0

Британският печат единодушно приветства присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз.

В. "Индипендънт" отбелязва, че сега всички бивши членове на Варшавския договор, без Русия, са еврочленки. Западна и Източна Европа се обединиха
след години на разделение, допълва изданието. Две нови страни прегърнаха идеалите на ЕС за демокрация, за спазване на правата на човека, за правова държава и пазарна икономика и това придава още по-голяма легитимност на европейската ос на стабилност и просперитет в света, заключава изданието.

"Индипендънт" припомня, че британското вътрешно министерство е похарчило близо 280 000 британски лири за кампания, която да разубеди българите и румънците да търсят работа във Великобритания. Прогнозите са,
че между 56 и 180 хиляди българи и румънци все пак ще дойдат в Обединеното кралство, допълва изданието.

Лондонският "Таймс" отбелязва, че двете нови членки на ЕС са жадни за демокрация, стабилност и просперитет в онази част на Балканите, която е преживяла векове на смут и размирици. Двете нови членки носят със себе си културното разнообразие, силните традиции на православната църква и ангажираността да предложат равни възможности на техните етнически малцинства, коментира "Таймс".

Вестникът припомя, че миналата година все още не е било сигурно, че двете балкански държави ще членки на ЕС на 1 януари 2007 г. Европейската комисия ги заплаши с отлагане на членството с една година. Това подейства и удвои темпото на реформите, най-вече в Румъния, отбелязва в. "Таймс". Като пример изданието посочва бързия икономически растеж в двете страни.

В друга статия по темата в. "Таймс" отбелязва, че най-големи ползи от присъединяването на България към ЕС ще извлече шотландският град Дънди, известен най-вече с произвежданите там мармалади. В този град живеят 1500 българи и се очаква да дойдат още 1000.

Причина за това съсредоточване на българите именно там са ниските наеми и сезонната работа. Изданието припомя, че българската общност има своя църква в градчето и че този месец там ще дойде и българският вътрешен министър Румен Петков.

Новите жители вляха свежи сили в градчето, чието население от 200 000 души през 70-те години на миналия век намаля на 142 000, пише в. "Таймс".

Изданието цитира почетния консул на България в Шотландия професор Николай Желев, според когото в Шотландия ще дойдат много интелектуалци и медици, за да работят в университетите и болниците. Повечето от мигрантите са здрави и млади работници, които допринасят за британската икономика, припомня Желев.

"Таймс" заключава, че въпросът, който двете нови членки трябва да си поставят сега, е не какво ЕС може да направи за тях, а какво те могат да направят за ЕС.

В статия по повод разширяването на Европейския съюз Би Би Си представя най-прочутите български и румънски храни, които сега могат да се появят и на британските пазари. Изданието описва подробно какво представляват лютеницата, луканката и баницата.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер с право тушират големите очаквания към германското председателство на Европейският съюз, което започна на 1 януари с присъединяването на България и Румъния, пише в уебсайта си германският вестник "Щутгартер цайтунг".

Досега бяха допуснати много грешки и остават открити въпросите дали Балканите принадлежат към ЕС и какво ще стане с Украйна и Турция, отбелязва всекидневникът. И призовава към повече честност към европейските граждани и към страните кандидатки за членство. Всички говорят колко е важна европейската конституция, но никой не уточнява какви предложения има, смята изданието.

Европа вече не е печеливш отбор, пише Канцлерът на Германия Ангела Меркел и външният министър
Франк-Валтер Щайнмайер с право тушират големите очаквания към
германското председателство на Европейският съюз, което започна
на 1 януари с присъединяването на България и Румъния, пише в
уебсайта си германският вестник "Щутгартер цайтунг".

Досега бяха допуснати много грешки и остават открити
въпросите дали Балканите принадлежат към Е и какво ще стане с
Украйна и Турция, отбелязва всекидневникът. Той призовава към
повече честност към европейските граждани и към страните
кандидатки за членство. Всички говорят колко е важна
европейската конституция, но никой не уточнява какви предложения
има, смята изданието.

Европа вече не е печеливш отбор, пише "Велт". Мнозина не се радват от присъединяването на новите членки, а постоянно нарастващият ЕС води до загуба на доверие сред европейските граждани, пояснява вестникът.

Той припомня, че при предишното разширяване на ЕС с десет нови държави през 2004 г. имаше няколко хубави паметни фотографии, но европейските граждани почти пренебрегнаха събитието. ЕС вече не е общност на свободата, а на проблемите, пише "Велт". Подобно на политиката въобще, германското председателство не може да промени много, добавя вестникът.

Според него на многочленния ЕС може да помогне само възможно най-бързо внасяне на яснота по въпроса с евроконституцията.

Новите страни членки на ЕС България и Румъния са отчуждени съседи, пише "Тагесшпигел". Въпреки общото в културен и исторически план самите българи и румънци въобще не се чувстват свързани помежду си, сочи всекидневникът. Разделя ги не само различната азбука - кирилицата и латиницата, но и река Дунав, през която има само един мост, добавя той.

Много австрийски медии отразиха приемането на България и Румъния в ЕС на 1 януари. Репортажи от тържествата в София бяха част от новините на австрийската телевизия, радиото, националните и регионалните вестници.

Медите отбелязват, че с влизането в съюза България е изпълнила едно от поставените условия, затваряйки два от реакторите на АЕЦ "Козлодуй".

Готовност за инвестиране в новите европейски членки сигнализират още в първите януарски дни Икономическата камара в провинция Форарлберг и Обединението на индустриалците в Щирия.

Коментар по радиото и телевизията, цитиран от ежедневниците, набляга на увеличението на австрийските постъпления за Бюксел с 200 милиона в резултат от разширяванетго. Според коментара австрийският принос ще достигне 2,4 милиарда евро.

В статия за приемането на новите членки "Курир" се спира и на още един аспект на разширяването - обогатяването на езиците в съюза с още три - български, румънски и ирландски, който също се приема за официален от тази година. Кирилицата става третата официална азбука, споменава "Курир". Вестникът се спира на проблема, който би могъл да възникне при влизане на България в Еврозоната, а именно изписването на думата "евро" на центовете, тъй като на латиница думата се пише с "У", а на български с "в".

Но това не е нов приблем, отбелязва ежедневникът, като припомня, че при подобен спор преди години гърците са наложили своя начин на изписване.

В България и Румъния живеят няколко милиона роми, които вече принадлежат към ЕС, пише австрийският в. "Пресе". Изданието отбелязва, че никой не може да каже точно колко са ромите в двете страни - само неколкостотин хиляди се определят като роми при преброяване на населението, но се предполага, че те са между 2,5 и 4 милиона.

Ромският език обаче няма да стане официален език на ЕС, както няма да има и еврокомисар от ромската общност, добавя "Пресе" и пита: "А защо не?".

Местните политици се възползват от насадения страх и неприязън към ромите, за да печелят избори; евронаблюдателите и разни представители на инициативи клатят загрижено глава, обявяват "Десетилетие на ромското включване" и дават пари за нови гета, но това няма да реши основният проблем, счита вестникът. Схващането, че ромите вечно остават "другите" и някак "чуждите", е самоизмама, пише австрийският всекидневник.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 6 минути

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 6 минути

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 31 минути

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 37 минути

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 47 минути

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 54 минути

Поне така смятат някои експерти

Остров Груинард

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Любопитно Преди 54 минути

Много от младите поколения не са и чували за остров Груинард... едно от най-зловещите места в Европа

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Свят Преди 1 час

Кристи Ноем застреляла козата, защото била "гадна и злобна" и миришела "отвратително"

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 1 час

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 1 час

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

България Преди 1 час

Мястото е оградено с полицейска лента и се охранява непрекъснато от служители на РУ-Кирково

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 1 час

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Свят Преди 2 часа

След като прекарва само 33 минути във въздуха, самолетът каца на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 2 часа

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