0

"Капацитетът на площадките в Кремиковци, Требич и гара Искър ще бъде запълнен до един месец. Кризата е налице. Това, че отвън около кофите няма боклуци, не значи, че няма проблем. Методът, по който боравим със сметта, не съществува в нито един друг град. И в Африка дори го няма", казва в интервю за Express.bg зам.-кметът по екологията на София.

- Г-н Михайлов, миналата седмица от регионалната инспекция по околната среда и водите обявиха, че са установили изтичане на инфилтрат на площадката за съхранение на балирани отпадъци в гара Искър. Хората, живеещи в близост до това сметище, пък се оплакват от непоносимата миризма и заплашиха, че ще блокират пътя към летището, ако площадката продължи да функционира. Какво се прави за разрешаване на този проблем?

- Миризма има, това е факт, който не може да се отрече. Има и становище на Районната инспекция по околната среда и водите. В становището се казва, че е установено наличието на инфилтрат. Тази субстанция обаче едва ли ще доведе до замърсяване на подпочвените води, както напоследък се твърди в пресата, защото подпочвените води са на доста голяма дълбочина.

- Ще бъдат ли преместени все пак балите с боклук?

- Очевидно е, че балите не могат да бъдат преместени утре, просто защото няма къде. Факт е, че те трябва да бъдат махнати, но първо трябва да се намери подходящ терен. Многократно съм казвал и не се притеснявам, независимо кой ми иска оставката, че Суходол беше единия вариант, където отпадъците щяха да са съхраняват по класическия метод на депониране и запръстяване. След намесата на държавния глава се появи втори вариант - мини Бобов дол. Други възможности засега нямаме, това трябва да си го признаем най-откровено.

Хубавото в случая е, че държавата най-накрая се включи в решаването на проблема с боклуците и започна да ни оказва съдействие по двата основни въпроса, а именно - да ни се предостави държавен терен и да ни се окаже помощ по отношение на администриране на процедурите, защото столичният кмет няма тези права върху териториите на други общини.

Първият опит на правителството да се намеси бе с мини Чукурово, съдът обаче отмени решението на Министерския съвет, а сега очакваме развитие по предложението на президента за териториите на мините в Бобов дол.

- Кризата с отпадъците се задълбочава и от честите ремонти на балиращите машини. Сега например тази на площадката в Кремиковци не работи. Как се справяте с положението в такива случаи?

- Многократно съм казвал, че балиращите машини могат всеки момент да излязат от строя, затова Суходол трябва да бъде аварийно депо именно за такива случаи. Тези машини периодично влизат за планов ремонт, при който се сменят изхабените им части. При такива положения пренасочваме автомобилите с отпадъци към останалите две работещи площадки, за да не се зарине градът с боклуци.

Затова съм обяснявал на общинските съветници и съм писал писма до Министерството на околната среда и водите, че за да се избегне трета боклучена криза, е необходимо аварийно депо. Такова може да бъде само Суходол. Внесъл съм необходимите документи в РИОСВ и просто се чудя, защо не разглеждат този проблем и не получаваме отговор. Ако министерството ни разреши, може дори и бали да депонираме в Суходол.

- Кога ще бъде запълнен капацитетът на действащите в монета площадки за съхранение на столичните боклуци в Кремиковци, Требич и гара Искър?

- Капацитетът им ще бъде запълнен до един месец. Кризата е налице. Това, че отвън около кофите няма боклуци, не значи че няма проблем. Методът, то дори не е метод, начинът, по който боравим с боклуците, не съществува в нито един друг град. И в Африка дори го няма.

- Кои са най-реалните варианти за площадки за съхранение на столичните отпадъци?

- Най-удобните варианти са Бобов дол или Суходол, защото за една година да търсим още терени за съхранение на бали е убийствено, ще ни отнеме много време и пари. Депо, което да бъде буферно до изграждането на завод трябва да има, трябва да има и след изграждането на инсталацията, защото след преработката остават 10-20% пепел или шлака, които също трябва да се съхраняват.

Депото е в основата на управлението на отпадъците. Затова внесох в общинския съвет да се разгледа варианта Суходол. Тогава срещу това предложение скочи почти целият общински съвет. После кметът събра различните политически сили и под меморандума всички се разписаха, че са съгласни.

- Готови ли са вече резултатите от проучванията на терена в мини Бобов дол?

- Получих информация, че сондажите са приключили и предстои да бъде оформена документацията, за което сигурно ще бъдат необходими още три-четири дни. Тоест, все още няма официални резултати дали площадката отговаря на изискванията, или не.

- Ако тези резултати покажат, че площадката е годна за депо, ще успеете ли да убедите кмета на Бобов дол и местния инициативен комитет да приемат боклука на София?

- Където и да бъде мястото за депониране на отпадъците, ще се наложи съдействие и воля от страна на държавата. Протести ще има на всякъде. Това вече е едно лавинообразно явление, набиращо сили още от Суходол. Там имахме законно депо и незаконен протест, който преграждаше публичната общинска собственост.

Представете си, някой да застане на входната ви врата и да ви забрани да се приберете в къщата си. Е, нещо такова се случи в Суходол. Въобще единственото, което мога да кажа, е, че има много политика и меркантилни интереси в целия спектакъл, техническият проблем е лесно решим.

- От инициативният комитет на Бобов дол обявиха, че дори на пръв поглед е видно, че теренът там не става за площадка за съхранение на отпадъците...

- С какви екологични или законови аргументи се казват подобни неща? Не мога да не се запитам ние в правова държава ли, живеем или какво... От Бобов дол поискаха от нас да спазим законите. Добре, спазваме законите, но се появява някой, който казва: аз ще се запаля, ако тръгнете насам, или просто се прегражда пътя. Защо, защото някой е решил, че това няма да стане, без да се интересува от проучванията.

Не може да си представите какви безумия съм бил принуден да опровергавам. Ето например - един стои до реката в Суходол и обяснява как тука имало преди рибки и жабки, а сега няма, а в момента, ако отидете до езерото в района, ще видите поне 100 рибари, които ловят риба.

Друг пък ми е обяснявал, че ще заразим минералните води на Банкя и Горна Баня, като имате предвид, че водите им са на 700 м дълбочина. След подобни изказвания геолозите в общината тръгнаха да си късат дипломите. Няма експерт, който да е излязъл на публично място, или по медиите и да е казал, че теренът в Суходол не става за депо за отпадъците. Не може да се взимат така емоционално решения. Ами я си представете, че някой, живеещ на ул. "Граф Игнатиев", реши, че трамваят му пречи да спи и слезе да блокира улицата?

Още повече, че аз не съм работил по тези площадки, на които в момента се балира. Работил съм за Локорско, Сеславци и Връбница. По тези площадки, да ме извини колегата Герджиков, е работил той. Аз си направих труда да спазя закона и процедурата - изготвих екологични оценки и ги внесох за разглеждане. Веднага обаче се появяват тези с палатките, разпъват ги на пътя и казват - тук не става, а от полицията обясняват, че не могат да ни окажат съдействие.

Постовете на тези стачни комитети бяха място да се събират младежите, които обикновено седят на Попа. Там си беше купон да се срещнеш с познати вечерта край огъня. Аз съм виждал - тубите с вино, подредени в палатките, бяха съвсем еднакви, което означава, че са купувани на едро, което ми говори, че въобще не е ставало дума за спонтанен протест. Дълбоко се съмнявам и че действията, които се предприемат в момента срещу софийския боклук, са спонтанни.

- Имате ли представа кой стои зад тези протести?

- Не, това трябва да го разберат съответните служби, още повече, че решаваме задача, стояща пред столицата на България. Вместо да се хаби излишна енергия и министърът да се кара с кмета, да се види кой стои зад тези протести, защото на практика това е саботаж спрямо София, а ние не можем да излезем от тази патова ситуация.

Затова, когато ми задавате въпроса какво ще правим с боклука след един месец, не мога да дам отговор. Казвал съм, че ще дойде август и кризата ще стане неизбежна. Внесох доклад в общинския съвет да ми разрешат да направя Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за завод и само един ме подкрепи.

Сега ще дойдат от Брюксел и ще кажат на общинските съветници: "Трябва да направите ОВОС, бе, хора" и те ще се съгласят, но не могат да разберат, че изгубихме ценно време.

- Преди няколко дни кметът Борисов категорично заяви, че до една година може да бъде построен завод за третиране на отпадъците. Споделяте ли това мнение?

- Не мога да коментирам изказването на кмета. Аз съм си казал моето мнение по въпроса и то не е такова. В началото на септември очакваме да дойдат експерти, които да подготвят предпроектните проучвания.

Самият проект се казва "Управление на отпадъците на София" и е цялостен. В него влизат начините на третиране на битовите, строителните, медицинските и животинските отпадъци. След предпроектното проучване, което може да стане в рамките на половин година, ще стартираме ОВОС, за който в момента губим ценно време.

В зависимост от начина на финансиране ще се търсят и пари от Европейския съюз. ОВОС ще продължи още половин година, предполагам, че после ще има обжалване на този ОВОС и прибавям още една година, докато решението излезе от нашата съдебна система. Като прибавим и една година за строителство на завода, целият процес ще отнеме три години, просто защото не може да си спестим процедурите.

- След последното заседание на Министерския съвет министър Джевдет Чакъров обяви, че общината на няколко пъти е била приканвана да кандидатства за средства за построяването на завод от предприсъединителните фондове, но е отказала. Защо?

- Питайте стария кмет и Иван Гечев. Виждал съм документи и наистина на два пъти общината е получавала покани да кандидатства за пари за завод по ИСПА и се е възползвала. Последното предложение е било през 2003 г. и е отправено от Милен Велчев. Отговорът на Иван Гечев е бил, че ще си направим завода сами и на 30 юли 2006 г. ще има завод в Кремиковци - това се казва в официално писмо, изпратено от общината.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 2 минути

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 33 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 52 минути

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет