0
Нп преварата за американските кинонагради "Оскар" вероятно ще бъде много ожесточена, прогнозира в края на годината френското сп. "Нувел обсерватьор", цитирано от "Дарик радио".

Зрелищните филмови спектакли и лентите, пресъздаващи исторически събития, ще доминират сред претендентите за престижната статуетка, които ще бъдат връчени на 29 февруари; жокеи, хобити, самураи и бойци от Гражданската война в САЩ ще си оспорват правото да бъдат отличени с бленуваната награда "Оскар".

Сред основните претенденти са последната част от фентъзи епопеята "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля", "Колд Маунтин" с Никол Кидман, заснет в съседна Румъния и посветен на Гражданската война в САЩ, "Seabiscuit", в който става въпрос за конни надбягвания, и филмовите разкази за воини от XIX век - "Последният самурай" и "Господар и командир: Далечният край на света".

Сред съвременните драми, които също претендират за отличията, се открояват "Реката на тайните" на Клинт Ийстуд, "21 грама", "Lost in Translation" на София Копола и "House of Sand and Fog" (Къща от пясък и мъгла), чийто режисьор е украинец.

Номинациите ще бъдат оповестени на 27 януари, но списанието изброява някои евентуални финалисти в основните категории:

- Най-добър филм: Изборът би трябвало да бъде направен между света на Фродо и одисеята, посветена на Гражданската война в САЩ. За предишните две части от трилогията по Толкин режисьорът Питър Джаксън имаше две номинации за най-добър филм и би трябвало да получи трета за "Завръщането на краля". Дали обаче членовете на американската киноакадемия ще обявят фентъзи филм за най-добрия през годината? Този вид приказни истории никога не са печелили престижното отличие. Същевременно нито един от досегашен филм от жанра не може да се сравни с трилогията "Властелинът на пръстените", която е сред най-впечатляващите спектакли в историята на киното. Трите ленти бяха заснети едновременно и излязоха на екран с една година интервал между всяка от тях. Следователно членовете на киноакадемията ще имат възможност да отличат цялата трилогия, ако присъдят награда на "Завръщането на краля".

В ролята на фаворит обаче може да се окаже "Колд Маунтин", новият филм на Антъни Мингела ("Английският пациент) с участието на Никол Кидман, Джуд Лоу и Рене Зелуегър, екранизация по бестселъра на Чарлз Фрейзър. Лентата притежава нужните достойнства, за да привлече вниманието на членовете на киноакадемията и има всички шансове да попадне в няколко категории за "Оскар". "Колд Маунтин" разполага с няколко коза: изключителен актьорски състав, увлекателни диалози, хубава музика, умела операторска работа, впечатляващи декори и костюми.

Други две епопеи обаче също имат шансове да се намесят в борбата за отличието - филмовият разказ за морски битки "Господар и командир" на австралиеца Питър Уиър с австралиеца Ръсел Кроу, и "Последният самурай" на Едуард Зуик, който представя Япония през XIX в. чрез културния сблъсък между Изтока и Запада в лицето на Том Круз.

Шансове да бъдат номинирани имат също "Реката на тайните" на Клинт Ийстуд, "21 грама" на Алехандро Гонсалес Инариту и "Seabiscuit" на Гари Рос.

- Най-добър режисьор: Битката би трябвало да се води между Антъни Мингела и Питър Джаксън, а след тях с най-големи шансове вероятно ще бъде Клинт Ийстуд.
Възможно е претенденти да станат също Питър Уиър, Алехандро Инариту, Тим Бъртън за "Big Fish", Джим Шеридан за "В Америка", Гари Рос и Едуард Зуик. В категорията рядко биват номинирани жени, но този път такава вероятност има за София Копола с "Lost in Translation" и Нанси Майърс с "Something"s Gotta Give".

- Най-добър актьор: Шон Пен има големи шансове да бъде номиниран за участието си в два филма - "Реката на тайните" и "21 грама", но номинации могат да получат също Джуд Лоу за "Колд Маунтин" и Ръсел Кроу за "Господар и командир".
Сред останалите претенденти са Бил Мъри ("Lost in Translation"), Бен Кингсли ("House of Sand and Fog"), Джак Никълсън ("Something"s Gotta Give"), Том Круз ("Последният самурай"), Томи Лий Джоунс ("The Missing"), Джеф Бриджис и Тоби Магуайър ("Seabiscuit"), Юън Макгрегър ("Big Fish"), Джони Деп ("Карибски пирати: Проклятието на черната перла").

- Най-добра актриса: С най-големи шансове изглежда са Дженифър Конъли за ролята й в "House of Sand and Fog" и Наоми Уотс с "21 грама". Претендентки са също Чарлиз Терон с "Чудовище", Даян Кийтън ("Something's Gotta Give"), Кейт Бланшет ("The Missing" и "Вероника Герен"), Джулия Робъртс ("Усмивката на Мона Лиза"), Саманта Мортън ("В Америка"), Скарлет Джохансън ("Момичето с перлената огърлица"), Хелън Мирън ("Календарни момичета"), Мег Райън ("Нож в раната"), Гуинет Полтроу ("Силвия").

Други френски критици - от филмовото сп. "Премиер", поставиха на първо место за изтеклата година първата част от новата лента на Куентин Тарантино "Kill Bill, vol.1" с участието на Ума Търмън.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

Любопитно Преди 2 минути

Кои са актьорите, които истински се вживяват в ролите си, четете в следващите редове

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

България Преди 8 минути

Диагнозата се поставя както в зависимост от клиничната картина, така и при потвърждение с лабораторни изследвания

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

България Преди 36 минути

Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване, заяви служебният премиер

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 39 минути

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 1 час

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 1 час

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 1 час

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 2 часа

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 2 часа

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани