0

27-те страни от ЕС не могат да постигнат напредък по въпроса за евроконституцията. Разширяването на Евросъюза премина на по-бавна скорост, а подкрепата за все по-обединена Европа спада, коментира АП.

И все пак в годината, в която ще чества своята 50-годишнина (50 години от подписването на Договора за Европейската икономическа общност - б.ред.), съюзът изглежда става все по-влиятелен на международната сцена, а гласът му се чува навсякъде - от Близкия изток до Африка и Югоизточна Азия.

Как става така? Анализаторите казват, че възходът на ЕС в дипломатическата област до голяма степен се дължи на намаляването на влиянието на САЩ, които преживяват сериозни трудности във военно отношение в Ирак и са накърнили реномето си с унилатералистката политика на администрацията на Буш.

ЕС се бори да използва политиката си на "мека сила", която цели внимателно и предпазливо, с убеждаване и привличане, да печели съюзници чрез помощи, търговия и дипломация.

"Наблюдаваме предефиниране на международната система. Вече има по-малко Америка в света. Значи има потребност от повече Европа", коментира Доминик Моаси от Френския институт за външни отношения.

"ЕС има предимството да го възприемат като пример за другите - континент, успял след Втората световна война да погребе миналото си, конфликтите и национализма си. Но макар светът да има нужда от нея, още не е ясно дали Европа е готова да отвърне, защото си имаме толкова много собствени проблеми", смята Моаси.

Някои експерти обаче се съмняват, че Европа ще може да запази придобитата вече инерция, особено имайки предвид нейните вътрешни разпри.

ЕС стана политическа сила на световната сцена и все повече се противопоставя на американската хегемония, но това не променя факта, че е дълбоко вътрешно разединена, обяснява Найл Гардинър, експерт по американско-европейските отношения във Фондация "Херитидж", консервативен мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

Америка ще си остане ненадмината политическа сила на световната сцена, но политическата й водеща роля ще бъде все по-оспорвана от ЕС, Китай, Индия и други, предрича Гардинър.

Европейското схващане за "меката сила" се роди, след като през това десетилетие стана ясно, че в световните дела ЕС има много по-малко влияние, отколкото предполага неговата икономическа, политическа и военна мощ.

Най-зле се представи съюзът при катастрофалния си опит да предотврати избухването на гражданска война на прага си - в Югославия.

Балканските войни от 90-те години завършиха чак след масираната американска дипломатическа и военна намеса и показаха колко е сбъркал Жак Поос, бившият люксембургски министър на външните работи, когато заяви: "Това е часът на Европа, не на Америка". Каза го, отивайки в Белград на неуспешна мирна мисия от името на ЕС.

Новата политика, чието начало бе поставено при Хавиер Солана, шефът на европейската външна политика, използва целият политически арсенал на ЕС - икономическа помощ, дипломация, търговия, техническо сътрудничество, военни и политически средства като лост за озаптяване на своенравни режими.

След като 11 септември превърна войната срещу тероризма в главен приоритет на вашингтонската външна политика, ЕС без много шум направи няколко видими усилия да реши регионални конфликти по света - с различен успех.

През есента след израелското нападение срещу Южен Ливан европейските страни поеха водеща роля за укрепване на силите на ООН там и ги увеличиха от 2000 на около 12 000 миротворци. Вашингтон не прати свои войски.

През декември 200 ръководени от ЕС наблюдатели на мирния процес приключиха едногодишната си мисия в индонезийската провинция Ачех, в северната част на Суматра.

Те наблюдаваха как се спазва споразумение, сложило край на 30-годишен въоръжен конфликт между правителството и сепаратистите.

Успехът на мирния процес в регион, където ЕС традиционно е имал малко влияние, засили авторитета на блока, превърна го в алтернатива на САЩ, които исторически бяха господстващата сила в Югоизточна Азия.

Тази мисия показва, че ЕС има несравними предимства пред другите, каза пратеникът на ЕС Питър Фейт при завръщането си в Брюксел.

Миналия месец ЕС започна да изтегля от Конго мироопазващите си сили, наброяващи 2400 души. Това стана, след като Конго проведе първите си демократични избори за почти четири десетилетия.

Контингентът на ЕС действаше като подкрепление за мироопазващите сили на ООН с численост 17 000 души, които прекратиха поредицата от войни, отнели живота на над 3 млн. конгоанци. Приносът на САЩ бе ограничен до сравнително малка логистична подкрепа.

"Меката сила" не изключва силовите методи, но не те излизат на преден план, обяснява Паоло Рафоне, генерален секретар на Италианския център за международни перспективи, базиран в Брюксел анализаторски център.

"Има много други начини за действие. Силата може да се използва като последно средство, а не като подход за решаване на международните проблеми", смята той.

Говорителката на Солана Кристина Галах каза, че през 2007 г. приоритетите на ЕС за решаване на кризи включват уреждане на статута на Косово, ангажиране с палестинско-израелския проблем, Ливан и Афганистан, както и стабилизиране на зараждащата се демокрация в Конго и подпомагане на Африканския съюз за уреждане на кризите в Дарфур и Сомалия.

Днес е трудно да посочиш дипломатически проблем или криза в света, в която ЕС да не участва активно като ключов играч, подчерта тя.

Имаше обаче и няколко явни провала на подхода на "меката сила".

Миналата година опитите да бъде ограничена иранската ядрена програма стигнаха до задънена улица, след като Техеран предизвикателно отказа да спре обогатяването на уран.

Въпросът бе прехвърлен на Съвета за сигурност на ООН, който през декември наложи ограничени санкции на Иран.

Смесени резултати имаше и стратегията на ЕС да използва примамката с членство в съюза, за да укрепи демокрацията и ускори реформите в Турция.

Макар Анкара да положи сериозни усилия да постигне европейските норми, тя все още има проблеми със свободата на словото, използването на мъчения и по други въпроси.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 2 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 3 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 5 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 5 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 5 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 6 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 6 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 7 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 7 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 7 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 7 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 8 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 8 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 8 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 9 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко