за разлика от стандартните Wi-Fi позволява по-голяма гъвкавост при обслужване на абонатите и по-висока скорост на трансфер на данни. Вероятно няма да се интересувате от техническите подробности за тази технология, както със сигурност не се интересувате от начина на работа на GSM мрежата, която ползвате всеки ден, затова няма да се спирам на тях.

И така, за да се включите към мрежата на Макс Телеком, ще ви трябват две неща - компютър и WiMAX модем. Компютърът със сигурност го имате, а модемът можете да си вземете от дистрибуторите на компанията. Устройството се предлага както безплатно, така и в платен вариант. Освен това, модемът може да бъде стационарен или във вид на карта за лаптопа ви.


Интернет

Модемът е малко устройство, което се включва към компютъра. Той се предлага с три тарифни плана - MaxDSL 512, MaxDSL 1024 и MaxDSL 1536, които съответстват на скорости на Интернет връзката 512 Kbps, 1024 Kbps и 1536 Kbps. Месечното потребление на Интернет е неограничено. Тестовото устройство, което ми беше предоставено е MaxDSL 512, затова оттук нататък ще стане дума само за него.

Инсталацията на модема е крайно проста и отнема няколко минути от отварянето на кутията до реалното сърфиране в Интернет. В кутията на модема влизат самият модем, захранващ адаптер, кабел за връзка с компютър и диск с драйвери. В комплекта влиза и инструкция, но мисля, че тя едва ли ще ви е необходима. Просто няма как да объркате нещата - включвате адаптера в модема и в контакта, включвате кабела в модема и в LAN порта на компютъра. Може би си мислите, че има още. Няма.


При отваряне на антената на модема, открива се малък дисплей с две показания за мрежата - ниво на сигнала и ниво на качеството (каквото и да значи това). Този модем е тестван на три места в София и нивото на сигнала се оказа приемливо (вкъщи отлично - светят всички чертички на индикатора, макар и само в едната стая. Но пък блокът е панелка...). Компанията препоръчва нивото на сигнала да е поне две чертички за Интернет и три чертички за гласова връзка.


Вече би трябвало да имате достъп до Интернет. Важно е да отбележа, че ако до сега сте ползвали локален Интернет доставчик, за който сте си направили съответните настройки в компютъра (IP, DNS...), ще трябва да изключите тези опции - мрежата сама засича модема и задава съответните настройки за компютъра. От настройките на TCP/IP изключете „Use the following IP address“ и включете „Obtain an IP address automatically“. Модемът е изпробван на компютри под управление на Windows XP и Vista и не се наложи инсталиране на никакви драйвери.

По отношение на скоростта, тя общо взето съответства на обещанията на Макс Телеком. Моят пакет предлага 512 Kbps скорост, което е равно на 64 КВ/s (512 : 8 = 64). При сваляне на файлове реалната скорост доунлоад е около 58-61 КВ/s както от български сървъри, така и от чуждестранни.



Все пак имайте предвид, че скоростта силно зависи от сървъра, от който сваляте и може да е значително по-ниска. При слаб сигнал скоростта вероятно също ще спадне, затова ако чертичките на дисплея на модема са малко, необходимо е да намерите по-добро място за модема и/или да завъртите антената му.

[pagebreak]

Телефонни разговори

За да провеждате телефонни разговори в WiMAX мрежата е необходимо да имате допълнително ATA устройство. Това е когато сте на тарифен план. Можете обаче да се възползвате и от предплатената услуга на Макс Телеком и да използвате софтуерен телефон, който се сваля от страницата на компанията.

Независимо кой тарифен план сте избрали, в кутията на модема има и една по-малка кутийка - устройството за телефонни разговори. Заедно с нея в комплекта влиза захранващ адаптер, кабел за връзка с модема и мини CD с инструкции.




Инсталирането на ATA устройството също е много лесно - следвайте инструкциите, за да свържете двата кабела - един от модема към АТА и един към компютъра. Включете захранването на модема и АТА, в последната букса включете обикновен домашен телефон. Сега ако вдигнете слушалката, че чуете сигнал - устройството работи. Ако всичко е наред и имате достъп до гласовите услуги на компанията, индикаторът Server на АТА устройството трябва да свети постоянно. Ако мига, но всичко сте свързали правилно, значи нещо не е наред и ще трябва да се обадите на техническата поддръжка. Имайте предвид, че номерът ви е обвързан с конкретното АТА устройство (засича се от системата по MAC адрес) и не можете да използвате друго подобно устройство вместо своето.

Задължително е телефонът, който сте включили към ATA устройството да има тонално набиране. Такова набиране имат всички телефони с бутони, а превключването между Пулс и Тон става по различни начини - със съответния превключвател или с клавишна комбинация. Ако телефонът ви е на Пулс, няма да можете да набирате номера.

