0

Т емата за жегата и пожарите в страната е водеща при повечето съботни издания.

20 000 дка горят, съобщава от първа страница "Дума". Двата най-големи пожара са край с. Дълбоки, област Стара Загора, и край Тополовград.

"Балканите горят", обявява на челно място "Новинар". В България гасят 478 пожара за денонощие, обобщава вестникът. 

"Асфалтът се топи, поливат релсите" - това е челното заглавие на "Труд". Всекидневникът информира, че заради работещите на пълни обороти климатици, хладилници и фризери натоварването на енергийната ни система е достигнало  летен рекорд - около 4700 мегавата.

Спряхме износа на ток през деня, споделят специалисти. Мобилизация срещу жегите в цялата страна, съобщава от първа страница и "Сега".

Изданието пише за мерките в различни градове, за да се предотвратят нещастни случаи - например освобождаване от работа на бременните и хората с хронични и рискови заболявания. 

Донесенията на Гоце са изчезнали, четем на първа страница в "Монитор". Те съдържали всичко, което настоящият президент е писал или разказвал като агент пред своя водещ офицер за своите срещи и разговори във връзка с поставената му задача.

Донесенията трябва да съществуват в т.нар. "работно дело" на агента, което се е правело задължително при работа с агент на ДС. Това дело за "Гоце" обаче липсва според данните, които предоставя публично Комисията по разкриване на досиетата.

На практика преди два дни обществото получи официално достъп само до личното дело на "Гоце". То обаче съдържа доста по-малко информация от работното.

В него са документите, които се правят от оперативния работник ­ това, което той е написал за агента, както и справките за негови срещи, но е и онова, което самият агент е докладвал.

При всички случаи за да се прецени реалният ангажимент на "Гоце" към ДС, трябва да се види и работното му дело, ако не е унищожено, категорични са офицери от бившата Държавна сигурност, с които "Монитор" разговарял.

Досиетата се "пипат" преди комисията, коментира и "Сега". Архивите на ДС и разузнаването се обработват, преди да бъдат изпратени в комисията по досиетата, алармираха от ведомството на Евтим Костадинов.

"Има следи от обработка на архивни дела, пренареждане на страници и документи", пише в първия доклад на органа, който по закон се изготвя два пъти годишно. От комисията отбелязват, че това затруднява работата и забавя проверките.

Под заглавие "СС Гоце" вестникът анализира "влияе ли миналото на младия историк Първанов върху настоящето на държавния глава".

Първанов не е доносничил, няма документи, подписани от него, но, разбира се, може да се разсъждава и в тази посока - това е останало от поизмачканата папка, другата информация или е прибрана от предвидливи хора преди време, или Националната разузнавателна служба просто не я е предоставила на комисията, пише авторът.

Според него обаче данните са по-интересни с друго. Оказва се, че президентът е черпил почти всичките си идеи, засягащи външната политика на страната,  от бивши сътрудници на ДС, че президентската администрация сега е добро гнездо на много "СС" (секретен сътрудник), посочва авторът.

Пред "Сега" членът на комисията Валери Кацунов твърди, че често се случва архивните дела да са подшивани за последно малко преди да бъдат предадени на комисията. Според него от папка "Гоце" липсват 36 листа, което личало от номерацията.

"Капитал" посвещава на темата основния си материал. Лидерът на ДСБ Иван Костов твърди, че има 36 липсващи страници от досието, обяснява седмичникът.

Тази информация според вестника потвърждавал не само Валери Кацунов (предложен за комисията по досиетата от ДСБ), но и Екатерина Бончева, също член на комисията (излъчена от БНС).

Данни за принадлежност на президента има, но изглежда някой е забравил да ги върне в папката, пише изданието.

Ако видя папката, ще знам дали липсват страници, казва пред "24 часа" Цвятко Цветков, оперативният работник от външнополитическото разузнаване, който според изнесеното от комисията по досиетата е вербувал през 1989 г. Първанов.

Той обяснява, че Първанов е трябвало да редактира книга на Методи Димов с оглед на това, че може да се допуснат исторически еточности. Не доведохме работата докрай, защото задуха вятърът на промяната и много неща се разбъркаха, допълва Цветков.

Пред "Стандарт" Методи Андреев, шеф на първата комисия, която трябваше да отвори архивите на бившата ДС, твърди :"Службите още държат ключа към досиетата".

В разузнаването знаят дали има липсващи книжа от папката, казва той. Пред вестника Веселин Ангелов, също член на комисията "Андреев", поддържа тезата, че огласените сега документи не са по-различни от онези, които са видели членовете на тогавашната комисия през 1998 г.

Тогава не намерихме основание да кажем, че Георги Първанов е агент Гоце,
припомня той.

Удрят по президента чрез комитета за кметовете, твърди пред "24 часа" проф. Николай Овчаров, който е един от създателите на комитета за подкрепа на успешните кметове "Съзидание".

Чрез нас се прави опит да бъда ударен президентът, използва се това, че повечето от хората в комитета имаме близки отношения с него, посочва той.

Овчаров изразява личното си мнение, че е възможно "Съзидание" да застане зад Бойко Борисов на местните избори.

Археологът изтъква, че създаването на комитета  е добронамерен опит да се помогне на партиите да оздравеят. Никой от нас няма намерение да влиза в политиката, отбелязва той.

Действаме по съвест, заявява в интервю за "Дума" председателят на комитета Иван Гранитски. Не виждаме нищо смущаващо да застанем зад личности, независимо от техните партийни пристрастия, посочва той.

Победата на Б. Борисов не е предопределена, смята от своя страна социологът Петър-Емил Митев. Борисов е силен кандидат, но победата му не е предопределена, шансът му е в разединението  на опонентите, които при всички случаи ще имат общо повече гласове, отбелязва той. 

Социологът коментира по повод избирателната активност, че не бива да се правят елементарни аналогии между изборите за европарламент и местните избори, защото мотивацията е различна.

В "Труд" под заглавие "СДС - сам, с Костов или с ГЕРБ" социологът Живко Георгиев изразява мнение, че печелившият ход на синята партия минава през партньорство с ДСБ и през ограничаване на  влиянието на ГЕРБ в дясното политическо пространство.

Според "Капитал" СДС и ДСБ преговарят за единна кметска кандидатура в София и обща листа за съветници.

"Симеон си сменя майстора" - така метафорично зам.-председателят на ПГ на НДСВ Минчо Спасов обяснява какво се случва в партията. Той сравнява ЕС с етажна собственост, където трябва да направим апартамента си сходен по условия на живот с жилищата на съседите.

В различните етапи на ремонта излизат различни типове специалисти - отначало архитект, после проектант и т.н, развива мисълта си Спасов. Ето защо трябва да разберем, че нашият лидер съвсем логично в различните етапи се нуждае, образно казано, от различни майстори, заключава той пред "Труд". 

Миглена Тачева прави свой обществен съвет, информира същият вестник. Обществен съвет от неправителствени организации към Министерството на правосъдието  ще наблюдава дела с обществен интерес - колко трае разследването, колко пъти дадено дело е отлагано в съда, пише всекидневникът.

Съветът ще чертае бъдещето на съдебната реформа, ще следи как се  харчат парите от еврофондове,  ще работи по конкретни закони.    

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински удар в Донецк, има жертви

Украински удар в Донецк, има жертви

Свят Преди 11 минути

Жертвите са загинали близо до спирка на обществения транспорт, посочват местните представители в "Телеграм"

НАТО: Русия няма сили за голям пробив в Украйна

НАТО: Русия няма сили за голям пробив в Украйна

Свят Преди 31 минути

Русия предприе на 10 май нова сухопътна офанзива в Харковска област

<p>Руски политик обяви, че се е върнал към биологичния си пол (СНИМКИ)&nbsp;</p>

"Това ми помогна да се убедя, че съм мъж": Руски политик каза, че се е върнал към биологичния си пол

Свят Преди 1 час

Преди това Альошин се е появявал облечен в рокли и с дълга до раменете руса коса

Пшеницата поевтиня, но цената на хляба остава без промяна, ето защо

Пшеницата поевтиня, но цената на хляба остава без промяна, ето защо

България Преди 2 часа

"Хлябът не е само зърно и пшеница", каза председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов

<p>Русия експулсира британския аташе по отбраната, ето защо&nbsp;</p>

Русия експулсира британския аташе по отбраната

Свят Преди 2 часа

Това стана ясно от изявление на министерството на външните работи

<p>Нови подробности за извършителя&nbsp;на атаката срещу&nbsp;Роберт Фицо</p>

Извършителят на атаката срещу Фицо не е показвал признаци на екстремизъм

Свят Преди 2 часа

По думите на сина единственото, което той може да каже за възгледите на баща си относно Фицо, е, че баща му не е гласувал за него

<p>Какво разкри Зеленски в интервюто си за &quot;Ей Би Си Нюз&quot;&nbsp;</p>

"Тези пари не се дават на Украйна": Какво разкри Зеленски в интервюто си за "Ей Би Си Нюз"

Свят Преди 3 часа

Украйна започна да евакуира цивилното население в североизточната част на страната

"Тази операция ще продължи": Израел изпраща още войски в района на Рафах

"Тази операция ще продължи": Израел изпраща още войски в района на Рафах

Свят Преди 3 часа

Това обяви израелският министър на отбраната Йоав Галант

<p>Здравният министър удължи забраната за износ на инсулин</p>

До 16 юни удължават забраната за износ на инсулин

България Преди 4 часа

Настоящата заповед влиза в сила от утре

Рязък скок на случаите на африканска чума в ЕС през 2023 г.

Рязък скок на случаите на африканска чума в ЕС през 2023 г.

Свят Преди 4 часа

Ето кои са най-засегнатите страни

<p>Този&nbsp;закон &quot;е неприемлив&quot;</p>

Грузинският президент: Законът за чуждестранните агенти е неприемлив

Свят Преди 5 часа

Зурабишвили разкритикува остро управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия"

Меган Маркъл оглави класацията на най-нехаресваните звезди за 2024 г.

Меган Маркъл оглави класацията на най-нехаресваните звезди за 2024 г.

Любопитно Преди 5 часа

На второ място е не по-малко известната американска актриса Амбър Хърд

Какво става в северните райони на Харковска област

Какво става в северните райони на Харковска област

Свят Преди 5 часа

Украинските войски са се съсредоточили върху опитите да попречат на руските сили да се укрепят в северната част на района

<p>Замърсена вода причини&nbsp;&quot;експлозивна диария&quot; и затвори училище</p>

"Експлозивна диария": Замърсена вода затвори училище в Обединеното кралство

Свят Преди 5 часа

Повече за ужасяващото заболяване четете в следващите редове

Освободиха директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Освободиха директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

България Преди 5 часа

Установени са редица нарушения, посочват от МЗ