Номерата за телефоните в мрежата на Макс Телеком започват с 0999. Номер можете да получите при сключване на договор за използване на WiMAX услугата или като използвате предплатената програма MaxPhone и се регистрирате на сайта на компанията. Всички разговори в мрежата на Макс Телеком са безплатни, независимо от тяхната продължителност. Мрежата има свързаност както с фиксираните, така и с мобилните оператори в страната и алтернативните оператори. Разговорите в страната и чужбина се таксуват по различен начин - аз няма да ги коментирам, можете да ги видите на този адрес.


Допълнителни услуги

Който и пакет да изберете, освен достъп до Интернет и телефонни разговори, компанията предоставя безплатно онлайн офис програмите MaxApps (включващи текстов редактор, електронни таблици и програма за презентации), безплатно дисково пространство за съхраняване на документи и електронна поща с домейн maxmail.bg с обем 2 GB. Те са достъпни на адрес www.maxtelecom.info. В пакета са включени и над 40 безплатни телевизионни канала, които могат да се гледат в реално време от компютър на адрес www.maxtelecom.tv. И в двата случая просто трябва да се регистрирате на сайта.

[pagebreak]

Впечатления

Трябва да призная, че съм впечатлен - WiMAX услугата се оказа много удобна. Минути след като сте отворили кутията на модема вече имате Интернет, и то само с включване на два кабела. Интернет връзката се оказа стабилна при различните метеорологични условия - за пример ще посоча, че за два месеца тестове тя не се е разпаднала нито веднъж. Друг въпрос е скоростта - за мнозина тя ще е недостатъчна, особено за хората, които обичат да свалят видео от Интернет. Но за офисна работа, електронна кореспонденция и сърфиране в Интернет е напълно приемлива. Разбира се, можете да сваляте и филми, но това ще отнеме доста повече време, отколкото ако сте свикнали те да се свалят за 10 минути.

По отношение на телефона, също нямам забележки. Изключително лесна инсталация и чист сигнал, без забележими изкривявания и ехо в мрежата. Това се отнася за разговори както към мобилните оператори, така и за разговорите с чужбина. Ще отбележа само, че за да е добър сигналът в слушалката, важно е индикаторите на модема да имат повече чертички.

Останалите услуги на Макс Телеком са само допълнение към основните. Е, телевизията прекъсва от време на време, макар и за кратко - така и не разбрах защо, при условие, че нивото на сигнала в модема беше почти докрай. Но пък Макс Телеком само транслира телевизия от сайта IPTV.bg в своята мрежа. А пък мобилната телевизия е подходяща ако сте на място, където няма обикновен телевизор - тогава тя си е истинска придобивка.

Похвално е, че компанията е решила да предложи колкото се може повече услуги в своята мрежа, но след като имате достъп до Интернет, не е задължително да ползвате точно тези. Интернет телевизия можете да гледате както от страницата www.maxtelecom.tv, така и от различни други сайтове, включително и от IPTV.bg. Същото важи и за електронната поща и офисните приложения - последните можете да си ги ползвате директно от Google или техните алтернативи. Удобното в предложението на Макс Телеком е, че услугите й са достъпни от една страница - www.maxtelecom.info. Е, страницата можеше и да е на български език - все пак не всички потребители са длъжни да знаят английски.


Какво да очакваме в бъдеще от WiMAX?

Основното предимство на WiMAX услугата е, че тя може да бъде използвана навсякъде, където мрежата има покритие, без да сте обвързани с конкретен град или адрес. Разбира се, мрежата все още не покрива страната, а само някои градове и планински курорти, но компанията е обещала пълно покритие до средата на следващата година. Неудобно е, че модемът за сега се предлага само с мрежово захранване. Като изключим картата за лаптоп, която пък се предлага само за PCMCIA слот. Тоест, аз не мога да я включа в моя лаптоп, който е с новия ExpressCard слот. Но компанията обещава, че в скоро време ще пусне и карти с новия слот, както и модеми, които ще се включват чрез USB порт. Тогава WiMAX връзката ще стане наистина преносима. За да стане мобилна, тоест, за да може да се ползва в движение, мрежата на оператора трябва значително да се разшири, клетките да станат по-нагъсто и да предлагат роуминг между тях, както е в сегашните GSM мрежи. Скоростта на връзката също ще трябва да се увеличи, най-вече защото потребителите ще стават все повече и натоварването на мрежата ще се увеличи значително. Това разбира се няма да стане веднага, но такава е крайната цел.

Другото удобство за потребителите е, че разговорите в мрежата са напълно безплатни. Това означава, че от тази услуга могат да се възползват както членовете на едно семейство, който живеят на различни места, така и различните фирми с офиси в различни градове. От тази година се очаква и появата на мобилни GSM телефони с вграден WiMAX, което също ще позволи безплатни разговори в мрежата на оператора. Отделно през миналата година се появиха първите PDA и лаптопи с вграден WiMAX. Това означава, че с нарастване на популярността на услугата, в надпреварата ще се включат и другите оператори, притежаващи лицензи за WiMAX. А от подобна конкуренция ще спечелим и ние потребителите. 



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер